Exporturile de zahăr din Uniunea Europeană ar putea depăşi 5,8 milioane de tone în anul agricol care începe la 1 octombrie 2005, însă în anul următor aces-tea vor scădea sub 1,3 milioane de tone, ca să se conformeze limitelor impuse de Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), spun specialiştii societăţii de brokeraj "ED&F Man" Ltd. Aceştia subliniază că, în asemenea condiţii, sînt aşteptate exporturi semnificative de zahăr din UE în ultimul trimestru din 2005.
Comisarul european pentru agricultură, Mariann Fischer Boel, anunţa, la data de 22 iunie, că plănuieşte să reducă cu 39% subvenţiile acordate producătorilor de zahăr (preţul minim garantat), ca să determine eliminarea surplusului de pe piaţă, dar şi ca să se alinieze regulilor OMC. Exporturile europene de zahăr au fost de 1,82 milioane de tone în primele patru luni din acest an, atingînd, în medie, 4,7 milioane de tone anual în perioada 2000-2004, potrivit datelor Comisiei Europene. Cei de la "ED&F Man" subliniază că scăderea exporturilor UE va genera un deficit substanţial în capacitatea de rafinare din regiune.
Comisia Europeană neagă existenţa vreunui plan de subvenţionare a exporturilor de zahăr din stocurile UE. "Nu vom inunda piaţa mondială cu exporturi", spune Michael Mann, purtătorul de cuvînt al comisarului Fischer Boel. UE - al treilea producător mondial de zahăr şi, totodată, al doilea consumator, îşi reorganizează piaţa de profil, astfel încît să-şi reducă bugetul alocat subvenţiilor.
Cotaţiile zahărului alb cu livrare în august - cel mai activ contract futures pe piaţa europeană de profil, au crescut cu 14% luna trecută, ajungînd la aproximativ 280 de dolari /tonă.
Specialiştii mai arată că exporturile braziliene de zahăr din regiunile sale importante (centrale şi din sud) au cres-cut, potrivit estimărilor, cu 62% în trimestrul al doilea din acest an faţă de anul trecut, la 4,7 milioane tone. Potrivit analizelor "ED&F Man", creşterea se datorează, în parte, cererii mari pentru zahărul brut brazilian, provenită din Rusia, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Algeria, Nigeria şi Egipt.