EXCLUSIV Nouă investitori interesaţi de "Moldomin"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 8 iulie 2011

Nouă investitori interesaţi de "Moldomin"

Nouă investitori au cumpărat, până în prezent, caietul de sarcini în cadrul procedurii de vânzare prin negociere directă a minelor SC "Moldomin" SA Moldova Nouă. Răzvan Zăvăleanu, managing partner al "RTZ & Partners", administratorul judiciar al "Moldomin", ne-a declarat: "Investitorii sunt din Canada, Elveţia şi România, iar restul companiilor nu ne sunt cunos-cute pentru că au cumpărat caietul de sarcini prin intermediari. Ofertele pot fi depuse până pe 14 iulie, iar pe 26 iulie începem negocierile directe cu investitorul care va avea oferta cea mai mare de preţ. Câştigătorul va negocia şi semna cu Agenţia Naţională a Resurselor Minerale contractul de concesiune".

Domnia sa nu a dorit să ne dezvăluie numele companiilor interesate de Moldomin şi ne-a precizat că termenul limită de depunere a ofertelor a fost prelungit de la finele lunii mai la jumătatea lunii iulie pentru că a fost nevoie de clarificări şi completări la caietul de sarcini. Astfel, caietul include acum şi obligaţiile financiare de mediu.

Minele "Moldomin" vor fi înstrăinate cu tot cu licenţele de exploatare şi au rezervele de cupru evaluate la circa un miliard de euro. Compania are datorii de circa 50 milioane de euro, în principal către stat. ANAF, principalul creditor, a deschis recent procedura falimentului şi va supraveghea negocierile cu investitorii.

Potrivit domnului Zăvăleanu, exploatările de cupru ale "Moldomin" trebuie să fie preluate de companii puternice, cu experienţă în domeniu, care să continue activitatea minieră cu tehnologie modernă şi în condiţii de siguranţă pentru mediu.

Ca să fie profitabile, minele de cupru trebuie să suporte investiţii de circa 150 de milioane de euro.

Deşi nu toate rezervele pot fi aduse la suprafaţă, investitorii pot obţine, în urma modernizării, un profit de 3-400 milioane de euro având în vedere tendinţele şi cotaţiile de pe piaţa internaţională a metalelor, ne-a mai spus reprezentantul "RTZ & Partners".

Administratorul judiciar a finalizat recent şi selecţia casei de avocatură care îl va asista în faza de evaluare şi negociere a ofertelor. Firma câştigătoare este "BPV Grigorescu Ştefănică".

De interes din activele "Moldomin" mai sunt doar minele de suprafaţă, cele de adâncime fiind în curs de închidere. Licenţele de exploatare mai sunt valabile 11-12 ani. Potrivit "RTZ & Part-ners", "Moldomin" a ajuns în faliment din cauza politicii păguboase a statului, care a menţinut, după Revoluţie, la un nivel fix foarte scăzut preţurile pentru cuprul extras.

Interesul pentru achiziţia minelor de cupru din ţara noastră este apreciat de specialiştii din domeniu ca fiind foarte ridicat. În această primăvară, compania australiană "ElDore Mining Corporation" Ltd a anunţat preluarea minei de cupru de la Băiţa pentru suma de 15 milioane de euro. Mina a fost închisă anul trecut din cauza lipsei fondurilor pentru investiţii.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb