Familia regală din Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, ar putea investi în "Opel", filiala germană a grupului auto american "General Motors", ameninţat de faliment, informează cotidianul Westdeutsche Allgemeine Zeitung.
"Nu a fost luată, încă, nicio decizie", notează cotidianul amintit, citându-l pe şeicul Hamdan Bin Mohammed Bin Rashid Al Maktoum.
Totuşi, săptămâna trecută a avut loc o întrunire a acestuia cu guvernatorul landului North Rhine-Westphalia, Jürgen Ruttgers, întâlnire calificată drept "extrem de pozitivă" de şeic. În landul menţionat există o fabrică "Opel".
Filiala germană a grupului american "General Motors" este în căutare de investitori străini şi solicită ajutor din partea guvernului de la Berlin, fiind una dintre victimele crizei economice globale.
Cancelarul german Angela Merkel vrea să acorde ajutor de stat companiei odată cu preluarea participaţiilor de către noii acţionari.
Ştirea din Westdeutsche Allgemeine Zeitung vine în contextul în care un fond public de investiţii din Abu Dhabi, "Aabar Investissements", a preluat un pachet de 9,1% din compania auto germană "Daimler" AG, în schimbul sumei de 1,95 miliarde de euro (2,64 miliarde de dolari). Astfel, fondul a devenit cel mai important acţionar al "Daimler", al doilea producător mondial de autoturisme de lux.
"Opel" are aproximativ 25.000 de angajaţi în Germania şi a anunţat că are nevoie de ajutoare de 3,3 miliarde de euro din partea guvernelor europene, ca să evite disponibilizările şi să menţină fabricile deschise.
"Opel" a luat fiinţă în 1899, iar din 1929 face parte din grupul "General Motors". "GM Europe" produce autovehicule purtând mărcile OPEL, Cadillac, Saab şi Chevrolet. Pe lângă uzinele "Opel" din Germania, grupul "GM Europe" mai este prezent în Saragossa (Spania), Gliwice (Polonia), Ellesmere Port (Marea Britanie), Anvers (Belgia) şi Sankt Petersburg (Rusia).
Producătorul auto suedez "Saab Automobile", deţinut de "General Motors", a anunţat că 20 de investitori ar fi interesaţi să-l preia, în contextul în care aceasta îşi caută un nou proprietar, ca să poată ieşi de sub protecţia legii falimentului. Compania nu a numit vreuna dintre părţile interesate. Amintim că guvernul suedez a respins ideea preluării "Saab", argumentând că banii contribuabililor nu ar trebui folosiţi în acest scop.