FACIAS: Funcţionarii publici protejaţi excesiv de instituţiile statului

R.S.
Miscellanea / 20 august

FACIAS: Funcţionarii publici protejaţi excesiv de instituţiile statului

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a realizat o analiză detaliată privind gestionarea plângerilor şi sancţiunilor aplicate funcţionarilor publici în România în cadrul campaniei "STOP abuzurilor funcţionarilor publici". Pe baza datelor obţinute de la diverse instituţii publice, primării şi autorităţi centrale şi locale, analiza FACIAS scoate la iveală deficienţe semnificative în procesul de sancţionare şi investigare a abaterilor comise de funcţionarii publici, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Un semnal de alarmă - procentul scăzut al sancţiunilor aplicate

Conform datelor Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP), în perioada 2018-2022, deci, în cinci ani au fost înregistrate numai 4925 de plângeri formulate împotriva tuturor funcţionarilor publici de carieră din România. Distribuţia plângerilor formulate împotriva funcţionarilor publici pe categorii este următoarea:

Potrivit comunicatului, datele statistice şi plângerile primite de către FACIAS, indică un număr foarte mare de abuzuri ale funcţionarilor publici împotriva cetăţenilor, în evidentă contradicţie cu datele oficiale ale ANFP, potrivit căror la nivel naţional sunt înregistrate mai puţin de 1000 de plângeri pe an în întreaga ţară.

Conform unui chestionar realizat de către FACIAS, 94% dintre cetăţeni declară că au fost abuzaţi de o instituţie a statului. Unii foarte rar (1-3 abuzuri) - 31.9 %, unii rar (4-6 abuzuri) - 24.7 %, destul de des (7-10 abuzuri) - 22.3 %, iar 15.1% din respondenţi au declarat că au fost abuzaţi foarte des de către instituţiile statului, de peste 11 ori fiecare.

Şefii din instituţii, primii la abuzuri

Potrivit datelor ANFP, distribuţia plângerilor arată că cea mai mare parte a acestora se îndreaptă împotriva funcţionarilor publici de nivel mediu şi a conducătorilor de compartiment. Numărul relativ mic de plângeri înregistrate oficial împotriva funcţionarilor publici evidenţiază lipsa de încredere a cetăţenilor în actualul sistem şi denotă nevoia urgentă de reforme în cadrul sistemului de sancţionare şi de gestionare a funcţionarilor publici.

Datele FACIAS, obţinute de la 55 de instituţii publice centrale şi locale, arată că mai puţin de 13,5% din totalul plângerilor cetăţenilor s-au soldat cu sancţiuni, majoritatea fiind simple mustrări scrise.

Potrivit experţilor consultaţi de FACIAS în campania "STOP abuzurilor funcţionarilor publici" , această rată extrem de scăzută indică o ineficienţă clară în investigarea abaterilor şi ridică întrebări serioase privind capacitatea instituţiilor de a lua măsuri eficiente împotriva comportamentelor inadecvate ale angajaţilor lor. Această situaţie ar putea fi cauzată de proceduri birocratice complexe, o lipsă de resurse adecvate sau chiar o reticenţă sistemică din partea instituţiilor de a sancţiona drastic angajaţii care încalcă regulile, se menţionează în comunicat.

STOP protecţiei funcţionarilor în dauna cetăţenilor

Campania FACIAS aduce în atenţia publică necesitatea unor reforme urgente în mecanismul de tragere la răspundere a funcţionarilor publici din România. Procentul extrem de scăzut al sancţiunilor aplicate indică o serie de deficienţe ale sistemului care în loc să pună cetăţenii pe primul loc şi să tragă la răspundere funcţionarii publici, de fapt îi favorizează pe cei din urmă.

FACIAS invită toţi cetăţenii să semneze o petiţie şi să spună STOP abuzurilor funcţionarilor din România!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb