FINANŢAREA EUROPEANĂ: Otilia Frolu, Bancpost: Este necesară o planificare mai clară a apelurilor de proiecte

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 24 mai 2011

"Se ştiu sumele încă nelicitate şi se pot estima şi sumele din contractele neperformante, care trebuie să fie reziliate şi relansate", ne-a precizat Otilia Frolu.

"Se ştiu sumele încă nelicitate şi se pot estima şi sumele din contractele neperformante, care trebuie să fie reziliate şi relansate", ne-a precizat Otilia Frolu.

Pentru creşterea ratei de absorbţie a fondurilor europene, este necesară o planificare mai clară a apelurilor de proiecte, ne-a declarat Otilia Frolu, director al Direcţiei Sector Public din cadrul Bancpost. Investiţional, este de dorit ca această planificare să acopere nu doar şase luni, ci măcar 12 luni, la orice moment.

Otilia Frolu ne-a precizat: "Se ştiu sumele încă nelicitate şi se pot estima şi sumele din contractele neperformante, care trebuie să fie reziliate şi relansate. Deci se poate creiona un calendar pentru lansarea acestor sume, care să acopere în totalitate acest an şi chiar 2012. O asemenea predictibilitate ar stimula promotorii de proiecte să se pregătească mai bine, ridicând astfel nivelul general al aplicaţiilor atât pentru autorităţi, cât şi în relaţia cu băncile".

În plus, Otilia Frolu este de părere că beneficiarii de fonduri europene ar trebui încurajaţi să adopte un comportament de investitori, pentru ca proiectul lor să fie eligibil şi realizabil.

Campionii absorbţiei

Rezultatele pe toate programele operaţionale, din ultimele şase luni, au înregistrat un salt, în special pe aprobare şi contractare, iar plăţile prac-tic s-au dublat, ne-a declarat şefa Direcţiei Sector Public, din cadrul Banc-post.

PNDR (n.r. Planul Naţional de Dezvoltare Rurală) s-a dinamizat într-o măsură mai mare decât fondurile structurale, şi mai devreme cu şase luni, iar progresele au o viteză corectă pentru a atinge absorbţia totală în termenul stabilit, a adaugat Otilia Frolu.

"Per ansamblu, ţara noastră ar trebui să facă plăţi de aproximativ 40 miliarde lei anual, că să atingă termenele, iar în prezent suntem la aproximativ 11 miliarde, la sfârşitul primului trimestru. În principiu, se poate realiza dezideratul final, dar cu nişte eforturi formidabile şi susţinute", ne-a declarat domnia sa.

Otilia Frolu ne-a mai precizat că agricultura avea absorbite peste şapte miliarde de lei, la sfârşitul lunii martie, din acest an, în timp ce dez-voltarea re-gi-onală a-proa-pe trei miliarde lei. Sumele cheltuite în pro-iectele de dezvoltare a resurselor uma-ne se ridică la peste 2,5 miliarde lei.

Domnia sa ne-a declarat: "Putem observa şi progresul diferit între ritmul aprobării şi contractării faţă de ritmul plăţilor. PNDR a reuşit să activeze ritmul plăţilor în cadrul proiectelor contractate la mijlocul anului 2010 şi astăzi vedem o rată de plăţi la jumătate din sumele aprobate, în timp ce fondurile structurale au atins maxim o treime din sumele aprobate".

Multe proiecte eligibile nu sunt bancabile

Numărul proiectelor depuse până acum a crescut considerabil faţă de ceilalţi ani, dar trendul nu este acelaşi în privinţa proiectelor aprobate şi a celor care au obţinut finanţare.

Otilia Frolu ne-a declarat: "Când ne uităm, acum, la cifrele care descriu procesul de absorbţie a fondurilor, observăm că, până în prezent, s-a depus un volum de proiecte de cel puţin dublul fondurilor alocate pe întreaga perioadă de programare. Pe de o parte asta este bine, înseamnă cel puţin că există cerere şi promotori entuziaşti de proiecte şi de asemenea că o nouă meserie într-adevăr s-a născut, aceea de consultanţă pentru proiecte. Pe de altă parte, aflăm că o mare parte dintre proiectele depuse sunt de slabă calitate şi nu se situează la punctajul minim cerut pentru eligibilitate sau că multe proiecte care trec pragul eligibilităţii se dovedesc că nu sunt bancabile, ca urmare, nu pot fi realizate, sau se dovedesc bancabile, dar reuşesc cu greu să ajungă la stadiul absorbţiei efective, adică la decontarea integrală a cheltuielilor eligibile. În plus, acest debit documentar solicită la maxim capacitatea autorităţilor de implementare, care trebuie să < corecteze > toate aceste propuneri într-un timp dat".

Astfel, o problemă care apare în absorbţia fondurilor europene este diferenţa dintre filtrele de eligibilitate. Otilia Frolu a adăugat că autorităţile urmăresc şi aprobă proiecte care reflectă angajamentul investitorului faţă de maximul de indicatori economici şi sociali - pentru dezvoltare, iar băncile analizează şansele reale de rea-lizare a angajamentelor asumate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb