FACIAS: "Şcolile obligă părinţii fără venituri să prezinte declaraţii notariale în care să spună că n-au venituri"

V.G.
Miscellanea / 6 septembrie 2022

"Şcolile obligă părinţii fără venituri să prezinte declaraţii notariale în care să spună că n-au venituri"

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) atrage atenţia asupra unui abuz ale cărui victime sunt copiii care ar trebui să beneficieze de tichetele educaţionale în valoare de 500 lei, arată un comunicat de presă transmis astăzi redacţiei.

Potrivit sursei citate, părinţii fără venituri sunt obligaţi de şcoli să prezinte o declaraţie notarială care să ateste că nu au venituri.

Copiii din familii defavorizate, cu venituri foarte mici, din învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial ar trebui să beneficieze de tichete educaţionale pentru rechizite şi alte materiale şcolare, în valoare de 500 de lei.

În realitate, numai declaraţia notarială care li se solicită părinţilor costă în jur de 100 de lei. Dacă luăm în calcul faptul că mulţi dintre aceşti părinţi locuiesc în mediul rural, ţinând cont şi de costurile deplasării la un notar, rezultă că pentru a primi tichetul valoric, părinţii trebuie să cheltuiască în jur de 150 de lei, aproximativ 30% din suma de care ar trebui să beneficieze copiii. Practic, o treime din suma destinată copiilor este deturnată de la beneficiarul legal.

Cerinţa privind declaraţia notarială nu este specificată în actele normative care reglementează acordarea tichetelor educaţionale. Pe lângă faptul că se solicită adeverinţă cu salariul net şi cu toate că instituţiile statului ar trebui să cunoască veniturile pe care le obţin persoanele fizice, şcolile cer şi o declaraţie la notariat din care să rezulte ca nu au venituri, iar în lipsa acestui document cererile pentru acordarea sprijinului în valoare de 500 lei sunt refuzate.

În acest context, FACIAS a solicitat clarificări de la Ministerul Educaţiei, căruia i s-a cerut să răspundă la o serie de întrebări privind modul în care s-a ajuns în situaţia actuală şi dacă există intenţia de a remedia această problemă, astfel încât familiile fără venituri să poată beneficia, în practică, de întreg ajutorul cuvenit, mai arată sursa citată.

Rezultatele acestui demers vor fi făcute publice după primirea răspunsului oficial.

FACIAS, conform scopului statutar, dar şi prin activitatea sa constantă din ultimii 14 ani, apără drepturile cetăţenilor şi urmăreşte asigurarea transparenţei în funcţionarea instituţiilor statului, ca principiu al democraţiei şi statului de drept.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb