FINANŢAREA EUROPEANĂ: ISTRĂŢOIU, POS CCE: Băncile, încă reticente să cofinanţeze proiectele din fonduri europene

Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 24 mai 2011

  • document ataşat CALENDARUL ORIENTATIV AL LANSARII OPERATIUNILOR DIN CADRUL POS CRESTEREA COMPETITIVITATII ECONOMICE - 3 MAI 2011
    apasă aici pentru a descărca.

    Gradul absorbţiei fondurilor europene alocate ţării noastre prin Pro-gramul Operaţional Sec-torial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) a ajuns, în luna mai, la 12,43%. Astfel, totalul plăţilor către beneficiari a ajuns la circa 1,4 miliarde lei, contribuţia UE în acest program fiind de 10,4 miliarde lei (2,55 miliarde euro). La contribuţia europeană se mai adaugă finanţarea naţională de circa 457 milioane euro.

    Directorul general al Autorităţii de Management POS CCE, Călin Istrăţoiu, ne-a declarat: "Principalele probleme care împiedică absorbţia fondurilor europene sunt capacitatea administrativă redusă atât a instituţiilor implicate în gestionarea POS CCE, cât şi a beneficiarilor - în special IMM, şi reticenţa băncilor în a acorda credite pentru cofinanţarea proiectelor. La acestea se adaugă erorile în implementarea proiectelor, cauzate în principal de un management defectuos. Aceste erori conduc la întârzieri şi corecţii în proiectele contractate".

    Măsuri de accelerare a absorbţiei fondurilor

    Domnia sa ne-a precizat că măsurile ce vor fi aplicate la nivelul POS CCE în vederea accelerării absorbţiei fondurilor alocate acestui program vor fi în concordanţă cu Planul de Măsuri Prioritare pentru consolidarea capacităţii de absorbţie a Fondurilor Structurale şi de Coeziune (PMP), document aprobat prin Memorandum în cadrul şedinţei de Guvern din data de 27 aprilie 2011. În urma dis-cuţiilor cu Comisia Europeană şi cu instituţiile relevante din Româ-nia, PMP a fost structurat pe mai multe direcţii principale de acţiune.

    Călin Istrăţoiu ne-a menţionat că aceste direcţii principale de acţiune vor fi susţinute prin implementarea unui set de măsuri prioritare.

    Acestea cuprind monitorizarea lunară a stadiului lansărilor cererilor de proiecte şi urgentarea acestora, acordarea unei perioade rezonabile de consultare a ghidurilor pentru solicitanţi, stabilirea unor perioade maximale de evaluare a proiectelor depuse şi accelerarea şi monitorizarea permanentă a semnării contractelor de finanţare.

    Autoritatea de Management a POS CCE va monitoriza permanent duratele de rambursare şi efectuare a plăţilor către beneficiari, precum şi ţintele semestriale de plăţi.

    Vor fi promovate activ posibilităţile de garantare a împrumuturilor contractate pentru asigurarea contribuţiei proprii la finanţarea proiectelor şi vor fi standardizate documentaţia de atribuire şi contractele aferente.

    Potrivit domnului Istrăţoiu, printre măsurile de accelerare a absorbţiei fondurilor alocate POS CCE se mai numără simplificarea procedurilor de achiziţie pentru beneficiarii care nu intră sub incidenţa OUG 34/2006, rezilierea contractelor de finanţare cu beneficiarii care înregistrează întârzieri majore şi nejustificate în demararea implementării proiectelor, dar şi intensificarea activităţilor de instruire a beneficiarilor pe teme esenţiale ce ţin de implementarea proiectelor:

    "Vom creşte sprijinul direct acordat beneficiarilor prin îmbunătăţirea asistenţei acordate prin intermediul facilităţilor de tip helpdesk şi vom publica instrucţiuni cu exemple cât mai practice privind documentaţiile necesare rambursării cheltuielilor. Vom stabili unele reguli orizontale mai stricte de acordare a prefinanţării, care să motiveze beneficiarii să implementeze activităţile proiectelor conform graficelor stabilite".

    Axele POS CCE, cu cele mai bune rezultate

    Din punctul de vedere al plăţilor către beneficiari, cele mai bune rezultate sunt înregistrate, în cadrul POS CCE, pentru Axa prioritară 2 - Cercetare, Dezvoltare Tehnologică şi Inovaţie pentru Competitivitate (grad de absorbţie 23,19%), urmată de Axa prioritară 1 - Un sistem productiv inovativ şi eco-eficient (16,34%).

    Axa prioritară 1 are o alocare bugetară de aproape 36% din totalul disponibil prin POS CCE. Domeniile majore de intervenţie sunt 1.1. - Investiţii productive şi pregătirea pentru concurenţa pe piaţă a întreprinderilor, în special a IMM-urilor; 1.2. Accesul IMM-urilor la finanţare; 1.3. Dezvoltarea unui antreprenoriat sustenabil.

    Axa prioritară 2 are o alocare bugetară de 21,45% din POS CCE şi cuprinde următoarele domenii majore de intervenţie: 2.1 Cercetare-Dezvoltare (CD) în parteneriat între universităţi/institute de cercetare-dezvoltare şi întreprinderi, în vederea obţinerii de rezultate aplicabile în economie; 2.2 Investiţii pentru infrastructura de Cercetare-Dezvoltare-Inovare (CDI); 2.3 Accesul întreprinderilor la activităţi de CDI (în special IMM-urile).

    Axa prioritară 3 - Tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public dispune de 15,62% din bugetul programului operaţional. Domeniile majore de intervenţie sunt:

    3.1. Susţinerea utilizării tehnologiei informaţiei; 3.2. Dezvoltarea şi eficientizarea serviciilor publice electronice; 3.3. Dezvoltarea e-economiei.

    Axa prioritară 4 - Creşterea eficienţei energetice şi a siguranţei în aprovizionare, în contextul combaterii schimbărilor climatice, are o cotă de 24,08% din POS CCE, cu următoarele domenii de intervenţie: 4.1. Energie eficientă şi sustenabilă (îmbunătăţirea eficienţei energetice şi a sustenabilităţii sistemului energetic); 4.2. Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea de energie "verde"; 4.3. Diversificarea reţelelor de interconectare în scopul creşterii siguranţei în aprovizionarea cu energie.

    Axa prioritară 5 - Asistenţă Tehnică; are o alocare de 2,98% din POS CCE.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    20 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
    Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb