EY ROMÂNIA: Patrimoniul si veniturile persoanelor fizice în vizorul ANAF

Miscellanea / 25 mai 2022

Patrimoniul si veniturile persoanelor fizice în vizorul ANAF

Numeroase persoane fizice, stabilite în zone diferite ale ţării, care îşi desfăşoară activitatea în domenii diferite, au primit, în ultimele luni, avize de verificare a situaţiei fiscale personale. Cum ANAF are în plan mai multe proiecte de digitalizare şi îmbunătăţire a conformării, inclusiv în domeniul schimbului de informaţii sau folosirea informaţiilor de la terţi, noua tendinţă nu este decât o acţiune firească. Aşadar, ce ar trebui să ştii dacă vei primi avizul?

În primul rând, nu te speria dacă nu te afli în situaţia de a fi ascuns veniturile obţinute şi de a nu-ţi fi plătit obligaţiile fiscale. Dacă primeşti un asemenea aviz de verificare, nu înseamnă automat că Fiscul te consideră necinstit sau că te suspectează de vreun prejudiciu adus statului. Avizul este semnul că analiza de risc efectuată de organul fiscal (procedură netransparentă şi care nu poate fi contestată) a identificat diferenţe între veniturile estimate şi cele declarate. Diferenţa trebuie să fie de minim 10%, dar nu mai puţin de 50.000 lei între veniturile estimate de ANAF şi veniturile declarate de tine în perioada impozabilă.

În al doilea rând, verificarea situaţiei fiscale personale poate viza orice persoană fizică, nu numai persoanele ce deţin o avere considerabilă, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu ceva timp. Atunci, ANAF a întocmit o listă cu câteva mii de nume, a selectat câteva sute şi a verificat câteva zeci.

În al treilea rând, trebuie înţeles că scopul verificării nu este acela de a pedepsi contribuabilul pentru orice neconcordanţă sau greşeală (care bineînţeles că poate exista, nemaivorbind că, spre exemplu, mulţi contribuabili nu ştiu că trebuie să declare la ANAF inclusiv veniturile obţinute din şi în străinătate), ci de a creşte gradul de conformare, de a colecta sumele datorate de contribuabili bugetului de stat şi de a avea o imagine corectă asupra ponderii impozitului pe venit în buget şi a categoriilor de contribuabili care îl achită.

Pe de altă parte, trebuie avut în vedere că procedura verificării situaţiei fiscale personale nu este una facilă, dimpotrivă - mai ales din cauza dificultăţii completării în detaliu a declaraţiei de patrimoniu şi de venituri şi, mai ales, de a proba cu documente justificative informaţiile din cadrul acesteia (de exemplu, cu extrase de cont conţinând tranzacţiile zilnice atât din România, cât şi din străinătate / achiziţii cu o valoare mai mare de 15.000 lei etc). Însă, odată ce informaţiile sunt adunate, ordonate şi coroborate de documente-suport, contribuabilul va şti dacă datorează sau nu impozit suplimentar pe veniturile obţinute sau va afla dacă Fiscul a avut şi alte informaţii primite de la terţi, care au fost potenţial omise în procesul de declarare.

În final, reamintim tuturor contribuabililor că amnistia fiscală cu privire la debitele cu scadenţe anterioare datei de 31 martie 2020 este încă aplicabilă, ea presupunând achitarea debitelor principale în scopul anulării accesoriilor aferente. Astfel, de amnistie pot beneficia atât contribuabilii care, până la 30 iunie 2022, vor declara şi plăti impozit pe venit suplimentar de plată (dacă au sub-declarat anterior), cât şi cei pentru care va începe o verificare a situaţiei fiscale personale până la 30 iunie 2022, indiferent de momentul finalizării ei.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. scopul este ca anaf sa faca japca persoanelor fizice cu oarece situatie, neluind in consideratie documente justificative pt sumele de bani care i ai, trimitindu te si in penal...in tot acest timp ti se pune sechestru pe toate bunurile si conturile si esti executat, apoi judecate domnia ta cam 7-8 ani...daca reusesti sa scapi fara dosar penal...si vezi daca ai mai ramas cu ceva, eventual daca mai familie.....asta i statul roman condus de hoti si mincinosi.

    Mai votati PSD dragi romani... Ciolacu este un antiroman si a transformat si PSD ul in dusmanul poporului roman... Auzi ANAF pe urmele oamenilor sa le ia cu japca cativa leuti castigati cu greu... PSD si PNL aceeasi mizerie....

    1. Deci, in tara in care este cea mai mare evaziune fiscala din UE si in care masuratorile efectuate de BNR plus MF indica sume foarte consistente de bani cheltuite de persoanele fizice, noi avem un Anonim care se plange ca ANAF-ul "ia cu japca cativa leuti castigati cu greu ..."?

      Stimabile, mai bine ai cauta si tu sa raspunzi la vesnica intrebare cheie: care-s veniturile reale ale romanilor? Nimeni nu stie, este raspunsul de pana acum, iar situatia este veche de cel putin 50 de ani, inca de pe vremea cand romanii se "descurcau" in anii penuriilor de tot felul, sub Ceausescu.

      La cum ti-ai formulat exprimarea, pun pariu ca esti de la (h)AUR ori gandesti ca ei, desi ai votat USR. Nu e asta neaparat o problema, insa indica de unde iti vine si putina minte care transpare atunci cand deschizi gura ori atingi tastatura. 

    > În al treilea rând, trebuie înţeles că scopul verificării nu este acela de a pedepsi contribuabilul pentru orice neconcordanţă sau greşeală

    Orice interactiune cu ANAF-ul este din start o pedeapsa prin prisma timpului, nervilor si banilor pierduti. O verificare in sine e punitiva. 

    > Pe de altă parte, trebuie avut în vedere că procedura verificării situaţiei fiscale personale nu este una facilă, dimpotrivă - mai ales din cauza dificultăţii completării în detaliu a declaraţiei de patrimoniu şi de venituri şi, mai ales, de a proba cu documente justificative informaţiile din cadrul acesteia 

    Aha, adica foarte mult timp pierdut. Pregatit acte, justificari, luat la bani marunti. Clar, un dezastru si nevinovat sa fi. 

    > În primul rând, nu te speria dacă nu te afli în situaţia de a fi ascuns veniturile obţinute şi de a nu-ţi fi plătit obligaţiile fiscale. Dacă primeşti un asemenea aviz de verificare, nu înseamnă automat că Fiscul te consideră necinstit sau că te suspectează de vreun prejudiciu adus statului. 

    Ba, fi foarte speriat si daca esti nevinovat. Vino cu avocat / expert contabil si ai foarte mare grija ca esti in primejdie. 

    Intrebare: cate dintre aceste persoane fizice sunt persoane expuse politic? Estimez ca 0, corect? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb