FERMIERII AU CERUT SUBVENŢII PE SUPRAFAŢĂ PENTRU 9,9 MILIOANE DE HECTARE Raluca Damian, APIA: "16 bănci şi mai multe IFN-uri vor să încheie convenţii cu APIA pentru creditarea fermierilor"

ALEXANDRA OANCĂ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 iulie 2014

Raluca Damian, APIA: "16 bănci şi mai multe IFN-uri vor să încheie convenţii cu APIA pentru creditarea fermierilor"

Fermierii vor putea lua, în câteva zile, credite în valoare de 90% din cuantumul subvenţiei pe suprafaţă estimată în acest an la 120 de euro pe hectar

Fermierii din ţara noastră au depus până pe 10 iunie cereri pentru plata pe suprafaţă la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) care acoperă circa 9,9 milioane de hectare, a declarat, ieri, Raluca Damian, purtător de cuvânt APIA, în cadrul unei conferinţe de profil. Domnia sa a precizat că, în urma controalelor care se desfăşoară în această perioadă la faţa locului în vederea verificării suprafeţelor agricole declarate de fermieri în cererile unice de plată pentru anul 2014, suprafaţa finală pe care se vor acorda subvenţiile se va reduce. APIA a calculat că, în acest an, plata pe suprafaţă de va ridica la 120 de euro/ ha, cu 10 euro mai mult faţă de suma acordată anul trecut.

Raluca Damian a mai precizat că, în câteva zile, fermierii vor putea lua credite în valoare de 90% din cuantumul subvenţiei de la bănci şi instituţii financiare nebancare, convenţiile fiind deja pregătite ca să fie semnate de instituţiile de credit. Domnia sa a adăugat că ferrmierii îşi pot garanta aceste împrumuturi prin adeverinţele eliberate de Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) sau de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM). "Recomandăm agricultorilor să fie atenţi însă la dobânzile practicate de instituţiile de credit, pentru a şti exact ce angajament financiar şi-au luat", a mai punctat purtătorul de cuvânt.

APIA a mai transmis ieri printr-un comunicat că termenul limită pentru depunerea cererilor de plată aferente ajutorului pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în trimestrului al doilea al anului 2014 este 31 iulie a.c. (inclusiv).

Oficialii APIA precizează că subvenţia la motorină se plăteşte sub forma de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă (stabilită la 21 de euro/1.000 de litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură. "Valoarea se calculează în lei pe baza cursului de schimb valutar euro-leu utilizat anual la calculul accizelor, potrivit legii, respectiv cursul de schimb valutar utilizat pentru calculul valorii în lei a accizelor în anul 2014 este 1 euro = 4,7380 lei. Astfel este 379,395 euro/1.000 litri, respectiv 1,7975/litrul de motorină", mai scrie documentul de presă.

Bogdan Buzescu, Catar: "Fermierii mizează pe finanţarea oferită de CEC Bank"

Pe lângă noul Program Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR), fermierii mizează şi pe semnarea unui parteneriat cu CEC Bank pentru finanţarea proiectelor, a declarat, la rândul său preşedintele Confederaţiei Asociaţiilor Ţărăneşti din România (CATAR), Bogdan Buzescu.

Potrivit domniei sale, CATAR se va organiza într-un proiect naţional cu înfiinţarea de centre judeţene care vor fi transformate în camere agricole în perioada care urmează pe care vor avea ca angajaţi consultanţi camerali pregătiţi să scrie proiecte. "Aceste centre ale CATAR au menirea să participe la fluidizarea aprobării proiectelor şi la dezvoltarea parteneriatelor cu toţi actorii implicaţi, pentru că aici nu vorbim doar de fermieri şi ţărani vorbim şi de asociaţiile lor şi, bineînţeles, de primării, pentru că sunt averi comune pe care, la nivel local, trebuie să le pună în valoare împreună pe strategiile actuale", a spus preşedintele Catar. Bogdan Buzescu a mai explicat că, pentru a accesa fondurile europene, este nevoie de cofinanţare, motiv pentru care, în perioada imediat următoare, CATAR vrea să semneze un protocol de parteneriat cu CEC Bank, astfel încât dosarele de finanţare propuse prin camerele agricole CATAR să aibă acces rapid la aprobările de cofinanţare, noi stabilind criteriile în comun şi scurtând cât de mult toată procedura de aprobare. "Dacă CEC-ul acceptă termene de rambursare de până la 10 ani şi contractele de cofinanţare îi asigură pe membrii noştri că nu vor rămâne fără pământuri, fără utilaje şi fără scule, sigur că, banca este mai apropiată decât alte instituţii de credit de agricultura românească", a spus Bogdan Buzescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb