FAŢĂ DE LUNA ANTERIOARĂ, Indicatorul de încredere macroeconomică a crescut marginal în februarie

Alexandra Cismaru
Macroeconomie / 24 martie 2017

Logo CFA România

Logo CFA România

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a crescut în februarie faţă de luna anterioară, la valoarea de 56,9 puncte, fiind cu 2 puncte mai mare decât valoarea consemnată în exerciţiul anterior. Majorarea s-a datorat în principal corecţiei indicatorului de condiţii curente, potrivit unui comunicat remis Redacţiei.

Astfel, indicatorul condiţiilor curente a fost de 67,9, valoare în creştere cu 4,3 puncte, în timp ce indicatorul anticipaţiilor a urcat marginal cu 0,8 puncte până la valoarea de 51,3 puncte.

Reprezentanţii companiei transmit: "În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, este de remarcat că 67% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel valorile mediane ale anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni au consemnat un curs anticipat de 4.5500 (valoare în creştere cu 500 pips faţă de cea înregistrată în exerciţiul anterior), în timp ce pentru orizontul de 12 luni au consemnat un curs anticipat de 4.5600 (valoare de asemenea în apreciere cu 500 pips faţă de cea înregistrată în exerciţiul anterior)".

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (martie 2018/martie 2017) a înregistrat o valoare mediană de 1,50% (valoare similară cu cea înregistrată în exerciţiul anterior).

În comunicat se mai prezintă: "Sunt de remarcat anticipaţiile de majoare a ratelor de dobândă la leu atât pentru scadentele pe termen scurt (3 luni) cât şi pentru cele pe termen mediu (5 ani), 93% dintre participanţii la sondaj anticipând această evoluţie. Indicatorul CFA Romania de încredere macroeconomica, a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 reprezentând un indicator prin care doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an".

Sondajul este realizat în ultima saptamană a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA.

Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) este calculat pe baza a şase întrebări cu privire la:

- condiţiile curente - referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii;

- anticipaţiile, pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.

Potrivit companiei, pe lângă întrebările necesare pentru calculul indicatorului de încredere macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, condiţiile macroeconomice globale şi preţul petrolului.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb