Exporturile se pot cifra la trei miliarde euro lunar dacă se menţine cursul de schimb

(R.P.)
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 ianuarie 2008

 Mihai Ionescu, preşedintele ANEIR

Mihai Ionescu, preşedintele ANEIR

Deprecierea leului şi menţinerea fluctuaţiilor cursului de schimb de până la plus minus cinci la sută pot determina o valoare medie a exporturilor de trei miliarde euro pe lună, a declarat, ieri, Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), citat de Rompres. Domnia sa a adăugat: "După trei ani de suferinţe, în care a avut loc aprecierea leului, cu aproape 30%, fapt ce a dus la multe pierderi, falimente şi şomaj înregistrate de exportatori, a venit şi soarele pe poteca noastră. Nu ştim cât de îndelungată este această perioadă, dar cursul de schimb este favorabil exportatorilor. Aceştia au înregistrat reveniri de ritmuri de creştere, după perioada 2000 - 2004. Cred că aceste reveniri pot duce la o valoare medie a exportului de trei miliarde euro pe lună, cu condiţia ca fluctuaţiile de curs să nu depăşească plus sau minus cinci la sută. Altfel, efectele vor fi descurajate prin reduceri arficiale ale competitivităţii exportatorilor, în raport cu concurenţa din celelalte ţări".

De asemenea, preşedintele ANEIR a precizat că, în afară de politica de curs, care este favorabilă exportatorilor, ANEIR aşteaptă o serie de măsuri fiscale, pe care le va negocia cu Guvernul: "Este vorba despre introducerea în Codul Fiscal a regulilor comunitare privind TVA la export, pentru că exportatorii români sunt dezavantajaţi. Exportatorii din ţările comunitare nu plătesc TVA la export. Din acest motiv, exportatorii români au blocaje de 2,5 miliarde euro, sumă care stă la Ministerul Economiei şi Finanţelor şi se returnează cu întârziere. A doua solicitare se referă la faptul că, dacă organele fiscale nu pot returna aceste sume, ele să se compenseze de la bugetul de stat. De asemenea, solicităm ca exportatorii să beneficieze de posibilitatea de a plăti obligaţiile la stat în valută, pentru că şi Guvernul are nevoie de valută pentru obligaţiile sale externe. Totodată, cerem ca Banca Import Export Eximbank să introducă poliţe de asigurare pentru exporturi".

Revenirea exportului depinde de consolidarea politicii monetare şi a celei fiscale, potrivit preşedintelui ANEIR.

"Pragul de peste 70% pe care l-a atins deficitul comercial ca pondere în export, peste limita maximă de 60%, este un grav semnal de alarmă care ar trebui să pună pe gânduri nu doar oamenii de afaceri, ci şi pe guvernanţi, care nu vor putea să acopere acest deficit", a adăugat Mihai Ionescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb