Fed ar putea limita tranzacţiile cu materii prime derulate de bănci

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 ianuarie 2014

Fed anunţa, în iulie anul trecut, că va reveni asupra unei decizii din 2003 privind acordarea permisiunii unor bănci, precum "Citigroup" Inc. şi "JPMorgan Chase", de a se extinde în sectorul materiilor prime.

Fed anunţa, în iulie anul trecut, că va reveni asupra unei decizii din 2003 privind acordarea permisiunii unor bănci, precum "Citigroup" Inc. şi "JPMorgan Chase", de a se extinde în sectorul materiilor prime.

Banca centrală a SUA (Federal Reserve - Fed) este gata să ia măsuri preliminare pentru limitarea activităţilor băncilor pe pieţele materiilor prime, în condiţiile în care autorităţile derulează investigaţii în domeniu, spun surse apropiate discuţiilor, citate de Bloomberg.

Sursele declară că Fed vrea să reducă riscurile la care se expun instituţiile de credit, astfel că plănuieşte unele măsuri care să diminueze deţinerile şi tranzacţiile cu mărfuri ale băncilor.

Conform Bloomberg, reprezentanţii Fed au refuzat să comenteze informaţiile. În luna octombrie 2013, însă, unele surse citate de presa străină afirmau că Fed analizează dacă va extinde unele excepţii legale şi de reglementare care le permit băncilor să participe la piaţa materiilor prime.

Autorităţile de reglementare din SUA şi parlamentarii sunt de părere că expunerea băncilor pe piaţa mărfurilor poate conduce la pierderi "catastrofale", la prăbuşirea unor bănci şi necesitatea intervenţiei de salvare prin bail-out (bani publici).

O subcomisie din Senatul SUA a programat pentru astăzi audieri pe tema implicării băncilor în tranzacţiile cu mărfuri. Bloomberg arată că, în opinia senatorului Sherrod Brown din Ohio, băncile ar putea fi în conflict de interese dacă tranzacţionează atât materii prime, cât şi instrumente financiare cu expunere pe aceste pieţe.

Legislaţia SUA restricţionează băncile să deruleze operaţiuni non-financiare, cu anumite excepţii.

Unele bănci au planificat deja ieşirea de pe anumite segmente de operaţiuni cu mărfuri. "Bank of America" Corp. va renunţa la piaţa europeană a energiei electrice şi gazelor naturale, iar "Morgan Stanley" va vinde în acest an o divizie care depozitează şi transportă produse petroliere pentru grupul rus "Rosneft".

"JPMorgan Chase & Co.", cea mai mare bancă americană, a anunţat, anul trecut, că ar putea ieşi din afacerile cu mărfuri prin vânzarea operaţiunilor. Banca deţine depozite şi tranzacţionează diverse materii prime, inclusiv gaze naturale şi cărbune. "JPMorgan" a precizat că va continua tranzacţiile cu derivate financiare pe mărfuri şi afacerile cu metale preţioase, inclusiv depozitare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb