Acţiunile Banca Carige, un creditor regional italian de mărime medie, sunt suspendate de la tranzacţionare, înaintea unei întâlniri a Consiliului de Administraţie, unde ar urma să se anunţe o emisiune de obligaţiuni de 400 de milioane de euro, care ar putea fi subscrisă de marile bănci italiene, informează publicaţia Financial Times (FT).
Autoritatea de Reglementare a Pieţelor Financiare (Consob) ar urma să dea în curând un comunicat privind suspendarea acţiunilor.
Luni se va reuni Consiliul de Administraţie al Carige, după luni în care banca a fost criticată pentru guvernanţa slabă şi nivelul scăzut al capitalului.
Pe lângă emisiunea de obligaţiuni de 400 de milioane de euro, Consiliul de Administraţie ar urma să facă o solicitare oficială de sprijin financiar de la fondul interbancar al Italiei, au declarat surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Şi publicaţia Corriere della Sera informa că Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar din Italia(FITD) este pregătit să injecteze între 220 şi 370 de milioane de euro în Banca Carige, pentru a sprijini capitalul instituţiei.
FITD, care operează sub supervizarea Băncii Centrale a Italiei, trebuie să asigure depozitele de sub 100.000 de euro, în eventualitatea falimentului unei bănci.
Suma de 220 - 370 de milioane de euro va fi folosită pentru a subscrie la obligaţiunile subordonate emise de Banca Carige, susţine Corriere della Sera.
Luna aceasta, Banca Carige din Italia a fost catalogată ca "fragilă" într-un test al BCE derulat în rândul creditorilor europeni, indicele de adecvare a capitalului fiind sub nivelul de 5,5% stabilit de autorităţile de reglementare în cazul unui scenariu advers.
Dificultăţile cu care se confruntă Carige sunt cunoscute şi BCE a cerut deja băncii din Genova să vină cu un plan de majorare a capitalului până la sfârşitul acestei luni, susţine presa italiană.
În 2016, Carige era a 16-a mare bancă din Italia. Fostul său director Giovanni Berneschi a fost condamnat pentru fraudă şi spălare de bani în februarie.
La începutul acestui an, Banca Centrală Europeană a cerut unor instituţii financiare, inclusiv Carige, să prezinte un plan în care să explice cum intenţionează să-şi reducă nivelul creditelor neperformante.