Explozie la Rafinăria Petromidia din Năvodari

D.Ţ.
Miscellanea / 2 iulie 2021

Explozie la Rafinăria Petromidia din Năvodari

Actualizare - Procurorii constănţeni au deschis un dosar penal pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporalădin culpă şi distrugere din culpă, în urma incendiului de vineri, de la Rafinaria Petromidia, în urma căruia un bărbat a murit şi alte cinci persoane au fost rănite, conform News.ro.

Procurorul Viorel Teliceanu din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa a declarat sâmbătă, că cercetările în acest dosar ar putea dura o perioadă până se vor lămuri lucrurile.

Viorel Teliceanu a afirmat: "Nu pot să vă spun decât faptul că se fac cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi distrugere din culpă şi urmează pe parcurs să se lămurească situaţia de fapt. Situaţia e mai complicată. E nevoie şi de cunoştinţe tehnice pentru lămurirea cauzelor. Cercetările acolo vor dura ceva mai mult timp până se vor lămuri lucrurile pe deplin".

---

Actualizare - Acţiunile Rompetrol Rafinare în scădere cu 2%

Acţiunile Rompetrol Rafinare se tranzacţionau astăzi, la ora 17:11, cu 0,0500 de lei, în scădere cu 1,96% faţă de preţul de închidere de ieri, potrivit datelor Bursei de Valori Bucureşti, transmite Agerpres.

Conform BVB, preţul de deschidere a fost de 0,0505 lei/acţiune, preţul maxim de 0,0505 lei/acţiune, preţul minim de 0,0455 lei/acţiune, iar preţul mediu de 0,0480 lei/acţiune.

O explozie urmată de un incendiu s-a produs vineri la rafinăria Petromidia, deţinută de grupul KMGI, fostul Rompetrol Group. Incendiul a avut loc la instalaţia de hidrofinare petrol motorină, iar toate procesele tehnologice din cadrul rafinăriei au fost sistate, a informat compania.

"În cursul acestei zile, a avut loc un incident pe platforma rafinăriei Petromidia, în cadrul instalaţiei de hidrofinare petrol motorină (HPM). Conform procedurilor interne de gestionare a situaţiilor de criză, procesele tehnologice din cadrul rafinăriei au fost sistate în condiţii de siguranţă", spun reprezentanţii Rompetrol.

Planul Roşu de Intervenţie a fost activat, iar localnicii au fost alertaţi prin mesaj RO-ALERT despre degajările mari de fum.

Aflat la locul incidentului, secretarul de stat Raed Arafat a spus că este vorba de cinci victime, dintre care una decedată.

Petromidia Năvodari este cea mai mare rafinărie din România şi una dintre cele mai moderne din zona Mării Negre şi Mării Mediterane.

Amplasarea strategică şi reţeaua de distribuţie complexă fac din Petromidia un adevărat hub energetic, capabil să acopere substanţial reţeaua de staţii de distribuţie din România. De asemenea, carburantul produs la Petromidia este distribuit şi în ţări precum Bulgaria, Georgia sau Republica Moldova, unde este vândut tot sub brandul Rompetrol.

---

Actualizare - Ministrul Mediului a solicitat să se verifice dacă Rompetrol a respectat reglementările de mediu şi să se ia toate măsurile legale care se impun

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, le-a dispus comisarilor de mediu, în urma exploziei de la Petromidia, să verifice modul în care Rompetrol Rafinare a respectat reglementările de mediu şi să ia toate măsurile legale care se impun, în contextul în care este vorba despre o instalaţie reglementată de Directiva SEVESO, informează MMAP pe pagina sa de Facebook, transmite Agerpres.

Potrivit sursei citate, în acest moment, incendiul din cadrul instalaţiei este izolat şi stabilizat, echipele interne şi externe fac eforturi pentru a-l stinge în cel mai scurt timp.

Ministerul Mediului mai semnalează că, încă de la izbucnirea deflagraţiei, specialiştii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa au monitorizat continuu compuşii organici volatili pe amplasament. În acest context, ministrul Barna Tanczos şi-a întrerupt vizita de lucru din judeţul Bistriţa-Năsăud şi s-a aflat în contact permanent cu echipele din teren.

În urma măsurătorilor, s-a constatat că la staţia CT3, situată la Năvodari Tabără, s-au înregistrat valori crescute la indicatorii monitorizaţi, fără a se atinge valorile limită. La staţia CT 6, în Năvodari centru, nu s-au înregistrat creşteri ale concentraţiilor. Valori similare au fost înregistrate şi de măsurătorile realizate cu echipamentele mobile ale laboratorului APM CT.

"Valorile mici înregistrate se datorează circulaţiei aerului, potrivit modelărilor realizate de specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Astfel, la ora 13:00, circulaţia aerului era relativ slabă în imediata apropiere a solului, iar la înălţimi de peste 30 - 40 m, vântul sufla slab, cu viteze de peste 15 - 20 km/h, din direcţie predominant nord-vestică. Ulterior, circulaţia aerului a continuat să fie din sector predominant nord-vestic - vestic, astfel că evoluţia norului de fum a fost de uşoară deplasare către est - sud-est (spre mare). Actualizarea informaţiilor meteorologice la ora 15:00 arată aceleaşi condiţii de vânt slab cu viteze de până la 15 km/h, din sector predominant nord - vestic - vestic", subliniază reprezentanţii MMAP.

Echipele de comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu sunt la faţa locului şi aşteaptă lichidarea incendiului pentru a putea demara controlul privind impactul produs asupra mediului.

---

Actualizare - LUCIAN BODE: "Populaţia nu a fost nicio clipă în pericol"

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, astăzi că datorită profesionalismului pompierilor tragedia de la Petromidia nu s-a transformat într-o catastrofă, el subliniind că populaţia, turiştii nu au fost nicio clipă în pericol, transmite Agerpres

"Datorită profesionalismului pompierilor militari şi al pompierilor rafinăriei, această tragedie nu s-a transformat în catastrofă. Le mulţumesc şi îi felicit pe toţi cei care au făcut posibil ca la opt minute de la primirea apelului să fie prezenţi aici. În mai puţin de o oră, în jurul orei 13,15, incendiul a fost localizat, iar la ora 15,00 incendiul a fost lichidat", a spus Bode.

Potrivit acestuia, Garda de Mediu, în urma măsurătorilor efectuate privind calitatea aerului, a dat asigurări că nu sunt probleme.

"Am reuşit să transmitem către populaţie un mesaj de liniştire, am transmis un mesaj ro-alert. (...) Populaţia nu a fost nicio clipă în pericol, nicio clipă turiştii de pe litoral nu au fost astăzi în pericol. (...) Garda de Mediu, după măsurătorile făcute, ne-a dat asigurări că nu sunt probleme", a mai afirmat ministrul Lucian Bode.

Planul Roşu de Intervenţie a fost activat, vineri, în urma exploziei urmate de incendiu care s-a produs la Rafinăria Petromidia din Năvodari, localnicii fiind alertaţi prin mesaj RO-ALERT despre degajările mari de fum.

Unul dintre răniţii în urma exploziei de vineri de la Petromidia, care a suferit arsuri pe 45% din suprafaţa corpului, a plecat cu elicopterul SMURD Constanţa către Spitalul Floreasca din Capitală, iar elicopterul SMURD Bucureşti a plecat către litoral pentru a prelua un al doilea rănit, cu arsuri pe 25% din corp, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

---

Actualizare - MINISTRUL SĂNĂTĂŢII: "Două victime cu arsuri vor fi transferate la spitalul Floreasca"

Două victime cu arsuri în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia vor fi transferate de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti (Floreasca), transmite ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, potrivit Agerpres.

"Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Sănătăţii m-a informat că două victime cu arsuri în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia vor fi transferate de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti (Floreasca). Conform primelor evaluări de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, este vorba despre două persoane cu vârsta de aproximativ 50 de ani, o persoană cu arsuri pe 40% din suprafaţa corporală, grad II A/II B, şi o persoană cu arsuri pe 35% din suprafaţa corporală, grad II A/II B", a scris ministrul pe Facebook.

Alte două victime au primit până acum îngrijiri în Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa pentru traumatisme, iar una a refuzat transportul la spital, menţionează Ioana Mihăilă.

---

Actualizare - ROMPETROL: "Un angajat al rafinăriei Petromidia a decedat"

Un angajat al rafinăriei Petromidia a decedat ca urmare a exploziei produse astăzi, iar alte cinci persoane se află în îngrijire la Spitalul Judeţean Constanţa, potrivit unui comunicat al Rompetrol, informează Agerpres.

"Prioritatea pentru noi, de la începutul incidentului la rafinăria Petromidia, a fost siguranţa angajaţilor noştri. Tot personalul rafinăriei Petromidia a fost evacuat şi procesele tehnologice au fost oprite. Din păcate, ca urmare a accidentului, 5 dintre colegii noştri se află în îngrijiri medicale la Spitalul Judeţean Constanţa. Ne pare rău să informăm că o persoană a fost identificată ca decedată. Suntem alături de familiile victimelor în acest moment tragic", spun reprezentanţii companiei.

În acest moment, incendiul a fost stins, potrivit reprezentanţilor companiei.

---

Actualizare - MINISTRUL ENERGIEI:"Deocamdată nu cred că vor fi probleme cu stocurile de carburanţi"

Nu cred că vor fi probleme deocamdată cu stocurile de carburanţi, după explozia de la Petromidia, întrucât depozitele nu au fost afectate de incendiu, însă acest lucru depinde de perioada în care rafinăria va fi închisă, a declarant astăzi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, potrivit Agerpres.

Popescu a spus:"Din datele pe care le avem în prezent, nu cred că vor fi probleme cu stocurile. Am discutat şi cu reprezentanţii OMV Petrom, care sunt în contact permanent cu cei de la Petromidia, şi nu întrevăd nici ei probleme. Aceasta este analiza de la momentul de faţă, dar efectele depind de pagubele care vor fi înregistrate la rafinăria Petromidia şi de cât timp va fi aceasta închisă".

Potrivit acestuia, secretarul de stat în Ministerul Energiei George Niculescu se află la locul exploziei.

"Am cerut celor de la Rompetrol o notă de informare privind stocurile de carburanţi şi acum aşteptăm răspunsul. Din primele informaţii, depozitele nu au fost afectate de incendiu", a completat ministrul.

Incendiul care a izbucnit astăzi la rafinăria Petromidia, deţinută de grupul KMGI, fostul Rompetrol Group, s-a produs la instalaţia de hidrofinare petrol motorină, iar toate procesele tehnologice din cadrul rafinăriei au fost sistate, a informat compania.

"În cursul acestei zile, a avut loc un incident pe platforma rafinăriei Petromidia, în cadrul instalaţiei de hidrofinare petrol motorină (HPM). Conform procedurilor interne de gestionare a situaţiilor de criză, procesele tehnologice din cadrul rafinăriei au fost sistate în condiţii de siguranţă", spun reprezentanţii Rompetrol.

Petromidia Năvodari este cea mai mare rafinărie din România şi una dintre cele mai moderne din zona Mării Negre şi Mării Mediterane.

Rafinăria avea, la sfârşitul anului 2020, un număr de 1.119 angajaţi.

---

Actualizare - Acţiunile Rompetrol Rafinare, în scădere cu 0,98% după explozia de la rafinăria Petromidia

Acţiunile Rompetrol Rafinare se tranzacţionau astăzi, la ora 13:32, cu 0,0505 de lei, în scădere cu 0,98% faţă de preţul de deschidere, potrivit datelor Bursei de Valori Bucureşti, transmite Agerpres.

Conform BVB, preţul de deschidere a fost de 0,0505 lei/acţiune, preţul maxim de 0,0505 lei/acţiune, preţul minim de 0,0485 lei/acţiune, iar preţul mediu de 0,0495 lei/acţiune.

Incendiul produs astăzi la rafinăria Petromidia, deţinută de grupul KMGI, fostul Rompetrol Group, a avut loc în cadrul instalaţiei de hidrofinare petrol motorină, iar toate procesele tehnologice din cadrul rafinăriei au fost sistate, a informat compania.

"În cursul acestei zile, a avut loc un incident pe platforma rafinăriei Petromidia, în cadrul instalaţiei de hidrofinare petrol motorină (HPM). Conform procedurilor interne de gestionare a situaţiilor de criză, procesele tehnologice din cadrul rafinăriei au fost sistate în condiţii de siguranţă", spun reprezentanţii Rompetrol.

În acest moment, echipele de intervenţie acţionează pentru controlul şi stingerea incendiului.

"Vom reveni cu mai multe detalii, în cel mai scurt timp", au adăugat responsabilii companiei.

Potrivit Ministerului Sănătăţii şi ISU, trei persoane au fost rănite şi au fost transportate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Una dintre ele, care are arsuri pe 45% din suprafaţa corpului, fiind preluată de un elicopter SMURD. O altă persoană a suferit arsuri la nivelul feţei, iar o a treia victimă are un traumatism lombar.

Petromidia Năvodari este cea mai mare rafinărie din România şi una dintre cele mai moderne din zona Mării Negre şi Mării Mediterane.

Amplasarea strategică şi reţeaua de distribuţie complexă fac din Petromidia un adevărat hub energetic, capabil să acopere substanţial reţeaua de staţii de distribuţie din România. De asemenea, carburantul produs la Petromidia este distribuit şi în ţări precum Bulgaria, Georgia sau Republica Moldova, unde este vândut tot sub brandul Rompetrol.

---

Actualizare - FLORIN CÎŢU: "I-am solicitat lui Raed Arafat şi şefului IGSU să meargă pe platforma Midia - Năvodari şi să coordoneze intervenţia de salvare"

Prim-ministrul Florin Cîţu anunţă că i-a solicitat secretarului de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat şi şefului IGSU, Dan Iamandi, să meargă pe platforma Midia - Năvodari şi să coordoneze intervenţia pentru salvarea persoanelor surprinse de explozia de la Rafinăria Petromidia, transmite Agerpres.

"Am fost informat de Raed Arafat despre explozia de la Platforma Midia - Năvodari imediat după producerea incidentului. I-am solicitat secretarului de stat Raed Arafat şi şefului IGSU, Dan Iamandi, să meargă la faţa locului şi să coordoneze personal intervenţia pentru salvarea persoanelor surprinse de explozie. În aceeaşi măsură, să se asigure că sunt alocate toate resursele logistice necesare pentru ca situaţia să fie sub control şi să fie evitată producerea altor victime", a scris premierul, astăzi, pe Facebook.

El precizează că i-a cerut şefului DSU să analizeze, împreună cu ceilalţi specialişti, dacă se impune luarea altor măsuri de siguranţă, inclusiv evacuarea unor persoane din zonă.

"În acest moment, salvatorii intervin cu trei autospeciale de stingere de la ISU Dobrogea, sprijinite de nouă autospeciale de stingere din Călăraşi, Ialomiţa, Tulcea şi Brăila. Acestor forţe li se adaugă o autospecială pentru transportul victimelor multiple, un elicopter SMURD, cinci maşini de intervenţie SMURD şi cinci ambulanţe de la Serviciul de Ambulanţă Constanţa", adaugă Cîţu.

---

O explozie a avut loc astăzi la Năvodari, în zona Rafinăriei Petromidia deţinută de compania Rompetrol. Potrivit ISU Constanţa, e vorba despre o explozie la o instalaţie de la rafinarie. În urma exploziei a fost înregistrată o victimă cu arsuri de căi aeriene şi pe circa 45% din suprafaţa corpului, informează G4media.

La scurt timp, ISU a transmis mesaj de avertizare a populaţiei prin RO-Alert. Populaţia a fost sfătuită să nu stea la mai puţin de 1 km de zona exploziei.

Petromidia Năvodari, operată de Rompetrol, este cea mai mare rafinărie din România şi una dintre cele mai mari din sud-estul Europei. Rompetrol este controlată de KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan.

Potrivit presei locale, în urmă cu două săptămâni, vechiul turn din Rafinăria Petromidia fusese demolat, într-o explozie controlată.

Trei persoane au fost rănită în explozie şi toate cele trei persoane rănite sunt conştiente, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, iar salvatorii ISU caută o a patra persoană care s-ar fi aflat în apropierea instalaţiei care a explodat.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat într-o conferinţă la Bistriţa: "Impactul asupra mediului poate fi major. Din primele evaluări făcute de ANM, norul de fum se deplasează spre ţărm, se deplasează spre mare. Avem la faţa locului laborator mobil pentru a monitoriza calitatea aerului".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb