EXCLUSIVITATE China vrea să investescă jumătate de miliard de euro în proiecte smart city din România

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 5 aprilie 2019

China vrea să investescă jumătate de miliard de euro în proiecte smart city din România

Dumitraşcu, ARSCM: "Acordul cu cei din China reprezintă prima etapă dintr-un amplu plan de investiţii, reprezentanţii CNEEC exprimându-şi interesul să creeze un parteneriat de lungă durată în ţara noastră"

Zhang Yanfei, CNEEC: "Acordul de investiţii încheiat cu ARSCM este un pas important spre dezvoltarea unor proiecte cu impact major pentru energie, mediu, şi infrastructură"

Proiectele de tip smart city cu potenţial de dezvoltare în ţara noastră devin din ce în ce mai atrăgătoare, oameni de afaceri din alte ţări arătându-se interesaţi să investească în astfel de business-uri.

O intenţie de proporţii în acest domeniu a fost anunţată, zilele trecute, de una dintre marile companii în care este acţionar, reprezentanţii acesteia purtând discuţii cu oficialii noştri în vederea derulării unor investiţii impresionante în proiectele smart city de la noi.

Gigantul China National Electric Engineering Co, Ltd. (CNEEC), una dintre cele mai importante companii de stat din China, cu o vastă activitate internaţională, a semnat un acord de finanţare cu Asociaţia Română Pentru Smart City şi Mobilitate (ARSCM) care prevede investirea unei sume de 500 milioane de euro în proiectele de acest gen din ţara noastră.

Acordul de finanţare vizează dezvoltarea de proiecte în principalele domenii verticale ale industriei - energie, living, mediu şi infrastructură -, iar scopul principal îl reprezintă susţinerea proiectelor ARSCM pentru dezvoltarea comunităţilor creativ-inteligente din România, ne-au spus reprezentanţii Asociaţiei.

Conform acestora, acordul are o perioadă de implementare de zece ani, urmând ca primele proiecte să fie anunţate în perioada imediat următoare.

ARSCM şi CNEEC au semnat acordul de finanţare pentru proiecte smart city miercuri, 3 aprilie.

În acest context, Eduard Dumitraşcu, preşedintele Asociaţiei pentru Smart City şi Mobilitate, ne-a trans­mis: "Credem în potenţialul de dezvoltare al României şi avem toate resursele necesare pentru implementarea corectă şi coerentă a acestor proiecte. Acordul de finanţare reprezintă o mare oportunitate pentru dezvoltarea Industriei Smart City în România. Aşa cum am promis, ţara noastră va fi un important hub regional în zona industriilor conexe conceptului Smart City".

Eduard Dumitraşcu ne-a mai spus că, în perioada imediat următoare, vor fi iniţiate primele runde de discuţii cu municipalităţile, companiile şi instituţiile interesate de accesarea fondurilor disponibile în vederea localizării proiectelor care urmează să fie finanţate din banii puşi la dispoziţie de compania chineză.

Acest acord reprezintă prima etapă dintr-un amplu plan de investiţii, reprezentanţii CNEEC exprimându-şi interesul să creeze un parteneriat de lungă durată în ţara noastră, ne-a mai spus preşedintele ARSCM.

Zhang Yanfei, preşedintele Consiliului de Administraţie al CNEEC, a subliniat: "Suntem extrem de încântaţi să fim în România. Credem că Româ­nia are un mare potenţial de dezvoltare în sfera oraşelor inteligente. CNEEC va investi prin ARSCM în anii următori 500 milioane de euro în soluţii dedicate oraşelor inteligente. Acordul de investiţii încheiat cu Asociaţia Româ­nă Pentru Smart City şi Mobilitate este un pas important spre dezvoltarea unor proiecte cu impact major pentru energie, mediu şi infrastructură".

În cadrul întâlnirii pe care oficialii chinezi au avut-o la Guvernul din ţara noastră, Ramona Ioana Bruynseels, consilier de stat pentru mediul de afaceri în aparatul de lucru al premierului, a declarat că Executivul susţine investiţiile în economia românească, precizând: "Atragerea de noi investiţii, promovarea parteneriatelor public-private (PPP), atragerea de fonduri europene şi finanţarea internaţională reprezintă priorităţi pentru noi şi sunt soluţii pe care guvernul mizează în continuare pentru rezolvarea problemelor majore cu care România se confruntă, ca de exemplu infrastructura. Întâlnirea cu reprezentanţii CNEEC confirmă încă o dată că România este în continuare o destinaţie atractivă pentru investitori, ceea ce bineînţeles că ne bucură şi ne confirmă că suntem pe drumul cel bun".

În ocazia semnării acordului de investiţii, în perioada 30 martie - 3 aprilie, Asociaţia Română Pentru Smart City si Mobilitate a fost gazda delegaţiei internaţionale CNEEC, condusă de Zhang Yanfei şi vicepreşedintele companiei Yuan Bo, alături de reprezentanţi ai departamentelor reprezentative.

În cele câteva zile, chinezii au avut discuţii cu reprezentanţi ai Guvernului României, Ministerului Energiei, ai unor municipalităţi şi instituţii care se vor implica în proiecte pentru oraşe inteligente.

În cadrul rundelor de negocieri, membrii delegaţiei străine şi-au exprimat deschiderea ca, alături de Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate, să evalueze oportunitatea unor investiţii în proiectele prioritare de anvergură din acest sector, ca autostrăzi sau tronsoane feroviare de mare viteză, potrivit surselor citate. Compania cu acţionariat chinez a fost listată ani la rând de către Engeneering News Record, SUA, în Topul "225 International Contractors".

CNEEC este una dintre cele mai importante companii de stat din China, recunoscută pe plan internaţional. Dincolo de succesul pe care îl înregis­trează în domeniul de activitate, compania desfăşoară importante proiecte de dezvoltare a sectoarelor energetic, mediu, waste management, în zeci de ţări.

Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate este principala organizaţie a industriei smart city din România, având ca obiectiv principal dezvoltarea comunităţilor creativ-inteligente din ţară. Organizaţia are activitate internaţională, fiind membră în diferite organizaţii, comisii consultative, grupuri de lucru şi este partener în programe naţionale şi internaţionale alături de cele mai importante corporaţii implicate în proiecte.

Eduard Dumitraşcu ne-a precizat, recent, într-un interviu pentru revista Bursa Construcţiilor, că ţara noastră este singura din zonă care conturează o Strategie Naţională de Smart City. Conform domniei sale, avem o concurenţă pozitivă între oraşe, fiecare dorind să atragă investiţii şi mai multe, să contureze o strategie. Preşedintele ARSCM ne-a spus că, printre oraşele care s-au preocupat în mod deosebit de acest aspect se numără Iaşi, apreciind că 2018 a fost anul oraşului Alba Iulia în materie de dezvoltare a proiectelor de tip smart city. De asemenea, Cluj este oraşul fanion în domeniu, acesta fiind urmat de municipalităţi de toate dimensiunile - Sibiu, Satu Mare, Turda, Beclean etc.

Fiecare autoritate şi-a stabilit propriile priorităţi, unii fiind mai pregătiţi pentru adoptarea schimbărilor, alţii adoptând câteva soluţii şi considerându-le smart, a adăugat domnia sa, explicând: "Realitatea este că fără o strategie de dezvoltare inteligentă nu se poate vorbi de smart city. Poate că multe municipalităţi vor merge pe soluţii de e-ticketing sau 2-3 aplicaţii, considerând că devin smart. Acestea vor fi nevoite să înveţe din propriile greşeli. Există însă şi municipalităţi care abordează la nivel macro. Cel mai recent membru al ARSCM, municipalitatea Iaşi, este cel mai bun exemplu de dezvoltare a tuturor verticalelor, având proiecte pentru fiecare dintre acestea. Spre exemplu, în domeniul energiei inteligente se află în curs de implementare: utilizarea Blockchain, controlul iluminatului public prin senzori de prezenţă, introducerea senzorilor de lumină ambientală, creşterea eficienţei energetice şi reducerea emisiilor de carbon, cu colaborarea activă a furnizorilor de utilităţi, dezvoltarea reţelelor inteligente, dar şi soluţii inteligente de depozitare a energiei. Dar aşa cum spuneam, esenţial este ca la bază să existe un proiect coerent, bine realizat şi asumat cu indicatori de performanţă.

Din experienţă, constatăm că există o deschidere mai mare a actorilor locali pentru învăţare, iar acest lucru îl constatăm la cursurile pe care le organizează Academia Smart City, pentru autodepăşire şi de a urma exemplele de bune practici. Fără a generaliza totuşi, pot afirma că ne bucurăm de o administraţie mai deschisă şi în mod cert mai performantă faţă de anii trecuţi".

În opinia domnului Dumitraşcu, este nevoie să trecem de la etapa proiectelor pilot, pe care multe municipalităţi le doresc, la cea a proiectelor realizate în parteneriat public-privat, pentru a putea genera plus valoare. De asemenea, este necesară o mai bună cooperare între administraţiile şi actorii locali, care să implice şi mediul academic.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. da, un huawei 2

    dna Gaby nu are nevoie de asa ceva, a lansat cateva aplicatii pentru STB, compania de transport in comun, deci Bucurestiul e deja smart.

    1. Bucurestiul este departe de a fi smart. Hai sa nu mai aruncam cu vorbe aiurea, nici macar stb,il nu este smart enough, dar este un inceput.

    China vrea să spioneze și să controleze ...

    1. Si sa ne fure coruptia prostia si incompetenta?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb