FINANŢAREA EUROPEANĂ Polonia este lider în folosirea fondurilor Uniunii Europene

CORNELIA ANGELESCU
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 24 mai 2011

Halina Golebicka, Şeful Secţiei Promovare a Comerţului şi a Investiţiilor - Ambasada Republicii Polone.

Halina Golebicka, Şeful Secţiei Promovare a Comerţului şi a Investiţiilor - Ambasada Republicii Polone.

  • document ataşat Soldul decontarile financiare dintre Polonia si Uniunea Europeana in perioada 1 mai 2004-28 februarie 2010, in mii de euro
    apasă aici pentru a descărca.

    Un factor important al creşterii economice a Poloniei în anii 2004-2010 l-au constituit transferurile din bugetul Uniunii Europene. Potrivit Halinei Golebicka, Şeful Secţiei Promovare a Comerţului şi a Investiţiilor - Ambasada Republicii Polone, în perioada 1 mai 2004 - 28 februarie 2010 s-au transferat 38,1 miliarde euro. În acelaşi timp, Polonia a plătit la bugetul UE 16,7 miliarde euro. Soldul este pozitiv la intrările din UE după şase ani, situându-se la 21,4 miliarde euro. Anul 2009 a înregistrat un record în istoria poloneză a aderării, deoarece după efectuarea calculelor a reieşit că de la bugetul UE au intrat în Polonia 6 miliarde euro, ceea ce reprezintă aproximativ 2% din Venitul Naţional Brut.

    Suma mai sus menţionată se compune din transferuri în cadrul politicii de coeziune - 21,4 miliarde euro (din care 6,1 miliarde euro în 2009); în cadrul politicii agrare comune - 12,8 miliarde euro (din care 3 miliarde euro în 2009), şi altele - aproximativ 4 miliarde euro (din care peste 0,1 miliarde euro în 2009).

    Datorită calităţii sale de membru al UE, Polonia a avut posibilitatea să beneficieze de instrumentele politicii de coeziune (fonduri structurale şi fonduri de coeziune). Astfel, în 2004-2006 Poloniei i-au revenit 12 miliarde euro, în schimb, în anii 2007-2013 îi vor reveni aproximativ 68 miliarde euro. Fondurile din cadrul politicii de coeziune au fost direcţionate către proiectele din domeniul infrastructurii, trans-portului, protecţiei mediului, sus-ţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii, conversiei/activării profesionale a şomerilor. În perioada 2007-2013, Polonia va fi cel mai mare beneficiar net din bugetul UE, ca şi cel mai mare beneficiar al politicii de coeziune. Totodată, dintre toate noile state membre, Polonia va beneficia în cei şapte ani de la aderare de cele mai multe fonduri legate de Politica Agrară Comună.

    Datele Comisiei Europene referitoare la utilizarea fondurilor din cadrul Fondului European de Dezvoltare, din Fondul European Social şi din Fondul de Coeziune pentru perioada 2007-2013, publicate în martie 2010, arată că Polonia, este în mod decisiv lider în ceea ce priveşte folosirea aces-tor bani din UE. Valoarea fondurilor transferate de la Comisie (sub formă de avans sau refinanţare) a depăşit 9,59 miliarde euro. Pe locurile următoare se situează Germania şi Spania, care au obţinut de la Comisia Europeană sume aproape de două ori mai mici în comparaţie cu Polonia - respectiv 4,95 miliarde euro şi 4,79 miliarde euro.

    Deschiderea pieţei muncii vest-europene a jucat, de asemenea, un rol pozitiv, la creşterea transferurilor fondurilor private din afară, către Polonia. După evaluarea Băncii Naţionale a Poloniei, după 1 mai 2009, majoritatea transferurilor private a cres-cut de două ori, atingând la sfârşitul anului 2009 suma de aproximativ 24,7 miliarde euro. Numai în 2009, emigranţii aflaţi în afara graniţelor pe perioade de peste 12 luni, ca şi cei care au plecat pentru perioade mai scurte, au efectuat transferuri în valoare de 4,5 miliarde euro.

    Afluxul de fonduri, în perioada 1 mai 2004 - 31 august 2009, transferate de la bugetul UE, ca şi transferurile private efectuate de emigranţii polonezi au atins valoarea totală de 63 miliarde euro.

    În ţara noastră îşi desfăşoară activitatea filiala "Accreo" România, subsidiară a companiei omonime din Polonia. Directorul general al filialei, Laurenţiu Dinu, ne-a precizat că aceasta are în lucru proiecte mari (din fonduri europene şi ajutor de stat) care privesc dezvoltarea unor capacităţi noi din industrie, achiziţie de noi utilaje şi proiecte greenfield tot din domeniul industrial. "Dorim să punem la dispoziţia companiilor publice şi private din România o bogată expertiză profesională în domeniul consultanţei pe fonduri structurale".

    La deschiderea oficială a filialei, în toamna anului trecut, Michal Gwizda, partener în cadrul "Accreo" Polonia, ne-a declarat: "România ar trebui să urmeze exemplul Poloniei, pentru a accelera rata de absorbţie a fondurilor europene şi a stabili reguli clare pentru companiile care aplică pentru finanţare. Şi în Polonia ne-am confruntat cu o inerţie în absorbţia fondurilor europene, adăugată la scepticismul investitorilor, dar am reuşit să schimbăm aceste lucruri şi să obţinem pentru clienţii noştri mai mult de 55% din fondurile totale europene destinate ţării noastre pentru investiţii în proiecte noi".

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    transilvaniainvestments.ro
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9746
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
    Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    citiesoftomorrow.ro
    govnet.ro
    energyexpo.ro
    thediplomat.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb