• Investiţia se ridică la circa 13 miliarde de dolari l "Qatar Petroleum" mai încheie un contract, de 6 miliarde de dolari, cu "Shell"
Compania petrolieră de stat "Qatar Petroleum" a încheiat, la data de 27 februarie, două afaceri importante, a căror valoare este de aproximativ 19 miliarde de dolari. Acestea urmăresc producţia şi distribuţia de gaze naturale lichefiate (GNL) către prieţele din Europa şi America.
Unul dintre proiecte, şi cel de anvergură totodată, a fost încheiat între "Qatar Petroleum" şi gigantul american "Exxon Mobil", iar valoarea aces-tuia ajunge la 12,8 miliarde de dolari. În baza acordului dintre companii, va fi asigurat, în următorii 25 de ani, transportul de GNL, cu bacul, către Marea Britanie.
Oficialii "Qatar Petroleum" spun că proiectul cu "Exxon" este cel mai mare, la nivel mondial, pe segmentul GNL. Acesta implică investiţii de 7,6 miliarde de dolari, de la 57 de instituţii diferite, printre care se numără şi bănci islamice. Britanicii vor primi 17,2 milioane tone GNL pe an. Primul transport va ajunge la destinaţie, cel mai probabil, la finele anului 2007. "Qatar Petroleum" deţine 70% din pro-iectul comun, denumit Qatargas II, iar "Exxon Mobil" - 30%.
Totodată, rivalul european al companiei "Exxon Mobil", grupul anglo-olandez "Royal Dutch/Shell", a încheiat un acord cu societatea "Qatar Petroleum", care prevede construcţia unei fabrici în oraşul Ras Laffan. Aceasta va produce, potrivit estimărilor, 7,8 milioane tone de GNL în următorii 25 de ani, iar livrarea către America şi Europa va începe în anul 2010. "Shell" are 30% din pro-iectul denumit Qatargas 4, în vreme ce "Qatar Petroleum" deţine restul de 70%. Valoarea proiectului este de 6 miliarde de dolari.
Qatarul, stat situat pe una dintre cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume, urmăreşte să devină cel mai mare distribuitor de GNL la nivel mondial. Producţia şi transportul de GNL este un proces complex şi costisitor, care presupune o infrastructură sofisticată de încărcare-descărcare.
Deşi Qatargas II este destinat Marii Britanii, o mare parte producţia de gaze a Qatarului va ajunge în Statele Unite, care, potrivit oficialilor americani, vor deveni cel mai mare consumator de GNL în deceniul următor.