EXCLUSIVITATE Consilierul Guvernatorului BNR, propunerea statului de administrator special la "Oltchim"

A. T.
Piaţa de Capital / 18 februarie 2013

Consilierul Guvernatorului BNR, propunerea statului de administrator special la "Oltchim"

UPDATE 18:17 Vosganian: "Pentru rezolvarea problemelor Oltchim este nevoie de voinţă politică"

Pentru rezolvarea problemelor Oltchim este necesar un acord de voinţă politică din partea partidelor care alcătuiesc actuala guvernare, dar şi de susţinerea sindicatelor, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

Domnia sa arată, într-un comunicat, că nu intenţionează să transforme discuţiile referitoare la Oltchim într-un spectacol mediatic, aşa cum a fost cel din toamna anului 2012. "Nu vreau să transform Oltchim într-un show mediatic, ca în toamna anului trecut. Dacă vom continua în fiecare săptămână să avem un eveniment aici şi să discutăm acelaşi lucru, va trebui să dăm o dimensiune anecdotică, iar eu cred că Oltchim merită ceva mai bun decât să facă rating în mass-media. Cred că în jurul Oltchim trebuie să existe o atmosferă sobra şi de responsabilitate a tuturor celor care trebuie să sprijine Oltchim", a precizat ministrul Economiei.

El a arătat că ameninţările angajaţilor combinatului cu greva foamei şi cu sinuciderea, în ziua în care şi-au primi o parte din salariu, depărtează potenţialii investitorii.

Ministrul a precizat că a propus sindicatelor să se întâlnească odată la două săptămâni, în condiţiile în care până în prezent au discutat aproape zilnic.

Demnitarul român va prezenta Comisiei Europene informaţiile suplimentare necesare pentru aprobarea acordării ajutorului de stat pentru Oltchim. "Avem nevoie de un răspuns de la Comisia Europeană cu privire la acordarea ajutorului de stat. (...) Nu pot angaja o decizie care nu este doar a mea. Dacă cineva a înţeles aşa, îmi pare rău ca nu m-am făcut înţeles de respectiva persoană. Dacă se decide că nu am primit ajutor, nu există un termen anumit pentru răspuns, noi sperăm să fie cât mai repede. Avem în vedere şi un plan B, în care încercăm să rezolvăm activitatea curentă până la primirea ajutorului prin utilizarea unor formule în care unii beneficiari să ne asigure materia primă", a declarat Varujan Vosganian.

În ceea ce priveşte o posibilă moţiune pe tema Oltchim, ministrul Economiei a declarat că aceasta a întârziat, de fapt, cu doi ani: "Am înţeles că se pregăteşte o moţiune pe tema Oltchim. O dezbatere este bună. Am solicitat şi o consultare cu comisiile de profil pe tema Oltchim, am anunţat şi CE în acest sens. Moţiunea este binevenită, dar a întârziat cu un an - doi".

----

UPDATE 16:15: PDL va depune o moţiune simplă referitoare la Oltchim

Biroul Permanent Naţional (BPN) al PDL a decis depunerea de către grupurile parlamentare democrat-liberale a unei moţiuni simple cu privire la subiectul Oltchim, solicitând demisia miniştrilor Finanţelor şi Economiei, Daniel Chiţoiu şi Varujan Vosganian, a declarat astăzi liderul partidului, Vasile Blaga, conform surselor de presă.

"BPN al PDL a decis depunerea de către grupurile noastre parlamentare, luni, a unei moţiuni simple pe tema Oltchim. Cerem, de asemenea, demisiile miniştrilor responsabili, Chiţoiu şi Vosganian. De opt luni de zile guvernele USL îşi bat joc de acest combinat. Vă reamintesc că în primele luni ale Guvernului Ponta I, în plin de proces de privatizare, au modificat caietul de sarcini care iniţial prevedea privatizarea cu investitori strategici şi s-a ajuns la bălăcăreala pe care toţi am denumit-o şi aţi denumit-o < epopeea Oltchim >, cu solişti, actori principali Ponta şi Diaconescu. Între timp, lună de lună ne-au spus că vor reporni 60%-70%-80% din combinat. Lucrul acesta nu s-a întâmplat. Mai mult, doresc să-l privatizeze, dar înainte îl bagă în insolvenţă. Adică să-l dea pe nimic prietenilor lor, aşa cum vor să dea şi CFR Marfă", a declarat preşedintele PDL.

---

UPDATE 15:28: Varujan Vosganian: "Combinatul trebuie salvat"

Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a declarat, după întâlnirea de la Ministerul Economiei pe tema "Oltchim", că acesta doreşte salvarea combinatului în ciuda a ceea ce susţin organismele internaţionale.

Varujan Vosganian a cerut sprijinul partidelor politice PSD şi PNL şi susţinerea din partea sindicatelor în "încăpăţânarea" sa de a salva combinatul.

"Am preluat combinatul în comă, încerc să îl revitalizez", a declarat Varujan Vosganian, precizând că Oltchim va continua să funcţioneze, chiar dacă nu la capacitate maximă.

Ministrul Economiei a afirmat că acesta ia în calcul un plan B privind desfăşurarea activităţii la "Oltchim", până la dispunerea deciziei Comisiei Europene referitoare la posibilitatea alocării unui ajutor de stat combinatului.

---

UPDATE 13:10: Întâlnire la Ministerul Economiei pe tema "Oltchim"

Întâlnirea programată pentru astăzi, la Ministerul Economiei, pe tema "Oltchim", a început în urmă cu puţin timp.

La întâlnire participă, pe lângă ministrul Economiei Varujan Vosganian, şi reprezentanţi ai administratorilor judiciari, prefectul de Vâlcea Mircea Nadolu, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea Emilian Frâncu, parlamentari din Vâlcea şi reprezentanţi ai salariaţilor care au făcut săptămâna trecută greva foamei, precum şi lideri de sindicat.

Corneliu Cernev, unul dintre liderii de sindicat, a declarat la intrarea în Minister că salariaţii "Oltchim" doresc ca autorităţile să ia o decizie în privinţa "Oltchim", să aducă fondurile necesare repornirii combinatului şi să respecte clauzele contractului colectiv de muncă.

---

Bogdan Stănescu, consilierul Guvernatorului Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, este propunerea statului pentru poziţia de administrator special la "Oltchim", potrivit unor surse apropiate discuţiilor.

Şi Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC SE, acţionarul minoritar al "Oltchim", s-a arătat interesat să fie implicat în administrarea combinatului chimic, care a intrat recent în insolvenţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb