SIF Banat-Crişana (SIF1) a raportat o Valoare a Activului Net (VAN) de 2,625 miliarde de lei, în luna august, cu 34,21% sub cea din iulie, în condiţiile în care, administratorul societăţii de investiţii financiare a evaluat o serie de deţineri din portofoliu, între care şi SIF Imobiliare (SIFI), în baza unui raport de evaluare, se arată în Situaţia Activelor şi Datoriilor SIF-ului pentru luna trecută, publicată astăzipe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Dacă pentru Activului Net al SIF1 din iulie, pachetul de 99,9997 % deţinut de societate la SIF Imobiliare era evaluat la 1,799 miliarde lei, conform marcării la piaţă în urma unei tranzacţii realizată în acea lună cu o acţiune SIFI, pentru august, holding-ul înregistrat în Cipru este reflectat în Activului SIF-ului la 314,61 milioane lei, respectiv 69,91 lei/acţiune.
Pe lângă SIF Imobiliare, SIF Banat-Crişana a aplicat această tip de evaluare în cazul deţinerilor la SIF Hoteluri (CAOR), IAMU (IAMU) şi Somplast (simbol SOPL).
Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana aprobase, în şedinţa din data de 8 septembrie, aplicarea acestei metode, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dat posibilitatea societăţilor de administrare a organismelor de plasament colectiv ca, în cazul companiilor listate dar care în opinia lor au o lichiditate nerelevantă pentru metoda marcării la piaţă, administratorii să opteze pentru evaluarea în activ pe baza unui raport de evaluare.
Decizia vine în condiţiile în care, începând cu data de 30 iulie, Ziarul BURSA a publicat o serie de articole privind umflarea Activului Net al SIF-Banat Crişana cu sume sute de milioane sau chiar un miliard de lei, prin tranzacţii sporadice de câteva sute de lei, cu câte o acţiune SIFI Imobiliare.
În raportul publicat astăzi, SIF Banat-Crişana arată că: "
Aşa cum am informat investitorii şi prin comunicatul publicat în data de 8 septembrie 2020, începând cu activul net calculat la data de 31 august 2020, SIF Banat-Crişana aplică dispoziţiile art.114 alin (4) şi (5) din Regulamentul ASF nr. 9/2014 modificat si completat prin Regulamentul ASF nr. 20/28.08.2020. Astfel, acţiunile societăţilor admise la tranzacţionare în cadrul unei pieţe reglementate sau unui sistem multilateral de tranzacţionare cu o lichiditate considerată, conform standardului IFRS 13, ca fiind nerelevantă pentru aplicarea metodei de evaluare prin marcare la piaţă, sunt evaluate în calculul activului net în conformitate cu standardele de evaluare în vigoare, potrivit legii, în baza unui raport de evaluare. Această metodă de evaluare s-a aplicat în cazul următoarelor companii din portofoliu: SIF Imobiliare PLC (SIFI), SIF Hoteluri (CAOR), IAMU (IAMU) şi Somplast (SOPL)".
Conform raportului, faţă de luna precedentă, diminuarea valorii activului net al SIF1 este determinată, în principal, de diferenţa de evaluare a pachetului de acţiuni deţinut la SIF Imobiliare.
"Valoarea deţinerii la acest emitent, rezultată în baza raportului de evaluare conform standardelor de evaluare, este de 314.611.623 lei, respectiv 69,91 lei/acţiune (valoare care este reflectată şi în contabilitate) şi aduce o corecţie semnificativă faţă de valoarea de 1.799.984.400 lei inclusă în calculul VAN la data de 31 iulie 2020, rezultată prin marcarea la piaţă pentru SIFI la preţul de 400 lei/acţiune (aferent tranzacţiei din data de 16 iulie 2020)", se menţionează în raportul SIF1.
1. felicitari Make
(mesaj trimis de anonim în data de 15.09.2020, 21:20)
ai reusit....
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.09.2020, 23:04)
Manipularea pretului si a pietei sint un fleac pt. Dragoi si Gradinescu
3. felicitari
(mesaj trimis de anonim în data de 16.09.2020, 05:49)
Doar atunci cand suficient de multi oameni fac galagie suficient de mult timp, ceea ce este normal/legal sa se intample, se intampla.
Am vazut asta si cu protestele Horeca, acum vedem ca se intampla si cu ilegalitatile de la SIF1.
Felicitari Make! Rectificarea activului SIF1 este doar o validare a muncii depuse de echipa Bursa, insa lupta nu este inca castigata