Executivii "Bankia", puşi sub acuzare

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 iulie 2012

Executivii "Bankia", puşi sub acuzare

Curtea Supremă din Spania a decis, ieri, punerea sub acuzare pentru fraudă a fostului preşedinte al "Bankia", Rodrigo Rato, şi a 32 de executivi de top, conform unei surse legale citate de presa străină.

Acţiunea în instanţă împotriva conducerii "Bankia" a fost iniţiată de acţionarii care şi-au pierdut cea mai mare parte din banii investiţi în oferta publică iniţială lansată de bancă în 2011.

"Bankia", a patra bancă din Spania, a fost naţionalizată în luna mai, iar Rato a demisionat din funcţia de preşedinte în momentul în care a devenit clar că banca nu va putea să-şi asigure necesarul de capital. Banca a fost afectată sever de prăbuşirea pieţei imobiliare în 2008, astfel că a cerut de la stat 19 miliarde euro pentru recapitalizare. "Bankia" are credite neperformante de aproximativ 34 de miliarde euro.

Directorul executiv al "Bankia", Jose Ignacio Goirigolzarri, şi-a cerut scuze faţă de acţionarii şi clienţii băncii pentru pierderile acumulate de aceasta, subliniind că intenţionează să eficientizeze instituţia de credit şi să simplifice structura sa.

Pe de altă parte, Jose Ignacio Goirigolzarri a anunţat că instituţia financiară vinde aproximativ 50% din activele pe care le are în proprietate.

Luna trecută, agenţia de evaluare Fitch Ratings a retrogradat calificativele a 18 bănci din Spania, anticipând o potenţială deteriorare a creditelor acestora. Ratingul "Bankia" a fost redus la "BBB", de la "BBB+", cu perspectivă negativă.

Băncile spaniole care au nevoie de ajutor financiar pentru recapitalizare, printre care şi "Bankia", vor primi bani europeni în câteva săptămâni.

Statul spaniol deţine 45% din "Bankia".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb