Expunerea băncilor din Hong Kong pe China generează temeri

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 martie 2014

Băncile din Hong Kong şi-au crescut, în numai câţiva ani, împrumuturile către China de la aproape zero la 430 de miliarde dolari, alimentând temerile legate de expunerea creditului pe această ţară, într-un moment în care încetinirea expansiunii economice şi falimentele determină investitorii să fie neliniştiţi.

Potrivit Reuters, chiar şi o creştere modestă a creditelor neperformante ar avea un impact semnificativ asupra profiturilor băncilor din Hong Kong.

"Calitatea creditelor extinse de băncile din Hong Kong către societăţile chineze nu a fost testată", declară Mirza Baig, şef de divizie la "BNP Paribas" din Singapore. În opinia sa, "acest lucru reprezintă o temere, pe fondul creşterii rapide a expunerii".

Creanţele băncilor străine în China au atins 1.000 de miliarde de dolari anul trecut, faţă de aproape zero în urmă cu zece ani, conform Băncii Reglementelor Internaţionale, care arată că cea mai mare parte a sumei menţionate provine din Hong Kong. Expunerea de 430 de miliarde dolari pe care o au băncile din Hong Kong pe China reprezintă 165% din PIB-ul oraşului. Datele oficiale nu precizează ce tip de credite se află în spatele cifrei de 430 de miliarde dolari.

Şi informaţiile Autorităţii Monetare din Hong Kong (HKMA) au arătat o creştere similară: la finele lui 2013, creanţele nete ale băncilor din Hong Kong în China, ca procent din portofoliul lor total de credite, se apropia de 40%, faţă de aproape zero în 2010. HKMA susţine că "monitorizează îndeaproape" expunerea sectorului bancar pe China şi aşteaptă un control adecvat din partea instituţiilor de credit, în vederea gestionării riscurilor specifice cu care se confruntă.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb