FED IMPULSIONEAZĂ PIEŢELE Preţurile materiilor prime, în cea mai lungă perioadă de avans din ultimii doi ani

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 septembrie 2012

Preţurile materiilor prime, în cea mai lungă perioadă de avans din ultimii doi ani

Euro a trecut de 1,31 dolari

Preţurile materiilor prime au încheiat, vineri, cea mai lungă perioadă de avans din 2010 până în prezent, după ce banca centrală americană (Federal Reserve - Fed) a anunţat, la data de 13 septembrie, o nouă rundă de măsuri monetare menite să stimuleze cea mai mare economie a lumii. Investitorii speculează că, în aceste condiţii, cererea de energie şi metale va spori.

Indicele Standard & Poor's GSCI Spot, care măsoară dinamica preţurilor a 24 de materii prime, a urcat cu 1% în perioada 10 - 14 septembrie, ajungând la 694,21 puncte pe piaţa din New York. Astfel, indicele a încheiat şapte săptămâni consecutive de creştere, aceasta fiind cea mai lungă perioadă de avans consemnată din luna octombrie 2010 până în prezent. Cele mai importante creşteri le-au avut metalele industriale şi ţiţeiul brut, care a depăşit 100 de dolari barilul la New York, pentru prima oară după luna mai.

De la începutul anului, indicele GSCI a câştigat 7,6%.

Amintim că, joia trecută, Fed a anunţat că va cumpăra obligaţiuni garantate ipotecar pe termen lung, în valoare de 40 de miliarde dolari lunar, până va avea loc o redresare susţinută a pieţei muncii. În plus, Fed a informat că va menţine dobânda de referinţă aproape de zero cel puţin până la mijlocul lui 2015.

Prin achiziţia de obligaţiuni garantate ipotecar, Fed speră să reducă ratele ipotecilor, ajutând astfel piaţa imobiliară şi încurajând investitorii să achiziţioneze şi alte active, ceea ce va duce la scăderea randamentelor.

În condiţiile date, preţul cuprului a urcat până la cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni. La Comex New York, cotaţia metalului cu livrare în decembrie a crescut cu 3,3% vineri, la 3,8325 dolari livra. Pe parcursul zilei, cotaţia a ajuns la 3,838 dolari/livră, cel mai ridicat nivel din 2 mai până în prezent.

La London Metal Exchange, preţul cuprului cu livrare peste trei luni a câştigat 3,8%, ajungând la 8.380 dolari tona (3,80 dolari livra). La fel, au urmat un curs ascendent preţul nichelului, al cositorului, zincului şi plumbului.

Pe segmentul metalelor preţioase, cotaţia platinei a consemnat cea mai lungă perioadă de avans din ultimii 25 de ani, ca urmare a măsurilor Fed. Preţul metalului preţios cu livrare imediată a urcat cu 1,4% vineri, pe piaţa din Londra, la 1.709 dolari uncia. Pe parcursul sesiunii de vineri, preţul a ajuns până la 1.715,70 dolari/uncie, cel mai ridicat nivel de după 29 februarie. Cotaţia s-a apreciat timp de 11 sesiuni bursiere consecutive, aceasta fiind cea mai importantă perioadă de creştere din ianuarie 1987 până la momentul actual.

La New York Mercantile Exchange, cotaţia platinei cu livrare în octombrie a urcat cu 2% vineri, la 1.713,70 dolari uncia.

La Comex New York, preţul aurului cu livrare în decembrie a crescut cu 60 de cenţi (0,03%) vineri, la 1.772,70 dolari/uncie. În cursul sesiunii bursiere din ziua respectivă, preţul aurului a urcat chiar la 1.780,20 dolari uncia, cel mai ridicat nivel din 29 februarie până acum.

Pe piaţa petrolieră, preţul ţiţeiului West Texas Intermediate cu livrare în octombrie s-a apreciat cu 69 de cenţi (0,7%) vineri, la New York Mercantile Exchange, încheind ziua cu 99 de dolari barilul - cel mai ridicat nivel de închidere din 3 mai până în prezent. Pe parcursul zilei însă, preţul a ajuns la 100,42 dolari/baril, cel mai ridicat nivel din 4 mai. Săptămâna trecută, preţul petrolului a câştigat 2,7% pe piaţa SUA, iar în ultimul an, 11%.

La ICE Futures Europe din Londra, preţul petrolului Brent cu livrare în noiembrie a crescut cu 78 de cenţi (0,7%) în 14 septembrie, la 116,66 dolari/baril.

Dolarul, în cea mai importantă scădere săptămânală din ultimele 11 luni

Moneda americană a înregistrat, în intervalul 10 - 14 septembrie, cea mai importantă depreciere săptămânală din ultimele 11 luni, în raport cu euro, pe fondul anunţului Federal Reserve privind programul de achiziţii de obligaţiuni garantate ipotecar.

Săptămâna trecută, dolarul s-a depreciat cu 2,5%, ajungând, vineri, la 1,3129 unităţi/euro pe piaţa din New York. În 14 septembrie, dolarul a pierdut 1,1%, însă pe parcursul zilei a coborât până la 1,3169 unităţi/euro, cel mai redus curs al ultimelor patru luni.

Unii analişti estimează că dolarul va scădea până la 1,3450 unităţi/euro la finele anului curent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb