Finanţarea investiţiilor în mediul rural - în atenţia oficialilor

Eli Roman
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 25 februarie 2005

Identificarea instrumentelor şi facilităţilor de finanţare a investiţiilor în mediul rural a reprezentat scopul întîlnirii de lucru, desfăşurate ieri, între reprezentanţii Ministerului Agriculturii, ai Ministerului de Finanţe Publice, ai Agenţiei SAPARD, ai Fondului de Garantare a Creditului Rural şi ai celor mai importante bănci şi socie-tăţi de asigurare din ţara noas-tră.

Dificultăţile în accesarea fondurilor SAPARD legate de accesul la creditele de cofinanţare au reprezentat de departe tema principală de discuţie a întîlnirii.

Reprezentanţii băncilor au afirmat că este necesară instituirea unor instrumente şi facilităţi de finanţare a investiţiilor în mediul rural, în vederea unei mai bune absorbţii a fondurilor europene, reiese dintr-un comunicat al MAPDR. Ministrul agriculturii, domnul Gheorghe Flutur, a subliniat că, în prezent, se lucrează la Legea Creditului pentru Investiţii în Agricultură pentru eficientizarea activităţii producătorilor agricoli.

Principalele probleme cu care se confruntă băncile comerciale şi societăţile de asigurări, în creditarea sau asigurarea inves-tiţiilor în agricultură, sînt ris-curile specifice pe care le implică acest sector de activitate (riscuri naturale - secetă, inundaţii etc.), riscul de neplată. De asemenea, în cazul investiţiilor prin Programul SAPARD, există riscul ca investiţia creditată să devină neeligibilă.

Reprezentanţii instituţiilor publice au subliniat importanţa simplificării procedurilor de creditare pentru mediul agricol, importanţa intabulării unice a terenurilor (astfel încît terenul agricol să poată constitui garanţie pentru bancă), precum şi necesitatea identificării unor instrumente concrete de finan-ţare şi cofinanţare a inves-ti-ţiilor în agricultură.

Toate propunerile discutate vor fi reanalizate de către fiecare instituţie în parte şi, urmează să se reunească peste două săp-tămîni pentru a discuta şi aproba soluţii de creditare oferite de către băncile comerciale şi societăţile de asigurări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb