Exerciţiile militare chineze din apele Taiwanului creează tensiuni şi mai mari în Asia

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 august 2022

Exerciţiile militare chineze din apele Taiwanului creează tensiuni şi mai mari în Asia

Exerciţiile militare chineze din apele Taiwanului, programate să se desfăşoare cu muniţie reală până în data de 7 august, creează tensiuni şi mai mari în Asia şi între principalele economii dezvoltate şi liderii de la Beijing. Ieri, armata chineză a tras 11 rachete balistice în Strâmtoarea Taiwan şi chiar peste statul-insulă revendicat de China, iar cinci rachete balistice au aterizat în zona economică exclusivă a Japoniei, potrivit ministerului apărării de la Tokyo.

Armata chineză a început ieri cele mai importante manevre militare din istoria sa în jurul insulei Taiwan, ca replică la vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, la Taipei. Exerciţiile militare, realizate în 6 regiuni din jurul Taiwanului, echivalează cu o blocadă aeriană şi navală a insulei. Deşi vizita lui Pelosi la Taipei a durat mai puţin de 24 de ore, ea a declanşat o reacţie nemaiîntâlnită de zeci de ani din partea Beijingului. În cadrul vizitei sale, Pelosi a dat asigurări că SUA nu vor abandona insula Taiwan, care este condusă de un regim democratic şi care trăieşte sub ameninţarea constantă a unei invazii din partea armatei chineze.

Două dintre zonele exerciţiilor chineze se află la doar 9 mile nautice (16,7 kilometri) de porturile taiwaneze Keelung şi Kaohsiung. Taiwanul a condamnat manevrele militare chineze, autorităţile de la Taipei declarând că aceste exerciţii încalcă reglementările ONU, invadează spaţiul aerian taiwanez şi sunt o provocare directă pentru navigaţia liberă pe mare. Ministerul Apărării de la Taipei a declarat ieri că forţele armate taiwaneze sunt pregătite de luptă, monitorizând toate cele şase zone unde armata chineză desfăşoară exerciţii.

De asemenea, Taipei a informat ieri că mai multe aeronave neidentificate, cel mai probabil drone militare, au zburat miercuri noapte deasupra zonei insulelor sale Kinmen, drone care au fost alungate prin tragerea mai multor rachete de semnalizare. Misiunea dronelor a fost cel mai probabil să adune informaţii despre desfăşurarea de trupe a Taipeiului în insulele sale periferice.

Totodată, miniştrii de externe din G7 au cerut Chinei să rezolve într-un mod paşnic tensiunile din jurul strâmtorii Taiwan. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a condamnat manevrele militare "agresive" ale Chinei, spunând că nu există nicio justificare pentru a utiliza ca pretext vizita în Taiwan a liderului parlamentar american Nancy Pelosi.

În acelaşi timp, parlamentarii americani au propus miercuri desemnarea Taiwanului drept aliat strategic al SUA în afara NATO. Propunerea a fost înaintată de preşedintele Comisiei pentru relaţii externe din Senatul american, democratul Bob Menendez, susţinut de senatorul republican Lindsey Graham. Textul actului propus de Comisia pentru relaţii externe din Senatul american vizează inclusiv creşterea ajutorului militar pentru Taiwan la o valoare de 4,5 miliarde de dolari pe următorii 10 ani.

Recunoaşterea Taiwanului ca aliat militar al SUA în afara NATO, pe lângă că ar întări "'legăturile militare şi de securitate'' între SUA şi Taiwan, ar facilita şi participarea Taiwanului în organisme internaţionale, a explicat democratul Bob Menendez. Statele Unite au desemnat 19 ţări ca aliaţi strategici în afara NATO, ultimele două fiind Columbia şi Qatar, statut care le oferă respectivelor state facilităţi militare şi comerciale în relaţiile cu SUA.

Iniţiativa lui Menendez propune de asemenea "'impunerea de consecinţe economice Beijingului în urma măsurilor ostile împotriva Taiwanului'', cum ar fi de pildă sancţiuni financiare sau interdicţii de călătorie.

Dacă această iniţiativă va fi aprobată, remarcă promotorul ei, aceasta ar fi cea mai semnificativă legislaţie referitoare la politica externă a SUA faţă de Taiwan după adoptarea în 1979 a Legii Relaţiilor cu Taiwan, ce stabileşte sprijinul Washingtonului pentru politica "'unei singure Chine''.

Potrivit Reuters, ASEAN, Asociaţia Naţiunilor din Sud-Estul Asiei, a avertizat la rândul ei ieri că riscul de instabilitate provocat de tensiunile din Strâmtoarea Taiwan ar putea duce la "o eroare de calcul, o confruntare gravă, conflicte deschise şi consecinţe imprevizibile între marile puteri".

Poziţia ASEAN este consemnată într-o declaraţie a miniştrilor de externe ai organizaţiei, reuniţi în Cambodgia. Ei au cerut tuturor părţilor implicate să reducă tensiunile

"ASEAN este gata să joace un rol constructiv în facilitarea unui dialog paşnic între părţi", arată comunicatul oficial, care cere tuturor părţilor să dea dovadă de maximă reţinere şi să se abţină de la provocări. De notat că statele din sud-estul Asiei au tendinţa de a se poziţiona prudent în relaţiile cu China şi SUA, încercând să nu irite niciuna din părţi.

Totodată, la Phnom Penh, ministrul chinez de externe Wang Yi a apreciat că vizita făcută de Pelosi în Taiwan a fost "nebunească, iresponsabilă şi foarte iraţională", a transmis televiziunea CCTV din China.

În Cambodgia nu au avut loc niciun fel de întâlniri între cei mai înalţi diplomaţi din China şi Statele Unite, iar ministerul de externe de la Beijing a anunţat că şeful diplomaţiei chineze şi-a anulat şi întrevederea bilaterală prevăzută cu omologul său nipon, Hayashi Yoshimasa, ca reacţie comunicatul despre Taiwan al miniştrilor de externe din G7.

În ciuda situaţiei tensionate, Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, nu a făcut nicio referire la vizita lui Pelosi în cadrul declaraţiilor de presă de ieri. După ce s-a întâlnit cu ministrul indian de externe Subrahmanyam Jaishankar, secretarul de stat a salutat "viziunea comună (...) despre o regiune indo-pacifică liberă şi deschisă" şi a afirmat că dialogul bilateral s-a referit la "situaţiile din Sri Lanka, Myanmar şi alte puncte fierbinţi".

XTB România: "Investitorii au «depăşit» tensiunile legate de vizita controversată a lui Nancy Pelosi"

Într-o analiză transmisă redacţiei, Radu Puiu, analist financiar la XTB România, arată că acţiunile au revenit pe tendinţa de creştere din ultimele săptămâni pe măsură ce investitorii au "depăşit" tensiunile legate de vizita controversată a lui Nancy Pelosi.

Potrivit analistului, pupă ce Pelosi a fost avertizată în mod repetat să nu viziteze Taiwanul, Beijingul a răspuns interzicând diverse importuri de bunuri taiwaneze în China, inclusiv biscuiţi, grepfrut şi macrou congelat.

"Ministerul de Comerţ al Chinei a întrerupt exporturile de nisip natural către Taiwan, iar armata ţării a început, de asemenea, să efectueze exerciţii în aer şi pe mare în jurul Taiwanului. Instituţia Vamală din China a susţinut că suspendarea importurilor de citrice a fost rezultatul «controlului dăunătorilor» şi «reziduurilor excesive de pesticide» şi a citat «prevenirea răspândirii pandemiei» ca motiv pentru suspendarea importurilor de fructe de mare. Cu toate acestea, interdicţiile sale anterioare asupra unor produse taiwaneze au coincis adesea cu perioadele de escaladare a tensiunilor. China a folosit adesea impunerea unor restricţii comerciale asupra unor aliaţi ai SUA drept modalitate de a «pedepsi» cea mai mare economie a lumii", se arată în analiza XTB România, unde se adaugă că Partidul Comunist Chinez intenţionează să organizeze cel de-al 20-lea congres naţional în următoarele luni, ceea ce face ca momentul să fie sensibil pentru o vizită în Taiwan a unei personalităţi politice americane de mare profil, precum Pelosi.

Xi Jinping este aşteptat să obţină un al treilea mandat la viitorul congres al Partidului Comunist Chinez. Se previzionează că oficialii chinezi de partid vor începe să pună bazele acestei conferinţe în săptămânile următoare, punând presiune asupra conducerii de la Beijing pentru a da dovadă de putere.

Radu Puiu arată că pieţele au trecut rapid peste vizita lui Pelosi.

"Din punct de vedere istoric, pieţele tind să treacă destul de repede peste evenimente de acest tip şi se poate vedea că, joi, pieţele au început deja să revină destul de puternic. Acţiunile din Asia Pacific au reuşit să avanseze joi, după avansul de pe Wall Street şi pe măsură ce investitorii au depăşit tensiunile legate de vizita controversată a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan. Indicele Hang Seng din Hong Kong a crescut cu mai mult de 2% astăzi (ieri - n.r.), în timp ce varianta tehnologică a indicelui, Hang Seng Tech a crescut cu 2,82%. Pieţele din China continentală au scăzut pentru două sesiuni consecutive, dar au crescut uşor joi. Shanghai Composite s-a apreciat cu 0,8%", potrivit analistului XTB.

Acesta consideră că Beijingul nu va lua decizii necalculate. Totuşi, Puiu insistă că nu evenimentul nu trebuie trecut cu totul cu vederea deoarece, pentru China, pare să fi reprezentat o jignire sau o sfidare destul de mare.

"Nu cred că Beijingul vrea ca această criză economică să scape de sub control. Ei vor să trimită un mesaj puternic, dar, de obicei, nu iau decizii necalculate. O mare parte din aceste mesaje intenţionează să creeze agitaţie, teamă şi să sugereze că orice efort de a face mişcări către Taiwan, care nu sunt pe placul Chinei, vor aduce costuri şi riscuri substanţiale", conchide Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul XTB România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb