EXCLUSIVITATE Contractul care a inflamat fotbalul românesc

Daniel Bojin
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 mai 2009

Împrumutul de 9,24 milioane de euro acordat de Gigi Becali lui Dumitru Bucşaru expiră abia în 2013

Pentru banii de la Becali, patronul echipei Urziceni trebuie să cedeze compania Comaico până în martie 2013

Absorbţia clubului Unirea Urziceni de către Steaua nu poate fi forţată astfel de Gigi Becali

Visul lui Gigi Becali de a participa din nou în grupele Ligii Campionilor, în ciuda faptului că Steaua riscă să nu se califice nici măcar în Europa, s-a spulberat prin refuzul lui Dumitru Bucşaru, patronului echipei Unirea Urziceni, de a accepta fuziunea sau vânzarea clubului.

În ultimele zile s-a speculat intens pe seama unei înţelegeri secrete între cei doi patroni pentru o fuziune prin absorbţie a echipei din Urziceni, de către Steaua lui Gigi Becali.

Informaţia privind fuziunea a fost lansată, în premieră, de către un alt patron din fotbalul românesc, Marian Iancu, boss-ul de la Poli Timişoara, şi a fost confirmată nervos de Gigi Becali, nemulţumit că ştirea a apărut cu două etape înainte de finalul campionatului, când lucrurile nu sunt încă clare privind viitoarea campioană. Mai mult, titlul va fi decis chiar prin meciurile directe dintre echipele protagoniştilor acestui nou scandal din fotbalul nostru. Dacă Unirea învinge atât la Timişoara, cât şi acasă cu Steaua, atunci este campioană, indiferent dacă Poli mai primeşte sau nu punctele de la TAS sau Dinamo bate tot în ultimele două etape.

Miza câştigării campionatului este de 10 milioane de euro, suma pe care o echipă o primeşte de la UEFA pentru participarea în Liga Campionilor.

O datorie aproximativ egală o are Dumitru Bucşaru către Gigi Becali, după ce a împrumutat 9,24 de milioane de euro de la patronul din Ghencea.

Ziarul Bursa a intrat în posesia datelor din contractul de credit dintre cei doi, care are o clauză necunoscută până acum. Conform contractului, Dumitru Bucşaru se obligă să-i cedeze lui Gigi Becali firma Comaico, în schimbul împrumutului, iar termenul până la care poate face acest lucru expiră abia peste patru ani, adică pe 4 martie 2013.

Ceea ce exclude din start posibilitatea forţării unei fuziuni în acest an, din cauza acestei datorii.

Cu banii de la Gigi Becali, patronul echipei din Urziceni a plătit ultima rată către SIF Muntenia, de la care a cumpărat acţiunile firmei Comaico, fosta gospodărie de partid pe care se aflau cunoscutele sere.

În patrimoniul Comaico figurează 110 hecatre în Ilfov, în comuna 1 Decembrie. Aici, pe terenul fostelor sere, Bucşaru s-a apucat deja să ridice un cartier rezidenţial până în 2014. Cartierul este ridicat de firma Green City Construct, firmă înfiinţată de Bucşaru pe 28 martie 2008, adică la doar trei săptămâni după ce s-a angajat să vândă Comaico către Gigi Becali.

Comaico deţine de altfel 11% din viitorul cartier de pe cele 110 hecatre, în care vor fi construite aproximativ 4000 de locuinţe.

Însă cartierul se pare că va fi transferat pe o altă companie, Green City Residence, înfiinţată în 2009, şi în care Comaico deţine 99%.

Ceea ce arată că Bucşaru s-ar putea să-i cedeze ulterior administrarea cartierului lui Gigi Becali.

Ceea ce poate însemna că legăturile de afaceri dintre cei doi sunt mult mai adânci decât acest contract de împrumut, ceea ce poate justifica intenţia lui Becali pentru o preluarea echipei din Urziceni

Hop şi familia Udrea-Cocoş

Dumitru Bucşaru s-a angajat faţă de Becali să-i cedeze 100% din firma Comaico, deşi deţine 99,9%. Restul este deţinut de firma Rastock Construcţii, care o are ca unic asociat pe Adina Mihalcea, cunoscută ca o apropiată şi de afacerile lui Dorin Cocoş, soţul actualului ministru al turismului, Elena Udrea.

Adina Mihalcea a fost, de alfel, asociat fondator cu 25% al firmei Eurohotels & Asociaţii, firmă înfiinţată, în 2005, de Dorin Cocoş în hotelul cu acelaşi nume pe care îl patronează.

De altfel, relaţiile de afaceri dintre Dorin Cocoş se intersectează şi în complexul Grant de lângă piaţa Crângaşi.

Mihalcea mai apare şi în altă afacere- Centrul Green City, strâns legată de cartierul de pe terenurile Comaico, cu adresă în acelaşi loc cu firmele lui Bucşaru.

Ce prevede contractul

VANZATORUL PROMITENT BUCSARU DUMITRU SE OBLIGA SA VANDA 100% DIN CAPITALUL SOCIAL AL SC COMAICO SA REPREZENTAND UN NR. TOTAL DE 7.989.511 ACTIUNI CATRE PROMITENTUL CUMPARATOR BECALI GEORGE PENTRU SUMA DE 9.245.663 CONFORM ANTECONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE DE ACTIUNI NR. 16/28.02.2008

Data încheierii: 4 martie 2008, data expirării 4 martie 2013

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. bine ca nu mai ajunge nenea Jiji in liga campionilor, ca iar ne facea de ras pe la Madrid sau Londra, cu sacosele de bani plimbate prin aeroport. Hai Timisoara!

    1. Esti o mare timpita......................

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb