Falcă: "Administraţia publică locală, la un pas de disoluţie"

PAULA BULZAN, Arad
Ziarul BURSA #Companii #Administraţie / 26 iunie 2013

Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad

Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, care este şi vicepreşedintele Asociaţiei municipiilor din România, este de părere că administraţiile publice locale riscă să intre în disoluţie dacă Guvernul va aproba Ordonanţa de Urgenţă privind stabilirea unor măsuri privind asigurarea funcţionalităţii administraţiei publice locale.

Conform primarului municipiului Arad, textul Ordonanţei a fost trimis, prin fax, Asociaţiei municipiilor din România, din el reieşind o reducere drastică a posturilor din primării şi consilii judeţene.

"Toate declaraţiile publice de până acum ne arătau o intenţie de descentralizare către administraţia locală, privind atribuţiunile, bugetele, şi personalul şi se auzea de dorinţa de regionalizare pentru eficientizarea administraţiei, iar din eficientizare să avem o dezvoltare economică mai mare. Prin acest proiect de ordonanţă de urgenţă, administraţiile locale care au fost deja văduvite de personal, care cu greu îşi îndeplinesc sarcinile de serviciu, vor intra într-o procedură de restructurare. Dând oamenii afară, din punctul meu de vedere, administraţia locală intră în disoluţie", a precizat Gheorghe Falcă.

Acesta a mai exemplificat faptul că o primărie a unui oraş cu o populaţie cuprinsă între 100.000 şi 200.000 de locuitori, cum este Aradul, va trebui să rămână cu 200 de angajaţi, iar o primărie a unui oraş cu o populaţie între 200.000 şi 400.000 de locuitori, cum este Timişoara, va rămâne cu 350 de angajaţi, potrivit normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă.

Totodată, Gheorghe Falcă a mai spus că în rândul angajaţilor Primăriei municipiului Arad s-a instalat o stare de panică, aceştia fiind speriaţi că vor rămâne fără locuri de muncă.

"Vă pot confirma că în interiorul Primăriei, la nivelul funcţionarilor, panica este destul de mare, lucru care vă pot confirma că există şi în alte administraţii din afara municipiului. Cred că până miercuri, funcţionarii nu o să facă altceva decât o să interpreteze Ordonanţa de Urgenţă care este programată să fie adoptată miercuri, îngreunând viaţa publică din comunităţile locale", a mai precizat primarul.

La nivelul Primăriei Arad sunt 682 de posturi, dintre care122 sunt vacante, 74 sunt posturi pentru asistenţi şi medici şcolari, ceea ce înseamnă că, dacă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului va intra în vigoare, un număr de 282 funcţionari îşi vor pierde locurile de muncă.

Nu intră sub incidenţa acestei legi Poliţia Locală şi Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Populaţiei. De asemenea, se aşteaptă o clarificare în ceea ce priveşte angajaţii teatrelor şi ai filarmonicilor care se află în subordinea consiliilor locale.

Sindicaliştii din administraţie clamează lipsa de personal

Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (F.N.S.A.) au aflat, cu stuopare, că Guvernul României pregăteşte o Ordonanţă de Urgenţă prin care se propune reducerea posturilor din administraţia publică locală. Sindicaliştii sunt cu atât mai neplăcut surprinşi cu cât atât în luna februarie a acestui an cât şi în luna aprilie au cerut, cu insistenţă, deblocarea posturilor vacante şi plata orelor suplimentare. "Cu stupoare aflăm că Guvernul României, ca răspuns la solicitările noastre, pregăteşte o Ordonanţă de Urgenţă prin care propune reducerea posturilor vacante din administraţia publică locală, ceea ce va duce la destructurarea activităţii din acest sector. Prin reducerea posturilor vacante, foarte multe compartimente din instituţiile publice locale se vor desfiinţa, de exemplu direcţii care au ocupate mai puţin de 15 posturi, servicii care au ocupate mai puţin de 7 posturi sau birouri cu mai puţin de 5 posturi ocupate. La acest moment, reducerea posturilor vacante din administraţia publică locală înseamnă practic diminuarea numărului de posturi cu 24%, actualmente posturile fiind ocupate efectiv doar în proporţie de 76%", a precizat Valer Suciu, preşedintele FNSA, într-o adresă remisă Guvernului.

Acesta a mai precizat că Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie, respinge categoric un astfel de proiect de act normativ şi "vă solicită insistent să reconsideraţi astfel de propuneri şi să analizaţi mai responsabil, nuanţat şi pe termen lung situaţia din administraţia publică locală, în folosul cetăţenilor României".

"Cine consideră şi afirmă că se poate face administraţie publică locală, de pildă, cu un număr de 350 de salariaţi într-o unitate administrativ teritorială cu 400.000 de locuitori, precum reiese din anexa 1 la acest proiect de OUG, nu cunoaşte absolut nimic despre problematica din administraţia locală", a mai susţinut Valer Suciu.

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (F.N.S.A.) este federaţie reprezentativă la nivelul sectorului de activitate "Administraţie Publică" are în componenţa sa sindicate din primării, consilii judeţene şi instituţii subordonate acestora, de pe întreg teritoriul ţării, însumând aproximativ 50.000 de membri de sindicat.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb