Fed semnalează că va majora dobânzile în 2015

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 martie 2014

Dolarul se apreciază

Preţul aurului, la cel mai redus nivel din ultima lună

Moneda americană, dolarul, s-a apreciat ieri pe pieţele externe, ajungând la cel mai ridicat curs din ultimele două săptămâni raportat la euro, după ce, în ziua anterioară, Federal Reserve (Fed - banca centrală a SUA) a semnalat că va majora, probabil, dobânzile până la jumătatea anului viitor.

Preşedintele Fed, Janet Yellen, a afirmat că dobânzile ar putea începe să crească "în aproximativ şase luni" după încheierea programului de achiziţii lunare de obligaţiuni.

Dolarul a crescut cu 0,5% ieri, la ora 11.40, pe piaţa din New York, ajungând la 1,3771 unităţi/euro. Anterior, cursul a atins 1,3749 dolari/euro - cel mai ridicat nivel din 6 martie. Ieri a fost a doua zi de avans pentru moneda americană.

Pe de altă parte, evoluţia dolarului a fost susţinută de anunţarea unor indici peste aşteptări privind evoluţia economiei SUA. Indicele Conference Board referitor la perspectivele pe următoarele şase luni a crescut cu 0,5%, acesta fiind cel mai puternic avans din noiembrie. Totodată, indicele Fed Philadelphia referitor la producţia industrială a ajuns la 9 puncte în martie, de la -6,3 în luna precedentă. Odată cu aprecierea dolarului, preţul aurului s-a înscris pe curs descendent. Cotaţia metalului galben cu livrare în aprilie s-a redus cu 0,8% la ora 11.16, la Comex New York, ajungând la 1.330,20 dolari uncia. Preţul aurului a scăzut, ieri, până la 1.320,80 dolari/uncie - cel mai redus nivel din 28 februarie.

Federal Reserve aplică în prezent dobânzi apropiate de zero. În reuniunea de politică monetară din 18-19 martie, banca centrală americană a decis să renunţe la stabilirea costurilor împrumuturilor doar în funcţie de scăderea ratei şomajului la 6,5%, astfel că decizia de majorare a acestora va depinde de mai mulţi factori, precum inflaţia şi evoluţia pieţelor financiare. Conducerea Fed a adoptat această modificare după ce rata şomajului din SUA a scăzut aproape de 6,5%, de care condiţionase anterior începerea majorării dobânzilor.

"Politica monetară foarte relaxată este justificată în continuare", a informat Fed, arătând că pentru stabilirea perioadei în care dobânzile vor mai fi menţinute la un nivel scăzut, conducerea băncii centrale va analiza progresele de pe piaţa muncii şi nivelul inflaţiei.

În şedinţa de săptămâna aceasta, Fed a decis o nouă reducere a achiziţiilor lunare de obligaţiuni, cu 10 miliarde de dolari, la 55 de miliarde dolari, aşa cum aşteptau analiştii. Reducerea vine după ce, în decembrie 2013, banca a hotărât scăderea cu 10 miliarde de dolari a programului de stimulente, la 75 de miliarde dolari lunar, iar ulterior, în ianuarie 2014, cu încă 10 miliarde de dolari, la 65 de miliarde dolari.

Comitetul de politică monetară al Fed a reiterat că reducerea achiziţiilor lunare de obligaţiuni va continua.

Preşedintele american Barack Obama a anunţat ieri, ca răspuns la alipirea Crimeei la Rusia, noi sancţiuni privind alţi 20 de oficiali de la Moscova şi "Bank Rossiya", care i-a sprijinit pe aceştia. Liderul de la Casa Albă a ameninţat Rusia că sancţiunile SUA vor viza "sectoare-cheie" dacă situaţia se înrăutăţeşte. La începutul acestei săptămâni, SUA au impus sancţiuni unui număr de 11 oficiali ruşi (interdicţie de acordare a vizei de călătorie şi îngheţarea de active), consideraţi că au fost implicaţi în disputa din Ucraina.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb