Descoperă reintroducerea în Europa a levănţicii, care a făcut posibilă cultivarea permanentă a plantei pe pantele Alpilor uscaţi din Franţa. Promotorii planului de reintroducere a levănţicii ţintesc să măreas-că numărul de hectare cultivate de la 2500 la 4000 şi nivelul de producţie de la 30 la 70 de tone în cinci ani.
Proiectul viza să asigure că producătorii au oportunitatea de a schimba tacticile şi experienţa, că primesc sprijin financiar, că pot să se foloseas-că de cunoştinţele experţilor pentru a-şi dezvolta producţia, să stârnească competiţia şi să mărească aria zonelor cultivate. În acelaşi timp, planul turistic vizează să asigure că regiunea, ca un întreg, beneficiază de efectul economic creat de creşterea rapidă a producţiei de levănţică.
Legătura dintre aceste două elemente este minunat ilustrată de proiectul Route de la Lavande (Drumul Levănţicii). Din Jardin des Arômes, la Nyons până la Musée de la Lavande din Coustellet, cu popasuri în distileriile din Alpii de sud, turiştii ce parcurg ruta au şansa să descopere nestingheriţi secretele levănţicii şi să o admire.
• Date tehnice:
- Cost total (euro): 5.944.901
- Contribuţia UE (euro): 1.774.811
Sursa: fonduri-structurale.ro şi Comisia Europeană