Experţi europeni consideră că aranjamentele în urma cărora Cazinoul din Constanţa ar urma să fie reabilitat sunt "nepotrivite" şi creează riscuri deosebit de mari ca proiectul să fie "un eşec în termeni de calitate, cost şi timp". Ei susţin că lipsa de implicare a proprietarului - Primăria Constanţa - este o decizie regretabilă. Cazinoul urmează să fie restaurat de Compania Naţională de Investiţii.
Asociaţia Arche anunţă că Europa Nostra, principala organizaţie de patrimoniu din Europa, şi Institutul Băncii Europene de Dezvoltare au publicat, vineri, un raport tehnic şi financiar privind reabilitarea Cazinoului din Constanţa, clădire listată ca unul dintre cele mai periclitate şapte situri din Europa, în 2018.
Raportul a rezultat în urma unei vizite de lucru de patru zile în România, desfăşurată în perioada 8-11 iunie 2018, în timpul căreia reprezentaţii Europa Nostra şi ai Institutului Băncii Europene de Dezvoltare au evaluat Cazinoul din Constanţa şi s-au întâlnit cu părţile interesate, atât la nivel local, cât şi regional.
Conform raportului, Cazinoul este" o clădire reper situată într-un punct important al oraşului şi merită, fără nicio îndoială, să fie restaurat la vechea sa splendoare pentru a putea găzdui activităţi sociale şi comunitare". Utilitatea acestei iniţiative este confirmată de alocarea de către Guvern a unor fonduri substanţiale pentru reabilitarea clădirii - 12 milioane euro.
"Proprietarul şi operatorul Cazinoului, Primăria Municipiului Constanţa (PMC), transferă responsabilitatea pentru lucrările de construcţie şi proiectare privind Cazinoul Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), printr-un acord valabil până la începutul anului 2019. Cu toate acestea, există îngrijorări majore privind modul în care proiectul urmează să fie executat, din cauza unei combinaţii de neajunsuri", au precizat experţii europeni.
Aceştia au notat în raport că starea actuală a clădirii, care a fost abandonată de ceva vreme, nu se cunoaşte cu precizie, iar până acum au fost făcute numai studii de fezabilitate.
"Lipsa de informaţii clare face ca estimarea costului lucrărilor de reparaţie a structurii şi restaurare a decoraţiunilor să fie problematică", a menţionat sursa citată.
Un alt neajuns punctat de experţi este legat de faptul că funcţiunea propusă nu pare să fi fost studiată în suficient detaliu, nepermiţând luarea de decizii credibile pe termen lung care să determine detaliile noului proiect şi alte aranjamentele conexe, iar noua configuraţie a clădirii, posibilitatea de a adăuga noi elemente şi de a o moderniza pentru a o aduce la standardele actuale nu au fost încă definite în detaliu.
1. solutie
(mesaj trimis de rodax în data de 15.09.2018, 14:28)
primaria sa vanda cazinoul,sau sa-l doneze cuiva care vrea sa-l reabiliteze.