Expunerea băncilor străine, principala grijă a bancherilor

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 iulie 2010

Nivelul optim al expunerilor băncilor străine pe piaţa locală precum şi evoluţia macroeconomică au fost principalele teme de discuţie dintre Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi şefii mai multor bănci, întruniţi luni seara la sediul Băncii Centrale.

"Am participat la o întâlnire consultativă, cum obişnuim de câteva ori pe an. S-au discutat mai multe subiecte, atât împreună cu toţi bancherii, cât şi în cadrul unor conversaţii individuale", a declarat un bancher pentru Bursa.

Acesta a precizat că la întâlnirea organizată la invitaţia guvernatorului BNR au participat şi bănci mai mici, dar nu au fost prezente toate instituţiile de credit cu activităţi pe piaţa locală.

Sursele au afirmat că s-a discutat despre întâlnirea care va avea loc săptămâna aceasta la Bruxelles între principalele nouă bănci străine din ţara noastră, FMI, BNR şi Comisia Europeană, precum şi despre testele de stres realizate la nivel european asupra a 91 de instituţii de credit.

"Am discutat dacă ar fi bine sau nu ca expunerile pe România să fie reduse, iar unele bănci au arătat că vor să continue să se dezvolte. Nu s-a luat nici o decizie în vreun sens, au fost doar consultări. Au mai existat consultări despre evoluţiile macroeconomice recente", au declarat sursele.

Isărescu l-a invitat la întâlnirea cu băncile şi pe ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu. Sursele au precizat că nu este pentru prima dată când ministrul Finanţelor participă la o astfel de întâlnire informală, arătând că un alt subiect atins a fost expunerea băncilor în raport cu statul. Sebastian Vlădescu nu a putut fi contactat de ziarul Bursa pentru eventuale declaraţii.

Ministerul Finanţelor a anunţat luni că vrea să împrumute 400 milioane de euro de pe piaţa internă printr-o emisiune de titluri de stat. Finanţele încearcă să evite astfel presiunea băncilor de creştere a dobânzilor la lei, care a făcut ca programul de emisiuni de titluri de stat în lei să nu fie realizat în ultimele două luni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4950
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2900
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9032
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.1841

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb