Cu ajutorul fondului UE Objective 2, regiunea Hudiksvall din Suedia se ocupă cu tehnologia avansată, crescându-şi astfel competiţia în domeniul fibrei optice.
Creşterea pe termen lung în sectorul de date şi comunicaţii e cauzată de aplicaţii ce folosesc transmisii de date rapide. Fibra optică e una din tehnologiile de vârf ale acestui domeniu şi oferă, probabil, cel mai mare potenţial pentru viitor. Capacitatea de transmisie prin fibră optică este de departe de câteva mii de ori mai mare decât prin alte forme de transmisie.
Totuşi, cercetarea şi dezvoltarea în domeniul fibrei optice (research and development R&D) şi confecţionarea cunosc o mare concurenţă şi cer o forţă de muncă motivată şi calificată, ca şi de asemenea echipamente sofisticate. Regiunea Hudiks-vall e bine pregătită în aceste domenii mulţumită industriei de fibră optică stabilite aici. Câteva din companiile de vârf în domeniul componentelor din fibră, cablu de fibră şi acces pe bază de fibră optică sunt stabilite în această regiune. Aici se include şi Ericsson Network Technologies, un lider pe piaţa de fibră optică şi unul dintre producătorii mondiali de cabluri, şi Acreo FiberLab, un laborator de vârf ce produce fibră optică din nordul Europei.
Cu ajutorul fondului Objective 2 al Uniunii Europene, Hudiksvall intenţionează acum să-şi exploateze potenţialul spre a dezvolta o regiune cu competenţe de talie mondială în domeniul fibrei optice - Fibre Optic Valley (FOV). Proiectul FOV include dezvoltarea atât a infrastructurii, cât şi a cercetării şi educaţiei despre fibra optică.
Reţeaua va fi capabilă să transmită o gamă de servicii ce fac uz de trans-miterea în bandă largă: video conferinţe, televiziune prin internet şi telefonie, aplicaţii medicale de la distanţă, învăţământ la distanţă, etc. Proiectul include de asemenea iniţiative de cercetare şi educaţie în domeniul fibrei optice, dezvoltarea unor reţele de acces necostisitoare şi crearea unui sis-tem pentru inovaţii de produse şi servicii.
• Date tehnice
- Cost total (euro): 13.859.760
- Contribuţia UE (euro): 3.278.535
Sursa: fonduri-structurale.ro şi Comisia Europeană