Identificarea instrumentelor şi facilităţilor de finanţare a investiţiilor în mediul rural a reprezentat scopul întîlnirii de lucru, desfăşurate ieri, între reprezentanţii Ministerului Agriculturii, ai Ministerului de Finanţe Publice, ai Agenţiei SAPARD, ai Fondului de Garantare a Creditului Rural şi ai celor mai importante bănci şi socie-tăţi de asigurare din ţara noas-tră.
Dificultăţile în accesarea fondurilor SAPARD legate de accesul la creditele de cofinanţare au reprezentat de departe tema principală de discuţie a întîlnirii.
Reprezentanţii băncilor au afirmat că este necesară instituirea unor instrumente şi facilităţi de finanţare a investiţiilor în mediul rural, în vederea unei mai bune absorbţii a fondurilor europene, reiese dintr-un comunicat al MAPDR. Ministrul agriculturii, domnul Gheorghe Flutur, a subliniat că, în prezent, se lucrează la Legea Creditului pentru Investiţii în Agricultură pentru eficientizarea activităţii producătorilor agricoli.
Principalele probleme cu care se confruntă băncile comerciale şi societăţile de asigurări, în creditarea sau asigurarea inves-tiţiilor în agricultură, sînt ris-curile specifice pe care le implică acest sector de activitate (riscuri naturale - secetă, inundaţii etc.), riscul de neplată. De asemenea, în cazul investiţiilor prin Programul SAPARD, există riscul ca investiţia creditată să devină neeligibilă.
Reprezentanţii instituţiilor publice au subliniat importanţa simplificării procedurilor de creditare pentru mediul agricol, importanţa intabulării unice a terenurilor (astfel încît terenul agricol să poată constitui garanţie pentru bancă), precum şi necesitatea identificării unor instrumente concrete de finan-ţare şi cofinanţare a inves-ti-ţiilor în agricultură.
Toate propunerile discutate vor fi reanalizate de către fiecare instituţie în parte şi, urmează să se reunească peste două săp-tămîni pentru a discuta şi aproba soluţii de creditare oferite de către băncile comerciale şi societăţile de asigurări.