Cea mai dificilă întrebare la care trebuie să răspundă Guvernul, în contextul proiectului de Cod Fiscal, se referă la sursele de acoperire a deficitului generat de aceste noi reguli, susţine Gabriel Sincu, director executiv în EY România, opinând că, totuşi, există acum suficiente resurse în zona de economie subterană care ar putea acoperi cu succes gaura din bugetul de stat.
"Rămâne de văzut în ce măsură autorităţile vor reuşi să colecteze aceste resurse, având în vedere faptul că vorbim despre evaziunea fiscală, o nucă ce s-a dovedit aproape imposibil de spart în ultimii 25 de ani", susţine Sincu, responsabil cu asistenţa fiscală şi juridică, într-un comunicat trimis astăzi redacţiei.
În opinia oficialului EY, cea mai interesantă prevedere pare să fie eliminarea impozitului pe dividende, "o adevărată surpriză pentru toată lumea", ce poate reprezenta "o gură de oxigen pentru piaţa de capital, funcţionând ca un magnet pentru investitorii persoane fizice care vor cumpăra acţiuni în speranţa obţinerii de câştiguri din dividende ce vor fi neimpozabile".
Totuşi, Gabriel Sincu se întreabă în ce măsură eliminarea impozitului respectiv va descuraja investiţiile în favoarea decapitalizării întreprinderilor.
"Totodată, având în vedere că noile reguli vor face total neatractive sistemele de PFA, se pune întrebarea dacă nu vor încuraja o nouă tendinţă în ceea ce priveşte evitarea taxelor salariale, revenindu-se la moda microîntreprinderilor de la începutul anilor 2000", comentează Sincu.
Domnia sa s-a declarat "impresionat" de măsurile "curajoase" pe care autorităţile intenţionează să le pună în practică prin proiectul noului Cod Fiscal, pe care îl califică drept "cel mai îndrăzneţ set de măsuri fiscale de care am avut parte în ultimii 25 de ani, depăşind ca impact şi anvergură introducerea cotei unice din anul 2005".
Reprezentantul EY România şi-a exprimat speranţa ca noul Cod Fiscal "să se materializeze şi să nu reprezinte doar un subiect de discuţie pentru consultanţi şi presă pentru câteva săptămâni".
"Urmează un proces de analiză şi dezbatere publică pe tema noilor acte normative. Sperăm ca în urma acestuia să reuşim să găsim un consens la nivelul tuturor jucătorilor din economie şi să putem avea începând de anul viitor un cod fiscal adaptat timpurilor pe care le trăim", menţionează Gabriel Sincu.
Cu 190.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 27,4 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2014, EY oferă servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.02.2015, 11:41)
reducerea impozitului pe dividend este o mare gogoasa, care de fapt va ingropa piata de capital, deoarece impozitul pe VENIT suplimentat cu CAS si CASS vor distruge investitorii romani.
Ce fac daca am actiuni la companii care nu platesc dividend ci folosesc profitul pentru capitalizare si dezvoltarea afacerilor?
Ce fac daca am venituri exclusive din tranzactii pe piata de capital si fac pierdere? Sau daca profitul variaza foarte tare?