Fed nu renunţă la politicile anticriză

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 iunie 2009

Politicile Fed vor contribui la o reluare graduală a creşterii economice sustenabile.

Politicile Fed vor contribui la o reluare graduală a creşterii economice sustenabile.

Banca centrală a SUA (Federal Reserve - Fed) a decis miercuri, conform aşteptărilor, să menţină nemodificată dobânda de referinţă la un nivel apropiat de zero şi să păstreze politicile anticriză.

Fed a indicat că dobânda sa de politică monetară va rămâne la un nivel "extrem de scăzut" pentru o perioadă lungă, slăbirea economiei americane va persista, iar inflaţia va fi ţinută sub control.

"Ritmul de scădere a economiei a încetinit, însă activitatea economică ar urma să rămână la un nivel slab pentru un anumit timp", a anunţat Comitetul de politică monetară (FOMC) din cadrul Federal Reserve, la sfârşitul reuniunii de la Washington. Chiar dacă "preţul energiei şi al altor materii prime a crescut recent, slăbirea activităţii ar urma să amortizeze presiunile asupra preţurilor", adaugă Comitetul.

În aceste circumstanţe, FOMC a decis să menţină dobânda de politică monetară într-un interval cuprins între 0 şi 0,25%, nivel la care se află din luna decembrie 2008, şi să lase Fed să intervină pe pieţe, aşa cum a făcut de mai multe ori, ca să asigure fluxul creditului.

"Politicile existente vor contribui la o reluare graduală a creşterii economice sustenabile în contextul unei stabilităţi a preţurilor", conform conducerii Fed.

FOMC îşi reafirmă angajamentul pentru programul de cumpărare de obligaţiuni pe termen lung emise de Trezoreria americană, program în valoare de 300 de miliarde de dolari, în ideea de a face să scadă ratele dobânzilor la creditele ipotecare pe termen lung. Până miercuri, 60% din achiziţiile prevăzute în acest program au fost realizate.

Analiştii aşteaptă ca Fed să nu modifice nimic din politica sa anticriză, banca centrală insistând asupra intenţiei sale de a nu modifica dobânzile pentru un anumit timp, în orice caz nu înainte ca relansarea economiei, aşteptată pentru sfârşitul anului sau posibil chiar trimestrul al treilea, să nu fie bine instalată. Banca centrală a SUA vrea să evite să ajungă în situaţia în care trebuie să majoreze prea devreme dobânzile (ca să lupte contra inflaţiei), în condiţiile în care toţi indicatorii arată că, în prima fază, relansarea va fi una extrem de fragilă.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb