EXCLUSIVITATE - INVESTIGAŢIE ALVAREZ&MARSAL: Operaţiunea "Beatrice" - Bank of Cyprus şi Banca Transilvania, într-o relaţie mai apropiată decât se ştia

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 aprilie 2013

Operaţiunea "Beatrice" - Bank of Cyprus şi Banca Transilvania, într-o relaţie mai apropiată decât se ştia

Înţelegerile făcute de Bank of Cyprus (BoC) şi fondatorii Băncii Transilvania (BT), înainte ca ciprioţii să cumpere 10% din BT, sunt îngrijorătoare şi ar trebui cercetate de autorităţi, reiese dintr-o investigaţie făcută de Alvarez&Marsal (A&M), comandată de Banca Centrală din Cipru şi "scursă" în media cipriotă.

Raportul, datat 26 martie 2013, şi solicitat de Banca Centrală cipriotă pe 21 august 2012, vine în contextul în care, în iunie anul trecut, Horia Ciorcilă, preşedintele BT, a fost achitat în procesul de manipulare a pieţei de capital la Curtea de Apel Bucureşti, declanşat în contextul tranzacţiilor cu BoC.

Recursul procurorilor se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar Alvarez arată că dovezile prezentate în instanţele româneşti sunt inconsistente cu cele găsite de investigator.

"Avem îngrijorări privind modul în care BoC a obţinut 9,7% din acţiuni (n.r. ale BT), iar aceste preocupări ar putea necesita investigaţii suplimentare şi/sau analiza autorităţilor competente", se arată în Raportul citat, care aduce în atenţie patru întâmplări:

"- facilitarea pentru unul dintre fondatorii băncii, Claudiu Silaghi, să cumpere până la 3% din BT, cu scopul vânzării ulterioare către BoC la o primă prestabilită faţă de preţul pieţei, permiţându-i acestuia să profite de pe urma unei informaţii care nu era publică la momentul respectiv.

- un angajament cu Horia Ciorcilă pentru restructurarea, în condiţii favorabile, a creditelor neperformante ale companiilor sale, în schimbul acordului ca Horia Ciorcilă: i) să vândă aproximativ 5% din acţiunile BT, aflate în posesia sa, către BoC la o primă prestabilită faţă de preţul pieţei; ii) să asigure că BT va lansa o ofertă de drepturi în 2010 şi că băncii cipriote îi va fi garantat un anume procent de acţiuni nesubscrise pentru a facilita creşterea participaţiei BoC la 20%; şi iii) să semneze un angajament exclusiv prin care nici Ciorcilă, nici Silaghi să nu-şi vândă acţiunile deţinute la BT, altcuiva decât BoC, până pe 30 iunie 2010.

- pe 7 decembrie 2009, prin diverse mecanisme de achiziţionare de acţiuni, BoC beneficia de 9,1% din BT; cu toate acestea, abia pe 8 decembrie instituţia cipriotă a notificat BNR de intenţia de a achiziţiona mai mult de 5% din BT, şi abia pe 16 decembrie a făcut public anunţul cu privire la investiţie, când o asemenea dezvăluire trebuia făcută în termen de trei zile de la achiziţie, conform regulamentului 1/2006 al CNVM.

- evenimentele care au dus la achiziţionarea acţiunilor BT de către BoC, precum şi natura acordurilor semnate de reprezentanţii celor două instituţii, nu au fost făcute publice instanţei româneşti. În schimb, a fost prezentată o descriere alternativă a evenimentelor care a creat impresia că directorii BoC nu ştiau de faptul că acţiunile BT, pe care le-au cumpărat proveneau, indirect, de la Claudiu Silaghi şi Horia Ciorcilă".

Raportul Alvarez mai cuprinde capitole intitulate: "Relaţia dintre acţionarii fondatori BT şi BoC" (cu subcapitolele - "Împrumuturi BoC acordate unui fondator BT", "Performanţa împrumuturilor Grupului Ciorcilă", "Refinanţarea împrumuturilor Grupului Ciorcilă şi achiziţia participaţiei BT de către BoC"), "Acorduri încheiate între BoC, Horia Ciorcilă şi Claudiu Silaghi".

Raportul pus la dispoziţia Băncii centrale de la Nicosia pe 26 martie, privind activitatea băncilor cipriote în ultimii ani, reluat în presă, săptămâna trecută, arăta că lipsesc date electronice importante din instituţiile cipriote, dar şi că A&M investighează îndeaproape operaţiunile cipriote în România, în special investiţia Bank of Cyprus în Banca Transilvania.

Operaţiunea "Beatrice".

Potrivit Raportului citat, Georgios Christoforou (General Manager la Bank of Cyprus România) a declarat că relaţia BoC cu Banca Transilvania a început în 2006, când banca cipriotă şi-a deschis sucursala din România.

"Banca a avut de asemenea relaţii comerciale cu unul dintre fondatorii Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, din ianuarie 2007, prin prisma creditelor acordate companiilor cipriote deţinute de Ciorcilă", se mai arată în Raport.

În a doua jumătate a anului 2008, Banca Transilvania avea nevoie de fonduri suplimentare şi a căutat o posibilă injecţie de capital din partea unui investitor strategic, arată A&M, care adaugă că BT a angajat Merrill Lynch să găsească potenţiali investitori. Au fost identificaţi şase, printre care şi Bank of Cyprus, iar procesul de due-dilligence a avut loc în aprilie 2009.

Conform Raportului A&M, pe 23 aprilie 2009, Georgios Christoforou a fost informat de Andreas Eliades, CEO al întregului grup Bank of Cyprus, că a semnat, împreună cu Lefkios Joannides, Managing Director la Joannides & Co. şi Yiannis Kypri, Group Chief General Manager, un acord confidenţial cu reprezentanţii BT, prin care BoC primea acces la informaţiile din baza de date pusă la dispoziţia potenţialilor investitori ai BT. Această oportunitate a fost denumită, în interiorul BoC, Operaţiunea "Beatrice".

Singura ofertă neangajantă pentru BT a fost depusă de Marfin Investment Group, însă aceasta nu a primit acordul Băncii Naţionale a României (BNR).

Deşi BoC se retrăsese oficial din procesul de investiţie în BT, în august 2009, BoC încă mai lua în considerare achiziţia de până la 20% din BT, potrivit corespondenţei electronice, analizate de Alvarez: "Un document intitulat 'Draft Non-Paper on a possible Structure and Consideration for the acquisition of 20% strategic interest in Beatrice and subsequent Call Options' şi circulat între departamentul Fuziuni şi Aghiziţii BoC şi consultanţi externi, pe 29 iunie 2009, a relevat un mecanism prin care BoC ar putea obţine 20% din acţiunile BT, în colaborare cu unul sau mai mulţi membri fondatori, şi 'investitorul relevant' (n.r. Alvarez consideră că este vorba despre BERD)".

Pe 16 decembrie 2009, BoC a anunţat că a cumpărat 9,7% din BT, pentru 58 milioane euro.

"Investiţia cipriotă a fost făcută printr-o serie de structuri care au mascat adevăratul acţionariat, o posibilă consecinţă pentru aceasta fiind limitarea impactului asupra preţului acţiunilor, întrucât piaţa nu era informată cu privire la interesul BoC de achiziţionare a unui procent semnificativ din Banca Transilvania", se arată în Raportul A&M.

Pe lângă operaţiunile menţionate mai sus, A&M mai precizează şi acordarea unui împrumut către un angajat BoC ca intermediar folosit în achiziţionarea de acţiuni de pe piaţă în numele băncii.

Intenţia iniţială a BoC era să cumpere 10% din BT, procent care ar fi trebuit să crească până la 20% în cursul anului 2010. Cu toate acestea, în urma achiziţiei iniţiale de 9,7%, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a demarat o investigaţie cu privire la manipularea pieţei, în vizorul procurorilor aflându-se Horia Ciorcilă (CEO şi acţionar fondator al BT), Claudiu Silaghi (acţionar fondator al BT, decedat), Georgios Christoforou (General Manager la Bank of Cyprus România) şi Anastasios Isaakidis (Credit Risc Manager la Bank of Cyprus România).

Conform investigaţiei A&M, firma de servicii financiare J.P. Morgan a atras atenţia, printr-un mail datând din iunie 2009, că propunerea de cumpărare a acţiunilor BT nu era în conformitate cu legislaţia autohtonă. În ciuda sfatului J.P. Morgan, Bank of Cyprus a mers mai departe cu planul de achiziţionare a acţiunilor, prin varii structuri care, conform Raportului A&M, erau menite să ascundă faptul că banca cipriotă urma să fie beneficiarul final, se mai arată în Raport.

Recent, problemele din Cipru au dus la închiderea operaţiunilor Bank of Cyprus România, pe data de 1 aprilie, în vederea vânzării, unul dintre potenţialii cumpărători fiind, conform surselor din piaţă, chiar Banca Transilvania.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Si tu brutuse?

    bancare romanesti este (poate tocmai de aceea) si cea mai corupta ! Cu cele mai multe operatiuni dubioase. Daca va amintiti episodul cand au ramas cu pozitiile deschise, cand vorbea Isarescu despre "iepurasii speculatori", tot ei au fost eroii. Plus cateva manipulari ale pietei. Rusine !

    1. Pozitiile deschise erau ale speculatorilor straini veniti aici prin banci straine asa zise de top, unele din ele falimentare, sustinute de bani publici sa nu se prabuseasca. Daca ai dovezi despre operatiuni dubioase preda-le autoritatilor. Altfel, denigrarea unei institutii de interes public are consecinte serioase.

      O banca cat de cat solida, in actualul context de piata extrem de dificil. In loc sa o sustinem, cautam tot felul de chichite care ar putea sa-i afecteze imaginea. Se pare ca sunt multi invidiosi pe reusitele bancii.

      Vaz ca iesti cunoscator! Ia zi-ne ceva despre deal-urile de ieri pe sif2 si tlv.

      nene,spiculatiile fu de la ING mare parte si tiriac ,cum sa fie concurenta multumita daca ei capata acum clienti buni platnici cu credite in derulare .

      si cind te gindesti ca dl .ciordila de la bt a pus laba pe sif 2ce poti sa crezi?ceocea va avea o viata complicata in perioada urmatoare.

      nu-i duce tu grija lui ceocea fiindca are el leac pentru astfel de meteoriti...in trei luni noul ca este dresat si toti vor canta pe aceeasi voce.

    hai mai lasati-ne cu cancanurile astea, scrieti ceva din ce sa invatam ceva. si de cand jurnalisti specializati pe cultural, asa cum reiese din cautarea de pe net, asa cum e veronica placintescu, e acum mare specialista pe piata de calital?

    1. Fecior, esti idiot.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb