EY România: Accesarea fondurilor europene poate îmbunătăţi fluxul de numerar al firmelor

F.A.
Companii / 28 ianuarie 2014

Companiile româneşti trebuie să renunţe la amânarea rambursării datoriilor pentru a-şi rezolva problemele cu fluxul de numerar şi să se concentreze pe alte soluţii de generare a numerarului, consideră reprezentanţii companiei Ernst & Young România.

"În condiţiile numerarului deficitar, problema multor companii româneşti este, în continuare, căutarea unor soluţii eficiente de consolidare a fluxului de numerar. Chiar şi în contextul recentei relaxări a creditării din partea băncilor comerciale din România, finanţarea bancară nu este încă o sursă de numerar accesibilă pentru multe IMM-uri. Cu accesul la finanţare redus, companiile în deficit de numerar contează de multe ori pe amânarea rambursării datoriilor prin refinanţarea acestora până când condiţiile se vor îmbunătăţi. De aceea, companiile româneşti trebuie să se concentreze pe alte soluţii de generare a numerarului: managementul performant al capitalului de lucru, creşterea eficienţei fiscale sau îmbunătăţiri operaţionale ale funcţiei financiare", precizează Constantin Măgdălina, Knowledge Management, EY România.

În acest context, reprezentantul companiei de consultanţă prezintă câteva opţiuni pe care le poate avea în vedere un director financiar pentru consolidarea fluxului de numerar.

Astfel, una dintre opţiuni vizează gestionarea poziţiei de numerar pe toată durata anului financiar, nu doar la momentele de raportare. "Înaintea crizei, mulţi directori din companii se concentrau pe rezultatele financiare dorite pe măsură ce se apropiau de finalul anului financiar. Pentru a obţine rezultatele ţintite de acţionari, unele firme întârziau plăţile către furnizori şi făceau vânzări rapide către clienţi. Rezultă, astfel, o reducere a stocurilor şi se genera creşterea veniturilor. Însă, companiile nu trebuie să acţioneze precipitat la momentele de raportare, ci să adopte o gestiune a numerarului eficientă şi consecventă pe toată durata anului", consideră specialistul EY România.

Potrivit sursei citate, o altă opţiune ar fi accesarea unor programe de stimulente fiscale. "În România, companiile implicate în cercetare-dezvoltare sau cele care deţin proprietatea intelectuală asupra unor active beneficiază de două programe de stimulente fiscale: amortizarea accelerată a activelor (maximum 50% din valoarea fiscală a activului poate fi amortizată în primul an de folosinţă) şi deducerea suplimentară pentru cheltuieli eligibile aferente activităţilor de cercetare-dezvoltare, majorată din februarie 2013, de la 20% la 50%", mai spune acesta.

Atragerea fondurilor europene reprezintă o altă variantă pentru companiile româneşti în vederea îmbunătăţirii fluxului de numerar. Pe lângă acest avantaj, firmele care accesează fonduri europene, proces cu cerinţe de raportare serioase, se pot bucura ulterior de o mai mare deschidere a băncilor la solicitări de creditare.

O altă opţiune are în vedere simple schimbări în procesele interne, cum ar fi contactarea clienţilor restanţi după sau înainte de scadenţa datoriei, care pot avea ca rezultat îmbunătăţirea performanţei capitalului de lucru, reducând nevoia de numerar din companie.

Reproiectarea modelului de business şi a lanţului de aprovizionare şi gestionare pot genera, de asemenea, îmbunătăţirea fluxului de numerar, menţionează Constantin Măgdălina.

De asemenea, companiile pot opta pentru vânzarea activelor cu randamente scăzute, mai spun specialiştii companiei de consultanţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb