China duce un război cibernetic agresiv împotriva Statelor Unite, care provoacă în fiecare an pierderi în valoare de miliarde de dolari companiilor americane, a declarat duminică directorul FBI James Comey, relatează AFP.
Potrivit şefului poliţiei federale, imensa majoritate a companiilor americane au fost deja vizate de acest tip de activităţi.
"Există două feluri de societăţi mari în Statele Unite. Cele care ştiu că au fost piratate de către chinezi şi cele care nu ştiu că au fost piratate de către chinezi", a declarat Comey în emisiunea "60 Minutes" a postului CBS.
Pierderile anuale provocate de către atacuri cibernetice lansate din China sunt "imposibil de numărat", dar sunt de ordinul "miliardelor", potrivit şefului FBI.
Întrebat despre ţările care vizează Statele Unite, Comey a spus "nu vreau să vă dau o listă completă. Dar pot să vă spun că în capul listei se află chinezii".
El a citat ca exemplu inculparea, în mai, a cinci ofiţeri din cadrul armatei chineze pentru că au furat, în perioada 2006-2014, secrete comerciale de la întreprinderi americane specializate în energie nucleară sau solară şi în metalurgie.
Acest caz a provocat tensiuni puternice cu Beijingul.
În opinia directorului FBI, hackerii vizează acest informaţii spre profitul industriei chineze, care este scutită în acest fel să fie "nevoită să inventeze".
Dar, a subliniat el, aceştia sunt uşor de reperat.
"Mă duc cu gândul la nişte hoţi beţi. Sparg uşa de la intrare, trântesc vaza şi pleacă cu televizroul sub braţ", a spus el.
"Sunt pur şi simplu prolifici. S-ar putea spune că strategia lor este < vom fi peste tot, mereu. Şi nu vor reuşi să ne aresteze niciodată >", a mai declarat şeful FBI.