Banca Transilvania a acordat o finanţare de 9,4 milioane euro pentru construirea celui mai mare terminal maritim de gaz petrol lichefiat (GPL) din ţară, în Portul Midia - Năvodari, de către compania Octogon Gas & Logistics, arată un comunicat al băncii.
Prin acest proiect se asigură o nouă cale de atragere, în România, a resurselor de materii prime energetice, ca alternativă la cele existente - gaz natural şi petrol. În plus, Terminalul maritim de GPL contribuie la atingerea unor obiective de interes european: durabilitate, securitatea aprovizionării şi competitivitate.
Robert C. Rekkers, Directorul General al Băncii Transilvania, afirmă: "Suntem onoraţi să facem parte, ca finanţator, din acest proiect strategic din punct de vedere economic. Este o iniţiativă sustenabilă, care ne-a atras atenţia încă din faza de idee şi o vedem, la rândul nostru, ca pe o oportunitate pentru comunitate şi pentru dezvoltarea zonei".
Bogdan Idu, Directorul General al Octogon Gas & Logistics, declară: "Într-o perioadă în care economia mondială este măcinată de criza economică, fiind convinşi de amploarea pe care o are şi o va avea GPL-ul - ca şi < combustibil curat > - am avut curajul să investim într-un proiect frumos şi îndrăzneţ: un terminal maritim de GPL la Marea Neagră. Am avut norocul să găsim un partener de nădejde: Banca Transilvania, bancă finanţatoare la care am găsit consultanţa necesară, precum şi o echipă care este alături de noi".
Terminalul maritim de gaz petrol lichefiat are o suprafaţă de aproape 24.000 mp, este complet automatizat şi respectă toate normele europene şi americane privind siguranţa şi protecţia mediului. Folosirea GPL-ului înseamnă emisii reduse de CO2, o protejare a sănătăţii - prin limitarea poluării aerului, dar şi îmbunătăţirea eficienţei energetice şi economii de energie.