EXPERIMENT NEUROAXIS: Ştiu cetăţenii să intervină în ajutorul pacienţilor cu afecţiuni neurologice?

V.G.
Miscellanea / 9 noiembrie 2022

Ştiu cetăţenii să intervină în ajutorul pacienţilor cu afecţiuni neurologice?

Românii nu ştiu cum să reacţioneze şi să ajute persoanele care se confruntă cu tulburări neurologice, arată un experiment social al Clinicii Neuroaxis, filmat cu camera ascunsă, arată un comunicat de presă remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, rezultatele experimentului sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că cel puţin una din trei persoane se vor confrunta pe parcursul vieţii cu o tulburare neurologică, acest tip de afecţiuni fiind principala cauză pentru dizabilitate şi a doua cauză de deces la nivel mondial.

Chiar dacă prevalenţa unor afecţiuni ca Boala Alzheimer, Boala Parkinson, epilepsie, accidentul vascular cerebral sau scleroza multiplă este în creştere, nivelul de informare publică cu privire la nevoile pacienţilor rămâne scăzut, condamnându-i pe aceştia la izolare socială.

La invitaţia Clinicii Neuroaxis, actorul Teatrului Excelsior, Alex Călin, a realizat un experiment social pentru a măsura nivelul de conştientizare a românilor faţă de nevoile pacienţilor care trăiesc cu afecţiuni neurologice.

Clinica Neuroaxis lansează campania Împreună suntem #NeuroPuternici, militând pentru reintegrarea în societate a pacienţilor cu tulburări neurologice.

"În ultimii doi ani de pandemie, am simţit pe pielea noastră efectele necruţătoare ale izolării sociale. Din nefericire, mulţi dintre pacienţii cu boli neurologice trăiesc permanent într-o stare de izolare care le afectează şi mai tare calitatea vieţii. Pentru această realitate suntem cu toţii responsabili şi purtăm o parte din vină. Izolarea pacienţilor neurologici are loc nu pentru că aceştia nu ar putea trăi printre noi, ci mai degrabă pentru că noi nu suntem pregătiţi să trăim printre ei.

Din acest motiv, pacienţii cu afecţiuni precum Scleroză Multiplă, Epilepsie, Boala Parkinson, Boala Alzheimer sau Accidente Vasculare Cerebrale, aleg să trăiască izolaţi, departe de viaţa activă a societăţii. Ştim însă că educaţia a fost dintotdeauna capabilă să schimbe destine şi este timpul ca aceasta să schimbe, în sfârşit, şi destinele pacienţilor neurologici. Tocmai de aceea, lansăm astăzi campania Împreună suntem #NeuroPuternici, promovând cu ajutorul educaţiei reintegrarea în societate a pacienţilor cu tulburări neurologice", anunţă Dr. Dan Mitrea, Director Medical al Clinicii Neuroaxis.

Alex Călin, actor al Teatrului Excelsior, afirmă că experimentul social la care a luat parte l-a ajutat să înţeleagă mai bine provocările pacienţilor cu afecţiuni neurologice, dependenţa faţă de infrastructura specială şi faţă de ajutorul celor din jur:

"Experimentul făcut în cadrul campaniei mi-a dat ocazia să mă pun în pielea unui pacient cu tulburări neurologice şi să înţeleg astfel, măcar într-o mică măsură, care sunt provocările cu care se confruntă, cum se simte dependenţa faţă de infrastructura urbană încă neadaptată cu adevărat persoanelor cu nevoi speciale dar şi dependenţa faţă de ajutorul celor din jur care fie nu au timpul sau răbdarea necesară, fie nu ştiu cum îi pot ajuta pe cei cu afecţiuni neurologice. Cred că este extrem de important un astfel de experiment, care ne pune oglinda în faţă şi ne arată pe unde ne situăm ca societate, şi la fel de importantă o astfel de campanie de conştientizare a greutăţilor cu care se confruntă persoanele de multe ori invizibile pentru cei din jurul lor", afirmă Alex Călin.

Pentru a sprijini reintegrarea în societate a bolnavilor care trăiesc cu afecţiuni neurologice este necesar să le înţelegem cu adevărat nevoile. Simona Tănase, preşedinta Asociaţiei Învingătorii Sclerozei Multiple, afirmă că preconcepţiile existente la nivelul societăţii şi incapacitatea angajatorilor de a-şi adapta cerinţele de muncă îi forţează, de multe ori, pe pacienţii cu afecţiuni neurologice să se autoizoleze, arată sursa citată.

"Chiar dacă am fi tentaţi să spunem că afecţiunile neurologice sunt cele care ne fac să ne pierdem relaţiile şi locul de muncă, adevărul este că societatea este cea care izolează, nu boala. Iar acest lucru se întâmplă din cauza lipsei acute de educaţie medicală. Nu ştim să acordăm primul ajutor, nu ştim când trebuie să sunăm la 112 şi nu ştim nici măcar cum să identificăm corect anumite simptome, pentru a decide când trebuie să mergem la un Spital de Urgenţă şi când la medicul de familie sau cel specialist.

În ceea ce priveşte pacienţii cu tulburări neurologice, aceştia se pot dezvolta social, pot crea, pot munci. Din păcate, preconcepţiile de la nivelul societăţii îi obligă, de exemplu, pe pacienţii cu epilepsie să-şi ascundă condiţia, de teamă să nu-şi piardă locul de muncă. Claxoanele din trafic ale şoferilor nerăbdători îi obligă pe pacienţii cu Scleroză Multiplă să se gândească de două ori înainte de a decide dacă să păşească pe trecerea de pietoni sau nu. Lipsa de empatie a celor care nu ar ceda locul în mijloacele de transport în comun, privirile incisive ale celor aflaţi la coadă la supermarket, supăraţi că te mişti încet - toate acestea sunt motive, mai mici şi mai mari, pentru care pacienţii cu tulburări neurologice aleg calea izolării sociale", afirmă Simona Carolina Tănase, preşedinta Asociaţiei Învingătorii Sclerozei Multiple.

Campania Împreună suntem #NeuroPuternici va fi dezvoltată pe parcursul următoarelor şase luni şi va include acţiuni de informare a opiniei publice cu privire la nevoile pacienţilor cu afecţiuni neurologice, workshopuri şi ateliere de creaţie precum şi o campanie dedicată angajatorilor, privind asigurarea condiţiilor speciale de lucru necesare pacienţilor cu tulburări neurologice, se precizează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb