FINANŢAREA EUROPEANĂ EDIŢIA A VI-A / TRAIAN HALALAI, EXIMBANK: "România, pe drumul cel bun la atragerea banilor europeni"

Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 16 iunie 2014

"Cel puţin până în prezent, nu s-a găsit formula de echilibru între birocraţia specifică şi ritmul absorbţiei".

"Cel puţin până în prezent, nu s-a găsit formula de echilibru între birocraţia specifică şi ritmul absorbţiei".

"Sunt create toate premisele ca anul 2014 să fie unul de vârf pentru atragerea fondurilor europene"

Ţara noastră se află pe drumul cel bun în ceea ce priveşte atragerea banilor europeni, este de părere preşedintele EximBank, Traian Halalai, care invocă faptul că, după un grad de absorbţie de 7%, la cinci ani după aderarea la Uniunea Europeană, s-a ajuns la 35%, iar toate programele - unele blocate sau suspendate în diverse faze - sunt în acest moment operaţionale.

"Dacă luăm în calcul şi faptul că, recent, autorităţile au adoptat un întreg pachet de măsuri pentru eficientizarea plăţilor către beneficiari şi eliminarea blocajelor în implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, cred că sunt create toate premisele ca anul 2014 să fie unul de vârf pentru atragerea fondurilor europene", ne-a spus domnul Halalai.

Preşedintele EximBank consideră că sănătatea şi educaţia sunt două domenii care ar trebui să fie considerate prioritare pentru atragerea de fonduri europene: "O suplimentare a alocărilor bugetare cu fonduri europene ar putea determina progrese majore în cele două domenii mai ales în direcţia creşterii eficienţei, a calităţii, dar şi a accesibilităţii".

Bilanţul României în ceea ce priveşte rata de absorbţie a fondurilor europene ţine în mare parte de lipsa de experienţă atât în scrierea proiectelor, cât şi în administrarea lor, consideră preşedintele EximBank, care precizează: "La aceasta se adaugă şi faptul că, cel puţin până în prezent, nu s-a găsit formula de echilibru între birocraţia specifică şi ritmul absorbţiei, abordările mergând fie spre simplificarea birocraţiei şi accelerarea absorbţiei cu un risc mai ridicat de respingere, fie pe menţinerea unor proceduri mai sticte, cu o absorbţie mai redusă, dar cu riscuri scăzute. Este de aşteptat ca formula actuală să se dovedească mult mai eficientă, mai ales că se va lucra pentru prima oară pe baza unui Acord de Parteneriat care descrie modul în care România va cheltui banii, către ce zone vor merge fondurile în perioada 2014 - 2020".

EximBank şi-a propus să se implice activ şi pe segmentul susţinerii proiectelor derulate cu fonduri europene. "Putem oferi celor care au «proiecte europene» atât facilităţi destinate cofinanţării şi prefinanţării proiectelor, cât şi scrisori de confort angajante sau neangajante", ne-a spus domnul Halalai, adăugând: "În plus, EximBank poate garanta creditele contractate de companii de la alte bănci comerciale pentru implementarea proiectelor susţinute din fonduri structurale".

Potrivit preşedintelui băncii, anul trecut, EximBank a contribuit la absorbţia de fonduri europene prin acordarea de credite şi emiterea de garanţii în valoare totală de aproape 200 de milioane de lei, beneficiari ai acestor fonduri fiind în special întreprinderile mici şi mijlocii. În ceea ce priveşte domeniile de activitate, aproape jumătate din proiectele susţinute s-au concentrat în zona cercetării-dezvoltării.

EximBank a contribuit la absorbţia de fonduri europene prin acordarea de credite şi emiterea de garanţii în valoare totală de aproape 200 de milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb