Falimentul Alpine - pagube de 250 milioane de euro pentru subcontractorii români

VLAD PÎRVU
Ziarul BURSA #Companii / 15 august 2013

Falimentul Alpine - pagube de 250 milioane de euro pentru subcontractorii români

Iulian Urban: "Creanţele românilor nu au nicio şansă la masa credală"

Şansele reale ale subcontractorilor români să-şi recupereze banii de la compania austriacă Alpine sunt "zero barat", a declarat avocatul Iulian Urban, pentru ziarul BURSA. Domnia sa consideră creanţele românilor ca fiind mici şi chirografare (n.r. nu sunt asigurate prin garanţii personale), iar acest lucru "nu le conferă nicio şansă la masa credală a companiei austriece". Pagubele aduse subcontractorilor români sunt de peste 250 de milioane de euro. Cererile acestora de înregistrare a creanţelor pot fi depuse până mâine, 16 august.

Iulian Urban susţine că austriecii de la Alpine s-au folosit de bani din ţara noastră (inclusiv de provenienţă europeană) pentru a-şi putea plăti obligaţiile din alte ţări.

Fostul senator din partea PDL, în legislatura 2008-2012, ne-a spus că a sesizat Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) cu privire la acest caz, pentru că "banii din România ai subcontractorilor Alpine erau fonduri europene care nu se puteau transfera din România pentru plata datoriilor Alpine".

Cu toate acestea, domnia sa vede acţiunea DLAF ca neavând finalitatea dorită, în special din cauza managerilor români care nu au răspuns pozitiv demersului avocatului.

De asemenea, fostul senator a dat de înţeles că subcontractorii de la noi din ţară nici măcar nu au depus toţi cererile de înregistrare a creanţelor la judecătorul sindic numit în cazul falimentului Alpine din Austria. "Fiecare şi-a făcut de capul lui, după vechea mentalitate românească", a concis Iulian Urban.

În ceea ce priveşte pagubele, acestea sunt de peste 250 de milioane de euro, iar "ele vor creşte, întrucât multe dintre firmele subcontractare aveau, la rândul lor, plăţi de făcut", mai spune Iulian Urban, adăugând că, pe lângă pagubele materiale, vor interveni şi concedieri masive în rândul subcontractorilor români. "Statul român nu avea ce face; vina este doar a Alpine şi încă aşteptăm ca DLAF să facă dreptate firmelor româneşti", a spus avocatul Iulian Urban. Fostul senator a declarat: "Statul român nu mai are ce să facă în privinţa contractelor cu Alpine. Aşteaptă după 16 august definitivarea tabelului creditorilor şi după aceea va vira sumele rămase de plată direct în contul de lichidare al Alpine de la Viena".

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a semnat, pe 13 martie 2012, cu ALPINE Bau GmbH un contract având ca obiectiv principal lucrările de Construcţie a Variantei de Ocolire a Municipiului Braşov, Lot 1: Tronson 1, DN 1 - DN 11. Contractul a fost reziliat de către CNADNR în data de 10.07.2013, ca urmare a intrării în insolvenţă a Antreprenorului Alpine Bau GmbH.

De asemenea, CNADNR-SA a reziliat şi contractul de Proiectare şi Execuţie Autostrada Nădlac-Arad, lot 2, semnat cu antreprenorul Alpine Bau GmbH, în conformitate cu prevederile din Condiţiile Contractuale.

Cele două contracte aveau o valoare de circa 125 milioane de euro.

CNADNR a precizat recent, într-un răspuns acordat ziarului BURSA, că, în perioada imediat următoare, va întreprinde măsurile necesare în vederea demarării procedurii de achiziţie a lucrărilor rămase de executat, astfel încât să nu fie periclitate condiţiile de eligibilitate ale proiectelor.

Compania Alpine a cerut falimentul, în Austria, în luna iunie a anului curent, din cauza nivelului de îndatorare foarte ridicat. Compania austriacă Alpine este controlată de grupul spaniol de construcţii FCC.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Poate ar trebui sa verifice cineva cum CNADR a considerat in martie 2012 ca Alpine indeplineste conditiile de lichiditate cerute pentru a participa la licitatie. Pentru ca nu cred ca adunat toate datoriile astea intr-un an. Si daca a avut sprijin financiar de la un tert sustinator sau a oferit garantii, CNADR ar face bine sa se puna pe executat acei sustinatori si sa nu mai dea din umeri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb