FINANCIAL TIMES: România, cel mai bun ritm de creştere din ultimii cinci ani

V.B.
Macroeconomie / 15 februarie 2014

O creştere cu 5% a Produsului Intern Brut (PIB) în zilele noastre este asociată mai degrabă celor mai performante economii emergente din Asia şi Africa decât creşterii lente înregistrate în rândul ţărilor Uniunii Europene, dar ţara noastră a produs o surpriză cu ritmul său de creştere în al patrulea trimestru din anul trecut, cel mai bun ritm din ultimii cinci ani, este de părere ziaristul britanic Andrew MacDowall, într-un articol publicat ieri pe blogul Beyond Brics, afiliat Financial Times.

Într-un articol cu titlul "Un nou tigru? România înregistrează o creştere de 5,2% în ultimul trimestru", autorul citează estimările Institutului Naţional de Statistică (INS) de ieri, conform cărora, în T4 2013, PIB-ul a crescut cu 5,2% pe seria brută şi cu 5,1% pe seria ajustată sezonier, în comparaţie cu perioada similară din 2012.

Per ansamblul anului trecut, economia autohtonă a sporit cu 3,5%, printre cele mai rapide rate de creştere din Europa şi peste prognoza de 2,8% emisă recent de FMI. În plus, inflaţia a ajuns la cel mai scăzut nivel dintotdeauna: 1,1% în ianuarie.

Conform lui Andrew MacDowall, într-o notă a BCR, se menţiona că principalul motor de creştere în T4 2013 şi în restul anului trecut este, cel mai probabil, cererea externă (exporturile de mărfuri şi servicii). Alt factor posibil de creştere a fost anul agricol excepţional.

Totuşi, ziaristul apreciază că încă este prea devreme pentru bucurie, în condiţiile în care încrederea consumatorului este încă scăzută. Jurnalistul se aşteaptă ca această creştere surprinzătoare a PIB în T4 2013 să fie urmată de o încetinire uşoară în acest an, din cauză că recuperarea economică rămâne fragilă, iar alegerile europene şi prezidenţiale din 2014 ar putea provoca o oarecare îngrijorare pe piaţă.

"Deşi este încă prea devreme pentru a saluta un tigru est-european, performanţa României dă motive de optimism. Apetitul investitorilor pentru emisiunea de obligaţiuni în valoare de 2 miliarde de dolari, din ianuarie, reflectă un entuziasm mai amplu pentru recentul val de emisiuni de obligaţiuni central- şi est-europene înainte de reducerea anunţată de banca centrală americană. Dar (apetitul investitorilor - n.r.) reflectă şi un anumit grad de încredere în consolidarea fiscală a României, la doar câţiva ani după ce ţara a avut de înfruntat o criză bugetară", conchide MacDowall.

Banca centrală din SUA, Fed, a anunţat, la sfârşitul lui 2013, că, din ianuarie, va reduce programul de achiziţii lunare de obligaţiuni, spre a introduce lichidităţi semnificative în sistemul financiar, susţinând, astfel, economia Statelor Unite, precum şi alte pieţe financiare din lume.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb