Explozie de proporţii la o rafinărie BP din Texas

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 martie 2005

Preţul benzinei, la un nivel record pe piaţa SUA

O explozie de proporţii a avut loc miercuri după-amiază, la o rafinărie "British Petroleum" (BP) din Texas, situaţie care a generat creşterea pînă la un nivel record a preţurilor pe piaţa de profil. În urma deflagraţiei au decedat cel puţin 14 persoane, iar peste 70 au fost rănite. În consecinţă, divizia BP a fost închisă. La această divizie sînt supuşi rafinării 460.000 de barili de ţiţei zilnic, unitatea asigurînd circa 30% din combustibilul livrat de BP Americii de Nord. Analiştii sînt de părere că explozia a venit într-un moment prost, întrucît începe să crească cererea de benzină, dat fiind că se încălzeşte vremea.

În prima parte a zilei de ieri, preţul benzinei cu livrare în aprilie a crescut cu 2,1 cenţi (3,3%), la 1,6080 dolari/galon la New York Mercantile Exchange. De la începutul anului, preţul benzinei a urcat cu 47%. Ţiţeiul brut cu livrare în luna mai a înregistrat o cotaţie de 54 dolari/baril, în creştere cu 19 cenţi.

Rafinăria BP din Texas a fost construită în anul 1934 şi numără 1.800 de salariaţi. Divizia produce aproximativ 3% din combustibilul utilizat în SUA, potrivit datelor BP. Compania BP, a doua societate petrolieră listată din lume (ca mărime), operează cinci rafinării în Statele Unite. Capacitatea zilnică de procesare a acestora este de 1,5 milioane de barili. Rafinăriile îşi majorează producţia în intervalul martie-iunie, astfel încît să asigure cantităţile necesare benzinăriilor pe perioada verii, în care creşte cererea datorită concediilor.

Stocurile de benzină ale SUA au scăzut cu 4,1 milioane de barili săptămîna trecută, la 217,3 milioane de barili. Astfel, stocurile sînt cu 8,9% mai mari decît anul trecut şi cu 6,4% peste media ultimilor cinci ani, potrivit cifrelor Departamentului american al Energiei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb