Femeile câştigă cu circa 15% mai puţin decât bărbaţii pe piaţa muncii din Europa

A.P.
Miscellanea / 8 martie 2021

Femeile câştigă cu circa 15% mai puţin decât bărbaţii pe piaţa muncii din Europa

O femeie din Europa câştigă în medie cu aproape 15% mai puţin decât un bărbat, de cele mai multe ori pentru aceeaşi muncă. Asta înseamnă că pentru fiecare euro câştigat de un bărbat, o femeie primeşte aproximativ 86 de cenţi, potrivit Euronews, citat de Digi24.

În Europa, doar 10% dintre directorii executivi ai marilor companii sunt femei iar salariul lor este cu aproape un sfert mai mic decât cel al bărbaţilor aflaţi la conducere, potrivit Euronews.

Toate aceste diferenţe dintre salariile celor două sexe contribuie la un decalaj şi mai mare în ceea ce priveşte pensiile acestora, de până la 30%.

În fruntea clasamentului în ceea ce priveşte diferenţele salariilor primite de femei şi bărbaţi este Estonia, unde o femeie câştigă cu aproape 22% mai puţin decât primeşte un bărbat, chiar dacă ambii lucrează în acelaşi domeniu, pe acelaşi post.

Următoarele patru poziţii ale clasamentului sunt ocupate de Austria, Cehia, Germania şi Slovacia, unde diferenţele dintre cele două sexe în ceea ce priveşte salarizarea este asemănătoare, şi anume aproximativ 20%, potrivit Euronews.

La celălalt pol se află Luxemburg, unde diferenţa dintre cât câştigă o femeie şi cât câştigă un bărbat este de doar 1,4%. Ţara este urmată de România, unde, de asemenea, diferenţa este una mică, mai exact 2,2%.

Unul dintre cei mai importanţi factori care împiedică femeile să avanseze la locul de muncă este jonglarea continuă între locul de muncă şi treburile casnice. Femeile îşi asumă în continuare cea mai mare parte atunci când vine vorba despre creşterea copiilor, ceea ce înseamnă că acestea îşi reduc adesea programul de lucru, tocmai pentru a avea timp pentru cei mici.

O treime dintre femeile din UE lucrează cu jumătate de normă, comparativ cu 8% dintre bărbaţi. Acest lucru face ca femeile să progreseze mai greu în carieră.

Totodată, există mai multe femei decât bărbaţi care lucrează în sectoare mai puţin plătite, cum ar fi educaţia sau îngrijirea.

Pandemia a arătat cât de înrădăcinate sunt aceste inegalităţi de gen. În timpul lockdown-urilor la nivel naţional, femeile au preluat aproape integral activităţile legate de îngrijirea copiilor şi tot ele au fost şi sunt în continuare cele mai expuse riscului de a-şi pierde locul de muncă.

Pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte diferenţa dintre numărul femeilor şi cel al bărbaţilor care lucrează part-time este Olanda. 73% dintre femeile din această ţară au un job cu jumătate de normă, în timp ce doar 23% dintre bărbaţi au un asemenea loc de muncă.

Olanda este urmată de Austria şi Germania, în cazul cărora diferenţele sunt destul de asemănătoare: aproximativ 47% dintre femeile din aceste ţări lucrează part-time, pe când procentul bărbaţilor care au un job cu jumătate de normă este de 9%.

Cele mai mici diferenţe le înregistrează Bulgaria, unde doar 2,1% dintre femei au un job part-time, iar procentul bărbaţilor cu un astfel de job nu este foarte departe, acesta fiind de 1,6%.

După Bulgaria se află România, unde, de asemenea, diferenţa dintre numărul femeilor şi al bărbaţilor care lucrează cu jumătate de normă este aproape inexistentă: 6% în cazul femeilor şi 5,7% în cazul bărbaţilor.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Aceste castiguri cum au fost masurate?

    O norma este de 160h pe luna 

    Un barbat care e platit cu 10RON/ora sa impacheteze flori care lucreaza 190h face 1900 de ron 

    O femeie care e platita ci 12RON/ora sa impacheteze flori care lucreaza 150h face 1800 de ron 

    Barbatul castiga mai mult decat femeia la salariul total, dar femeia munceste mai putin, si e platita net mai bien pentru fiecare ora muncita. Sa nu mai luam in cosniderare concediile medicate, urgentele, perioada ciclica la femei cand sunt scaderi de randament, etc. 

    DACA FEMEILE SUNT PLATITE MAI PUTIN CU 15% DECAT BARBATII, DE NU ANGAJEAZA DECAT FEMEI TOATA LUMEA? AR FI UN BONUS DE 15% PENTRU ORICE FIRMA CARE FACE ASTA!  

    FALLACY = a mistaken belief, especially one based on unsound arguments  

    1. prosteli a la political correct

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte

Ziarul BURSA

20 ianuarie
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb