FINANŢAREA EUROPEANĂ Dezvoltarea Rurală, preferata banilor agriculturii

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 30 mai 2012

Dezvoltarea Rurală, preferata banilor agriculturii
  • document ataşat FONDURI DEZVOLTARE RURALA, AGRICULTURA SI PISCICULTURA
    apasă aici pentru a descărca.

    Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) a înregistrat cea mai mare rată de absorbţie, dintre toate programele operaţionale implementate în ţara noastră, de 44% din alocarea pentru Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR), reprezentând circa 3,5 miliarde euro.

    Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), care gestionează PNDR, ne-au spus că alocarea financiară acordată României din FEADR pentru implementarea PNDR, în perioada 2007-2013, depăşeşte 8 miliarde euro, la care se adaugă contribuţia naţională, de la bugetul de stat, în valoare de aproape 1.97 miliarde euro.

    Pentru anul 2012, este estimată efectuarea de plăţi în valoare de 1,73 miliarde euro, din care 1,4 miliarde euro din FEADR şi 324,13 milioane euro de la bugetul de stat. Cumulat cu plăţile deja efectuate va conduce la atingerea unui grad de absorbţie de aproximativ 50,4%. În perioada 1 ianuarie-17 mai 2012, au fost efectuate plăţi în valoare de 397,72 milioane de euro.

    Printre măsurile luate de MADR în vederea creşterii gradului de absorbţie se numără acordarea unui avans de până la 50% din ajutorul public legat de investiţia realizată pentru beneficiarii măsurilor 121 - "Modernizarea exploataţiilor agricole", 123 - "Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi fores-tiere", 125 - "Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii", 312 - "Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi", 313 - "Încurajarea activităţilor turistice" şi 322 - "Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale".

    Totodată, au fost introduse două scheme de garantare cofinanţate din FEADR, al căror obiectiv îl constituie creşterea accesibilităţii fermierilor, a IMM-urilor din mediul rural şi a altor categorii de beneficiari ai PNDR la sursele de creditare de pe piaţa financiar-bancară. Schemele de garantare oferă garanţii bancare solicitanţilor de împrumuturi bancare pentru finanţarea proiectelor de investiţii private cofinanţate din măsurile PNDR (121, 123, 312 şi 313).

    MADR a iniţiat unele măsuri pentru eficientizarea utilizării fondurilor disponibile prin program, respectiv introducerea obligativităţii depunerii documentelor care dovedesc capacitatea asigurării cofinanţării (extras de cont bancar/linie de credit/scrisoare de confort) în momentul depunerii cererii de finanţare în vederea stimulării depunerii unor proiecte sustenabile din punct de vedere economico-financiar.

    La începutul anului, au fost stabilite calendarul de lansare a măsurilor din PNDR şi publicarea numărului de sesiuni pentru fiecare măsură, împreună cu suma alocată şi calendarul de desfăşurare a sesiunilor pentru informarea din timp a tuturor celor interesaţi cu privire la perioada în care pot fi depuse proiecte.

    Modificarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală prin realocări de fonduri de la măsurile cu grad scăzut de absorbţie către măsurile cu grad crescut de vizibilitate şi accesare, creşterea intensităţii sprijinului de la 70% la 85% pentru investiţii în sectorul producţiei non-agricole pentru măsura 312 "Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi" şi creşterea intensităţii sprijinului de la 70% la 85% pentru investiţii în agro-turism precum şi a plafonului investiţiilor de la 70.000 euro la 100.000 euro/proiect, precum şi creşterea intensităţii sprijinului de la 50% la 85% pentru investiţii în activităţi recreaţionale pentru măsura 313 "Încurajarea activităţilor turistice" au fost alte măsuri adoptate de MADR pentru îmbunătăţirea gradului de absorbţie.

    Din alocarea pe 2010 a fost utilizată o proporţie de 67,18%

    Alocările pentru anii 2008 şi 2009 au fost pe deplin utilizate. Până în prezent, a fost utilizată o proporţie de 67,18% din alocarea pentru 2010, alocare ce trebuie utilizată până la sfârşitul lui 2012, potrivit reprezentanţilor MADR. Sursele citate ne-au spus că nu există pericol de suspendare a plăţilor pentru PNDR.

    La data de 17 mai 2012, la nivel naţional, au fost depuse 99.908 proiecte conforme, cu o valoare publică de circa 15,5 miliarde euro, numărul proiectelor selectate pentru finanţare fiind 65.549. Pentru un număr de 59.926 de proiecte au fost încheiate decizii de finanţare.

    Până acum, au fost efectuate plăţi aferente tuturor măsurilor PNDR lansate, în valoare publică (FEADR + buget de stat) de 3,75 miliarde euro.

    Suma rambursată de către CE este de 2.663,54 mil. euro, la aceasta se adaugă avansul încasat în anul 2008 de către România din bugetul Uniunii Europene, în vederea asigurării finanţării necesare demarării şi derulării Programului în valoare de 561,57 mil. euro, ceea ce conduce la un grad de consumare a alocării FEADR de 39,7%.

    Lipsa resurselor umane şi dificultatea de a obţine credite - obstacole în calea absorbţiei

    Printre cele mai mari probleme întâmpinate în accesarea fondurilor se numără resursele umane insuficiente din cadrul organismelor implicate în implementarea PNDR în raport cu volumul de muncă extrem de ridicat pentru lansarea şi implementarea unui număr important din măsurile stabilite în PNDR încă din primul an de implementare.

    Un alt obstacol în atragerea de fonduri prin PNDR este lipsa personalului calificat pentru elaborarea proiectelor, a unei pieţe de servicii de consiliere şi consultanţă specializată, care să ofere servicii de calitate pentru potenţialii beneficiari ai fondurilor acordate prin măsurile de dezvoltare rurală.

    Sursele citate au evidenţiat şi dificultăţile pe care beneficiarii programului le au în obţinerea unor credite necesare asigurării cofinanţării private, precum şi modificarea legislaţiei orizontale ceea ce conduce la modificarea procedurilor şi a documentelor de implementare.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    chocoland.ro
    arsc.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    17 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
    Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb