FEBRA ROBOR - TRATATĂ DE BNR CU O DOZĂ ŞOC DE LICHIDITATE Piperea: "Isărescu dă vina pe Fisc pentru creşterea dobânzilor"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 octombrie 2017

Gheorghe Piperea

Gheorghe Piperea

Mugur Isărescu, către ziarişti: "Nu vă mai gândiţi că suntem presaţi de guvernanţi, pentru că noi, aici, rezistăm"

------

Actualizare 11:12 Indicele Robor la 3 luni a scăzut până la nivelul de 1,79%

Indicele Robor la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a atins nivelul de 1,79%, după 15 zile consecutive de creştere, potrivit datelor publicate astăzi de Banca Naţională a României (BNR).

Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.

Indicatorul a atins ieri nivelul de 1,8%, cel mai mare din 25 noiembrie 2014.

Acesta a crescut accelerat din data de 18 septembrie, când a atins nivelul de 1%. Vineri, indicele a atins pragul de 1,58%, luni 1,71%, iar ieri 1,8%.

Totodată, indicele Robor la şase luni a scăzut la 1,87%, după ce atinsese ieri nivelul de 1,89%, cel mai mare nivel din 7 ianuarie 2015 (1,92%).

Şi acest indicator a crescut accelerat în ultimele zile, atingând nivelul de 1,69% vineri şi 1,78% luni.

Creşterea indicelui Robor din ultimele zile este legată de probleme de lichiditate ale pieţei, în condiţiile în care gradul de colectare a Fiscului a crescut, iar specialiştii Băncii Naţionale a României (BNR) vor găsi soluţii pentru a tempera creşterea acestui indice, a declarat marţi ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, după o întâlnire cu reprezentanţi ai BNR.

(A.C.)

-------

Colectarea ANAF peste aşteptări a crescut ROBOR-ul - este concluzia principală a Guvernatorului Băncii Naţionale a României Mugur Isărescu, transmisă, ieri, presei, în cadrul unui briefing.

Gradul de colectare a taxelor şi impozitelor a depăşit aşteptările, în luna septembrie şi, astfel, au fost retraşi mai mulţi bani din bănci, în piaţă creându-se o problemă de lichiditate, a explicat şeful Băncii Centrale creşterea abruptă a ROBOR din ultima perioadă, precizând: "Taxele şi impozitele sunt plătite între 20 şi 30 ale lunii. Atunci, banii firmelor şi populaţiei care există în bănci sunt absorbiţi şi merg în contul Trezoreriei statului, care se află la Banca Naţională a României. Deci nu se plimbă dintr-o bancă în altă bancă comercială, vin la Banca Naţională a României. Acest lucru echivalează cu o absorbţie de lichiditate. După 5-6 ale lunii următoare lichiditatea este «injectată» în piaţă. (...)

Ce a intervenit în luna aceasta o să vă surprindă: o performanţă mai bună în colectarea impozitelor. S-a colectat mai mult decât ne-am fi aşteptat".

În acest context, Banca Naţională a făcut o inserţie masivă de lichiditate, ieri, de 9,3 miliarde lei, ale cărei efecte asupra valorii ROBOR urmează să fie observate astăzi, potrivit guvernatorului, care a estimat că dobânzile din piaţă, inclusiv indicele ROBOR, vor oscila în jurul valorii de 1,75%, cu o marjă de plus/minus 1%.

"ROBOR, pe toate componentele sale, a fost calculat de dimineaţă, la ora 11.00, iar operaţiunile REPO au fost făcute după ora 12.00. Mâine (n.r. astăzi) veţi vedea efectele", a explicat şeful BNR, dând asigurări că vizita de ieri la Banca Naţională a ministrului Finanţelor Ionuţ Mişa a fost o pură coincidenţă cu injecţia de lichiditate.

"A fost o coincidenţă, ca să nu spun ghinion. Hotărâserăm cu o zi înainte, în comitetul care se reuneşte în ziua premergătoare Consiliului de Administraţie, când ne-am dat seama că evoluţia ROBOR este mai de durată decât de obicei", a răspuns Mugur Isărescu la o întrebare pe subiect.

BNR nu simte nicio presiune din partea politicului, a dat asigurări Guvernatorul BNR, precizând că evoluţia ROBOR nu a fost o mişcare deliberată.

Piperea: "Isărescu jigneşte inteligenţa audienţei, prin răspunsurile sale"

Afirmaţiile făcute ieri de Guvernatorul Mugur Isărescu are mai multe implicaţii negative, consideră avocatul Gheorghe Piperea, consilierul premierului pe probleme de bănci, piaţă de capital, fiscalitate şi insolvenţă. Domnia sa ne-a precizat: "Prima concluzie ce reiese după declaraţiile lui Isărescu este faptul că, de câţiva ani, ROBOR stă la un nivel foarte redus din cauza lipsei de eficienţă în colectarea taxelor de către ANAF. Deci, nivelul ROBOR din ultimii ani, ţinut jos în mod artificial, s-a datorat excesului de lichidităţi în piaţă pentru că nu a reuşit ANAF să colecteze. Asta ne spune domnul Isărescu.

Înseamnă că acum, când ANAF îşi face treaba şi colectează, ceea ce ar trebui să ne intereseze pe toţi, creşte ROBOR-ul. Deci, vinovatul pentru că oamenii plătesc mai mult la bănci este Fiscul, în opinia Guvernatorului BNR, pentru că, în loc să stea în banca lui, a început să colecteze mai mult.

Eu mi-am pus întrebarea dacă nu cumva creşterea ROBOR a fost o măsură de retorsiune împotriva Fiscului, care le-a spus băncilor să îşi plătească impozitele. Prin ceea ce a spus Guvernatorul, îmi răspunde, printre rânduri, afirmativ la această întrebare".

Consilierul primului ministru se întreabă, de asemenea, de ce BNR nu a intervenit în piaţă mai devreme: "Mai este un aspect - după ce ROBOR creşte constant de atâtea zile, vine acum domnul Isărescu din vacanţă şi rezolvă această problemă injectând în piaţă 9,3 miliarde lei. Întrebarea fundamentală este de ce BNR nu a injectat lichiditate până acum".

Întrebat, în conferinţă, de ce BNR nu a intervenit să crească lichiditatea mai devreme de ieri, Mugur Isărescu a explicat că dobânzile din piaţă erau mult mai mici decât cea de politică monetară, conchizând: "Nu ar fi venit nimeni la 1,75%".

Avocatul Piperea consideră că răspunsul Guvernatorului Băncii Centrale "jigneşte inteligenţa celor prezenţi în sală".

Gheorghe Piperea este de părere că evoluţia ascendentă a ROBOR are două consecinţe ireversibile. În primul rând, există contracte de credit care au dobânzi în funcţie de ROBOR la trei sau la şase luni şi care deja au fost modificate, ratele lunare crescând cu câteva sute de lei.

În cel de-al doilea rând, dobânzile practicate pentru plasarea titlurilor de stat au fost majorate şi foarte greu vor reveni la nivelul de săptămâna trecută, conform domnului Piperea, care adaugă: "Acest lucru înseamnă că toate eforturile bugetare, inclusiv majorarea accizei, se cam topesc, iar Guvernul va trebui să găsească o altă soluţie fiscală care să acopere aceste sume care se pierd.

BNR ne spune că nivelul ROBOR este stabilit de piaţă. Însă, Masa Monetară ajungea în ianuarie la 100 miliarde lei, iar acum este de 200 miliarde lei, deci sunt foarte multe lichidităţi în piaţă, fără să luăm în calcul depozitele bancare. Astfel, conform legii cererii şi a ofertei, ROBOR ar fi trebuit să rămână scăzut pentru mult timp, având destulă lichiditate în piaţă".

Guvernatorul BNR: "BNR va controla lichiditatea, dar în anumite limite"

Mugur Isărescu a dat asigurări că BNR va continua să controleze lichiditatea, dar în anumite limite, ROBOR nemaiajungând la valori aproape de zero: "Nu vindem iluzii populaţiei. S-a ieşit din perioada de dobânzi foarte scăzute peste tot în lume. (...). Inflaţia se duce spre 2% la sfârşitul anului. Dobânzile se vor plimba în acest interval. Mai reducem culoarul. Poate să scadă uşor sub 1%, dacă vom mai avea excese de lichiditate (...) Pentru noi, nu a fost o surpriză creşterea ROBOR. O surpriză a fost ritmul rapid de creştere. De altfel, noi am spus de foarte multă vreme că o creştere a dobâzilor este inevitabilă".

Guvernatorul BNR a menţionat şi faptul că raportul între creditele cu dobânzi fixe şi cele cu dobânzi variabile a crescut foarte mult în favoarea celor cu dobânzi variabile, care includ şi ROBOR şi, dacă ROBOR scade, atunci scade şi rata la credit. "Este adevărat că, dacă banca dă credite cu dobânzi fixe, atunci ea îşi ia măsuri protective", a concluzionat domnul Isărescu.

Domnia sa a admis că, în această perioadă, au avut loc presiuni pe cursul de schimb, care "s-a zbătut" la 4,59 lei/euro o perioadă îndelungată: "Aş fi ridicol să nu recunosc aceste presiuni, care sunt determinate de mişcările nerezidenţilor".

Isărescu: "Articolul de lege care permite prezenţa ministrului Finanţelor la şedinţele CA ale BNR va fi eliminat"

Ministrul Finanţelor Publice Ionuţ Mişa a fost, ieri, la Banca Naţională a României (BNR), să discute cu membrii conducerii Băncii Centrale despre creşterea indicelui ROBOR din ultima perioadă.

Cele două părţi au avut o discuţie tehnică pentru întărirea colaborării dintre Guvern, Ministerul Finanţelor şi BNR, potrivit domului Mişa, care a precizat că intervenţia sa a fost una strict tehnică, pentru a identifica o soluţie optimă de împletire a politicilor fiscale cu cele monetare, astfel încât să avem o situaţie cât mai stabilă în economie. Ceea ce l-a determinat pe şeful de la Finanţe să ajungă la Banca Centrală a fost creşterea din ultima perioadă a indicelui ROBOR, despre care cele două părţi au vorbit.

Evoluţia ascendentă a ROBOR din ultimele zile este legată de problemele de lichiditate ale pieţei, în condiţiile în care Fiscul şi-a crescut gradul de colectare, a declarat Ionuţ Mişa la ieşirea de la discuţii. Specialiştii Băncii Naţionale a României vor găsi soluţii pentru temperarea creşterii dobânzii ROBOR, a spus, ieri, ministrul de resort, după întâlnirea de la BNR. Oficialul a mai adăugat că există instrumente pentru reglarea lichidităţii, pe care BNR le are la dispoziţie.

Ministrul Mişa a explicat: "Întâlnirea a avut ca scop principal întărirea colaborării între Ministerul de Finanţe, Guvern şi BNR. Fiecare dintre noi are rolul lui. Atât timp cât Ministerul de Finanţe adoptă politici fiscale coerente şi BNR politici monetare coerente, vom reuşi să realizăm un element de stabilitate. Acesta a fost şi obiectivul întâlnirii, să vedem situaţia din piaţă, care sunt soluţiile legate de lichiditate şi de o împletire mai bune a politicilor fiscale cu politica monetară pe care o realizează BNR. Specialiştii din BNR vor găsi şi vor decide soluţia pentru a tempera această creştere a ROBOR. Vor da, probabil, ulterior, mai multe detalii şi mai multe relaţii despre deciziile luate la nivelul Consiliului de Administraţie. Prezenţa mea a constat în a discuta strict tehnic despre ce se întâmplă astăzi, despre evoluţia ROBOR".

Şi Mugur Isărescu a spus că discuţiile cu Ionuţ Mişa au fost tehnice, menţionând că independenţa BNR nu înseamnă să ia decizii de una singură, ci să aibă putere de negociere şi colaborare cu celelalte instituţii ale statului.

De asemenea, domnia sa a precizat că, potrivit legii de funcţionare a BNR, ministrul Finanţelor are dreptul să participe la şedintele CA ale BNR, fără drept de vot. Având în vedere legislaţia europeană, acest lucru se va schimba, a anunţat Guvernatorul BNR, menţionând că articolul de lege care permite prezenţa ministrului Finanţelor la şedinţele CA va fi eliminat, mai ales odată cu aderarea noastră la zona euro.

Indicele ROBOR este rata medie a dobânzii la care se împrumută băncile între ele, iar creşterea lui va influenţa dobânzile aferente creditelor în lei.

În ultimele aproape două săptămâni, valoarea acestui indice a crescut constant, ieri ROBOR la trei luni ajungând la 1,8%, nivel care nu a mai fost atins din noiembrie 2014. Luni, ROBOR la trei luni a fost 1,71%. BNR a anunţat, ieri, că ROBOR la şase luni a urcat la 1,89% (cel mai mare nivel din 7 ianuarie 2015), de la 1,78% luni. La nouă luni, ROBOR a crescut de la 1,78% luni, la 1,88% ieri.

BNR: "ROBOR a crescut şi în contextul revizuirii anticipaţiilor inflaţioniste"

Spre finalul trimestrului al treilea al acestui an, ratele dobânzilor de pe piaţa monetară interbancară au manifestat o tendinţă pronunţată de creştere, apropiindu-se de rata dobânzii de politică monetară, în contextul revizuirii ascendente semnificative a anticipaţiilor inflaţioniste, al consolidării aşteptărilor privind ajustarea conduitei politicii monetare, precum şi al înregistrării unor fluctuaţii de lichiditate, sub influenţa factorilor autonomi ai lichidităţii, a menţionat Guvernatorul.

Acesta a spus că dinamica anuală a creditului acordat sectorului privat şi-a accelerat substanţial ascensiunea, atingând, în luna august, nivelul de 6,5% - vârful ultimilor cinci ani -, în condiţiile amplificării fluxului de credite noi, concomitent cu restrângerea operaţiunilor de externalizare a creditelor neperformante. Ponderea creditului în lei a continuat să se majoreze până la 61%.

"Cele mai recente evaluări reconfirmă perspectiva continuării creşterii ratei anuale a inflaţiei în următoarele luni, dar într-un ritm uşor mai alert decât cel din prognoza pe termen mediu publicată în Raportul asupra inflaţiei din august 2017, ca urmare a materializării unor riscuri asociate evoluţiei unor componente exogene ale IPC. Incertitudinile şi riscurile asociate acestei perspective sunt însă influenţate de evoluţii din mediul intern şi din cel extern", se arată în comunicatul BNR privind Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară.

Pe plan intern, acestea sunt sporite de conduita politicii fiscale şi a celei de venituri, precum şi de perspectiva preţurilor administrate (gaze naturale, energie electrică) şi a celor volatile ale produselor alimentare, conform BNR, care menţionează că, pe piaţa externă, relevante rămân incertitudinile şi riscurile legate de creşterea economică în zona euro şi pe plan global, de escaladarea unor tensiuni geopolitice, dar şi de deciziile principalelor bănci centrale (BCE, FED). Totodată, are loc o reconfigurare a politicilor băncilor centrale care schimbă evoluţia ratelor dobânzilor pe pieţele financiare internaţionale.

Comunicatul Băncii Centrale mai arată că rata anuală a inflaţiei şi-a continuat ascensiunea pe ansamblul primelor două luni ale trimestrului al treilea, înregistrând o creştere semnificativă în luna iulie (la 1,42%, de la 0,85% în luna anterioară), urmată de o temperare a acesteia până la 1,15% în luna august, nivel uşor inferior celui prognozat: "Creşterea a fost determinată de componenta preţurilor administrate, ca efect al majorării tarifului la energie electrică, fiind susţinută şi de evoluţia preţului combustibililor în condiţiile măririi cotaţiilor internaţionale ale petrolului, precum şi de accelerarea inflaţiei de bază. Efectele menţionate au fost parţial compensate de impactul scăderii preţurilor volatile ale produselor alimentare.

Rata anuală a inflaţiei CORE2 ajustat a depăşit marginal nivelul prognozat, ajungând în luna august la 1,60%, de la 1,42% în luna iunie, pe seama accelerării creşterii preţurilor serviciilor şi, în mai mică măsură, a preţurilor produselor alimentare procesate.

În luna iulie a.c., rata medie anuală a inflaţiei IPC a intrat în teritoriul pozitiv (de la -0,1% în luna iunie) continuând să crească de la 0,1% în luna iulie la 0,2% în luna august; calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum, media anuală şi-a consolidat valoarea pozitivă până la 0,3% în luna august (de la 0,2% în luna iunie)".

În acest context, Consiliul de Administraţie al BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an, menţinerea ratelor rezervelor minime obligatorii la nivelurile existente şi continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar. Membrii CA au mai decis îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/-1,25 puncte procentuale de la +/-1,50. Corespunzător acestora, începând cu 4 octombrie 2017, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit creşte la 0,50%, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) se reduce la 3%.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Bancile s-or fi gandit ca e mai bine sa plateasca peste 1.75% sau chiar mai sus in piata interbancara :)

    1. Un avocat isi da cu parerea despre politica monetara. Vai de capul nostru. Toata lumea in Romanica se pricepe la fotbal si ieconomie. Atata intelege domn profesor din ROBOR? Am stat doi ani intr-o situatie de anomalie clara. ROBOR nu trebuia sa fie sub 1.75%, dar BNR a lasat lichiditatea in piata, iar acum actioneaza la comanda politica repetand aceeasi greseala. Tipati cat vreti in ziarul asta, puteti sa il daramati si pe Manole, dar trebuie sa intelegeti un lucru: dobanzile nu sunt preturi reglementate, la fel si cursul. Cand te apuci sa le manevrezi in scopuri politice, in doi-trei ani iti explodeaza in fata. Dobanzile trebuie sa fie aproape de inflatie, e logica lucrurilor, altfel am tine cu totii banii la saltea decat sa ii depunem in banca.

      Corect. Si inca ceva:Isarescu nu a spus ca e rau sa se colecteze taxele mai bine , ci arata cum o normalitate devine nociva intr-un sistem bolnav ,infestat de politica la maxim.Dar Pipera a ajuns in zona politica atit de sus , si inca mai vrea si mai sus , incit rastalmaceste ca un politruc , beneficiind de logoreea unui avocat

      nu sunt pretuir reglementate, dar nici piata libera nu prea e. mana invizibila, in multe piete, este cam ciunga, mai ales cand (in acest caz) bancile se pot intelege intre ele sa actioneze intr-o directie sau alta. Poate ne aducem aminte de scandalul Libor.

      Dar totusi au intervenit in piata valutara pentru a mentine cursul la 4.6 ?

      Regret, dar in cazul matale ma vad nevoit sa-l citez pe nenea Iancu Caragiale:

      Amice, esti idiot ! 

      Pipera a ajuns in zona politica mare pt. faptul ca e unul din consilierii lui Tudose si acum, ca oricare politruc- nepriceput in zona economica- ii da cu gura, ca la asta se pricep acestia; in cazul de fata, fiind vorba si de un avocat ar trebui sa stea in banca lui, nu sa se amestece unde nu se pricepe.

      Piperea nu e politruc, e un mare specialisti in comercial. Si da, se pricepe la economie, care-i problema? Ai impresia ca nu avem nevoie de specialisti si in zona politica?

      Regret, dar in cazul matale ma vad nevoit sa-l citez pe nenea Iancu Caragiale:

      Amice, esti idiot ! 

      maestro Mugurel, esti sub nume de scena ? ce dacae avocat, ca doar nu numai "finantistii" inteleg logica bancara. De criza din 2009 ai auzit ? Au creat-o avocatii ? Iti reciomanad filmul the Big Short

      Manipularea pe Libor este poveste lunga, facuta de banci cu triliarde de dolari pe mana. La noi nu poti numi manipulare o intoarcere la normalitate a ratei dobanzii spre rata de referinta. BNR-ul a aparat cursul vreo trei saptamani si nu a avut munitie si atentie pentru dobanzi. Pentru ca nu le poti avea pe amandoua in momentul asta. Ori ii dau drumul unuia, ori celuilalt. Cat despre comentariul asta cu big short: tu ce ai inteles din el my friend? Aia care au profitat si au facut short-ul au fost mult mai buni finantisti decat restul politicienilor si vanzatorilor de iluzii din banci. Pentru ca si in banci sunt destule guri mari precum domnul profesor Piperea care isi castiga existenta cu vrajeala. Adevaratii finantisti stau undeva in spate si calculeaza in draci, se uita in detalii, si trag concluzii de bun simt. Cum fac personajele din acel film.

    că o creştere a dobâzilor este inevitabilă”.

    Serios? Daca spui timp de 20 de ani ca o sa se intample, dar se intampla peste 20 de ani, nu esti mare prevazator. Normal ca urma sa se intample, ca suntem intr-o situatie anormala, creata tot de bancile centrale.

    In plus, in europa inca nu s-a terminat perioada banilor ieftini. 

    emilia, uita-te la operatiunile repo efectuate de bnr! a aruncat pe piata 9,3 mild. lei acum cateva zile!!

    aucursalele bancilor strine au inceput sa transfere - din nou! - capital catre bancile mama si nu mai au lichiditati in lei!!!

    Poate se gaseste o varianta. S-ar mai flexibiliza lichiditatea.

    De data asta prea au dat-o de gard si fara moriv . Nici ei nu se asteptau la asa un raspuns violent din parte pietei .  

    1. cE SPUNE ISARESCU ESTE O MARE TAMPENIE .Ganditi-va ca ANAF-ul colecteaza cu 15% mai putin decat ar trebui sa colecteze!?

    1.Indeplinirea cu rea credinta a indatoririlor din fisa postului. Fisa postului presupune controlul lichiditatilor din piata. Faptul ca trebuie sa vina cineva sa te traga de maneca zice multe.

    2.Trimiterea de informatii mincinoase referitoare la faptul ca de vina este o crestere a gradului de colectare. Monitorizarea masei monetare este exclusiv in sarcina BNR. Ce face unul sau altul e alta problema care nu are legatura. 

    3. Anchetarea in parlament a guvernatorului este legata istoric de asemenea evenimente ( 2008, etc) 

    4. BNR prin programarea tarzie a interventiei a facilitat castigurile bancilor si mai putin protectia monedei si ale intereselor financiare ale populatiei. Dealtfel acesta intra in lungul sir de probleme - vezi creditele in chf

    5. Consiliul concurentei chiar doarme sau e pe ordin de noncombat ca a fost salvata economia ? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb