"Fenomenul" Halep: performanţă sportivă şi succes financiar

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 14 martie 2014

"Fenomenul" Halep: performanţă sportivă şi succes financiar

Simona Halep va fi la începutul săptămânii viitoare cea mai bine clasată jucătoare de tenis din ţara noastră din întreaga istorie a topurilor WTA. Indiferent de rezultatul semifinalei de la Indian Wells - care s-a disputat în această dimineaţă şi unde a întâlnit-o pe poloneza Agnieszka Radwanska (3 WTA) - Halep va urca în clasament până pe locul 5. Aceasta este o performanţă sportivă extraordinară şi poate reprezenta o rază de speranţă pentru tinerii care vor să facă sport la nivel înalt, secretul fiind dezvăluit chiar de protagonistă: "seriozitate şi foarte multă muncă".

După un an 2013 de excepţie, în care a reuşit să ajungă de pe locul 47 până pe poziţia a 11-a în clasamentul WTA feminin, Simona Halep a început foarte bine şi acest an, evoluând excepţional la turneul de la Doha, pe care l-a şi câştigat. În urma acestui succes, sportiva noastră a urcat pe locul 9 în topul celor mai bune jucătoare ale lumii, cu 4.435 de puncte. Chiar dacă a fost accidentată pentru câteva zile şi a ratat un turneu, profitând de jocul rezultatelor pe 24 februarie, Simona Halep a urcat în premieră pe locul 7 în ierarhia mondială, egalând cea mai bună clasare a unei sportive de la noi, performanţă realizată de Irina Spîrlea în 1997. Cu toate că locul în clasament este foarte important, Halep are un cu totul alt obiectiv pentru acest an: "Sunt cea mai bună jucătoare de tenis din România ţinând cont de clasament, dar obiectivul meu este să câştig un turneu de Grand Slam. Abia atunci voi fi cea mai bună jucătoare română, deoarece Virginia Ruzici a câştigat French Open. Cred că toată lumea vrea să fie numărul 1 mondial, dar pentru mine e mai important să câştig un Grand Slam decât locul în clasament".

Adaptabilitatea extraordinară a Simonei s-a demonstrat din plin în 2013 când a reuşit victorii pe toate suprafeţele, de la iarbă la zgură, fiind pe locul doi ca număr de trofee câştigate, după liderul mondial Serena Williams. Şi finaniciar lucrurile merg din plin pentru jucătoarea de tenis din ţara noastră, cu cei 225.000 de dolari obţinuţi pentru calificarea în semifinale ea a ajuns la 3.000.000 de dolari câştigaţi doar din tenis. Cap de serie numărul 6 şi locul 7 WTA, Simona s-a calificat în semifinalele turneului de la Indian Wells (SUA), dotat cu premii în valoare totală de 5.946.740 de dolari, după ce a învins-o (6-2, 6-2) pe Casey Dellacqua (Australia), jucătoare venită din calificări: "Sunt foarte bucuroasă. Vreau să mulţumesc publicului. Cred că secretul e să te bucuri de tenis, să lupţi pentru fiecare minge. Îmi place să lupt pentru fiecare minge. Mă bucur de fiecare dată şi joc cu bucurie". Competiţia de la Indian Wells (California, SUA), cea mai mare după cele de Grand Slam, este de categorie Premier Mandatory. Câştigătoarea acestui turneu este recompensată cu un milion de dolari şi cu o mie de puncte WTA, iar finalista primeşte 500.000 de dolari şi 650 de puncte WTA. Asociaţia jucătoarelor profesioniste de tenis, Women's Tennis Association, a luat naştere în 1973, la Londra, iar prima ierarhie oficială a fost publicată la 3 noiembrie 1975. Conform Mediafax, WTA reuneşte astăzi peste 2.500 de sportive din 92 de ţări, care concurează anual în 54 de turnee WTA şi patru Grand Slam-uri, organizate în 33 de state, cu premii totale de aproximativ 120 de milioane de dolari.

Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Tenis, Ruxandra Dragomir Ilie, are convingerea că Simona Halep va ajunge numărul 1 mondial: "Are nevoie de un titlu de Grand Slam, pentru palmaresul ei, însă şi fără acest titlu a ajuns cea mai bine clasată jucătoare din România în istoria tenisului. Dacă va ajunge să câştige un turneu de Grand Slam cu siguranţă va ajunge numărul 1 în lume, dacă nu, chiar şi aceste rezultate foarte bune, semifinală, finală, o pot duce acolo. Ascensiunea Simonei era de aşteptat. Sunt surprinsă foarte plăcut, pentru că Simona a reuşit să facă pasul important, de la primele zece la primele cinci, într-o perioadă foarte, foarte scurtă. Mă aşteptam să ajungă între primele cinci, dar undeva pe la jumătatea anului. Să o văd între primele cinci, în luna martie, este o surpriză extraordinar de plăcută". Luna trecută, Halep a primit titlul de Maestru al Sportului din partea Ministerului Tineretului şi Sportului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Mda, femeile noastre, tac si fac... Pentru ca nu este singura care a muncit 10 ani pe branci ca sa culeaga acum laurii... Mai sunt inca vreo 5 fete de-ale noastre care si-au castigat notorietatea si indepedenta financiara jucand tenis. Dar FRT de ce oare nu face putina publicitate acestui lucru la nivel mondial? Publicitate in sensul largirii bazei de selectie de tineri sportivi? Suntem pe un mare val iar, dupa 30 de ani, sa nu lasam pe unii sau altii sa-l "dilueze" doar din invidie sau incapacitate manageriala. Mai ales ca FRT-ul de acum are de partea lui si finantele si gradatia corespunzatoare, avand grade si functii mari toti cei implicati in conducere. Sper sa le dea D-zeu si constiinta nationala, lipsa de ipocrizie si putine cunostinte manageriale.

    Despre Halep, cu siguranta ca va fi nr.1 mondial, in foarte curand timp. Sau cel putin va cocheta cu pozitia asta, indeajuns timp incat sa putem sa ne laudam si noi putin cu asta, la nivel mondial.  

    1. Va grabiti nepermis sa trageti concluzii pripite... Mai intai , am sa va dau o stire SOC ( ma rog, doar pentru unii..) : domnisoara Halep a efectuat , de ceva vreme, o operatie inocenta de ...micsorare a sanilor... Consecintele psihologice ale acestei operatii, ce seamana foarte mult cu dopajul, de vor vedea peste timp....Graba cu care se entuziasmeaza romanii la unele rezultate mai deosebite a devenit proverbiala... Deci, vom putea vorbi de o cariera la cel mai inalt nivel a Simonei Halep dupa 2, 3 ani de evolutii... Starea tenisului mondial feminin este intr-o accentuata cadere libera, nu mai exista jucatoare care sa domine prin prestanta, cum se intampla la masculin, unde titani ca Federer, Nadal si Djokovic isi disputa suprematia dupa meciuri extraordinare, mai mereu... Asadar, s-o lasam pe Simona sa-si construiasca cu migala, pas cu pas, cariera, iar daca nu se va accidenta, nu va participa la josnicul sistem al mafiei caselor de pariuri, isi va apara punctele castigate la un turneu, in anul precedent si nu va face o OBSESIE din tenis, cu alte cuvinte, MODESTIA o va caracteriza, abia atunci va deveni o mare sportiva... Turneul de la Indian Wells este primul mare turneu al Simonei, restul de pana acum au fost mai mult decat modeste, a profitat de conjuncturi si a pierdut intr-un moment important la Australian Open... Deci mai usor cu laudele, ca alte tari au zeci de vedete de nivelul Halep...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb