Exportul de fier vechi este o sursă de evaziune fiscală

Ziarul BURSA #Companii / 28 iunie 2004

În ultima perioadă, după produsele petroliere şi alcool, exportul de fier vechi poate fi o sursă de evaziune fiscală, modelul folosit fiind cel al contrabandei cu ţigări de la Arad, a declarat, citat de Rompres, Ionel Blănculescu.

"Aşa cum, la Arad, ţigările erau depozitate la cîţiva kilometri de vama Nădlac, în judeţul Constanţa au fost identificate 72 de firme pe raza comunei Cuza Vodă. Cu toate acestea, doar 44 din cele 72 de societăţi au fost identificate şi controlate", a afirmat ministrul delegat pentru coordonarea autorităţilor de control.

Conform lui Ionel Blănculescu, cele 44 de societăţi identificate nu deţineau documente de provenienţă pentru deşeurile feroase comercializate şi, mai mult, nu conduc nici evidenţa financiar-contabilă aferentă.

"Prejudiciul adus statului se ridică la peste 470 de miliarde de lei. Comisarii Gărzii Financiare au aplicat şi au încasat, în primă fază, amenzi de 1,1 miliarde lei şi au confiscat sumele încasate din comercializarea deşeurilor metalice fără provenienţă legală, sume care se ridică la peste 415 miliarde lei", a afirmat Ionel Blănculescu.

În urma controalelor, Garda Financiară a solicitat organelor de urmărire penală o investigare a conturilor bancare deţinute de aceşti agenţi economici şi a solicitat prefecturii judeţului Constanţa să ia măsura suspendării autorizaţiilor de colectare a deşeurilor reciclabile deţinute de agenţii economici în cauză.

România exportă foarte mult fier vechi, în principal din perspectiva preţului foarte atractiv. Conform ministrului Autorităţii Naţionale de Control, majoritatea societăţilor foloseau deşeurile metalice pentru a le exporta.

"Exportul de fier vechi nu poate fi controlat de Garda Financiară, ţinînd cont de preţul atractiv pe care îl are la export, mai ales că în ultima perioadă s-a triplat", consideră comisarul şef al Gărzii Financiare Centrale, Marian Paşulea.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb