EY: Listările au scăzut în trimestrul întâi, la nivel mondial

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 aprilie 2023

EY: Listările au scăzut în trimestrul întâi, la nivel mondial

299 de companii din întreaga lume s-au listat în primele trei luni din 2023, în scădere cu 8% în ritm anual Fondurile strânse din IPO-uri s-au redus cu 61%, la 21,5 miliarde de dolari

Declinul ofertelor publice iniţiale (IPO) la nivel mondial a continuat în primul trimestru al anului 2023 şi este probabil să se menţină în următoarele luni, din cauza volatilităţii de pe pieţele de valori, a creşterii dobânzilor şi a inflaţiei mai ridicate, respectiv a incertitudinii din jurul crizei bancare, potrivit unui raport publicat recent de EY, preluat de CNN.

Autorii raportului au constatat că 299 de companii din întreaga lume s-au listat în primele trei luni din 2023, în scădere cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Fondurile strânse din aceste listări au scăzut cu 61% în ritm anual, la 21,5 miliarde de dolari. Declinul vine după o scădere cu 45% a numărului de IPO-uri anul trecut, conform EY.

"În primul trimestru din 2023, situaţia a fost aceeaşi pe întreaga piaţă a IPO-urilor", a indicat EY, subliniind: "Orice euforie iniţială de la începutul anului a fost rapid atenuată de perspectivele neaşteptate privind inflaţia şi dobânzile, starea de spirit a investitorilor fiind afectată şi mai mult de recentele turbulenţe din sistemul bancar global".

Potrivit sursei citate, investitorii se confruntă cu rate ale dobânzilor şi costuri ale vieţii mai mari de luni de zile. În ultimul timp, aceştia au fost, de asemenea, îngrijoraţi de situaţia din industria bancară,în condiţiile în care au fost necesare intervenţii de urgenţă pentru Credit Suisse din Elveţia, respectiv Silicon Valley Bank, Signature Bank şi First Republic Bank din SUA.

În cele din urmă, asta înseamnă că " înainte să se listeze, societăţile aşteaptă ca pieţele de valori să se stabilizeze şi să îşi revină", afirmă, în raport, Ringo Choi, lider EY pentru Asia Pacific. Choi a menţionat că, în China continentală, sunt în aşteptare circa 800 de companii care vor să se listeze.

Choi a declarat, citat de CNN, că multe firme din întreaga lume aşteaptă momentul potrivit pentru IPO, în prezent fiind descurajate de lipsa rentabilităţii celor care s-au listat în ultimele luni.

Choi anticipează că declinul de pe piaţa IPO-urilor va persista cel puţin până în vară, dar lucrurile s-ar putea redresa în partea a doua din acest an, deoarece "depăşirea vârfului de inflaţie, scăderea preţurilor energiei şi revenirea economiei Chinei continentale" îi ajută pe investitori să-şi recapete încrederea. Astfel, Choi preconizează că piaţa globală a IPO-urilor se va redresa în a doua jumătate a anului 2023.

Guvernele din întreaga lume încearcă să promoveze IPO-urile pe plan naţional, ceea ce ar putea stimula o redresare a pieţei de profil, a conchis Choi.

Potrivit raportului EY, "odată ce vor apărea dovezi ale unei pieţe mai stabile, cu o certitudine sporită, încrederea investitorilor ar trebui să revină", iar "companiile mari care şi-au amânat planurile de IPO ar putea veni pe piaţă, chiar dacă se listează la evaluări mai modeste".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb