• Randamentul continuă să scadă
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a vândut ieri certificate cu maturitatea de un an în valoare de 3,455 miliarde de lei (798.000 de euro), de 2,3 ori mai mult decât valoarea indicativă, la un randament mediu în scădere uşoară, de 6,21%.
Băncile au subscris în total titluri de 4,25 miliarde de lei, de aproape trei ori peste valoarea programată a licitaţiei era de 1,5 miliarde de lei.
Dealerii se aşteptau ca aceste instrumente să fie vândute la un randament în scădere, de circa 6,2%, în linie cu cele practicate pe piaţa secundară.
Totodată, unii dealeri spun că presiunea descendentă asupra randamentului este determinată în principal de practica unui număr restrâns de bănci de a finanţa statul bazându-se pe lichiditatea oferită regulat de banca centrală.
Cea mai recentă licitaţie pentru astfel de titluri a fost organizată săptămâna trecută, când Ministerul Finanţelor a atras 2,38 miliarde lei (546 milioane euro), aproape dublu faţă de valoarea indicativă, la un randament mediu de 6,23%.
Pentru luna ianuarie, Finanţele au anunţat că vor să împrumute 4,5 miliarde lei, prin licitaţii pentru vânzare de certificate de trezorerie şi redeschiderea a trei emisiuni de obligaţiuni.
Trezoreria a strâns deja 8,2 miliarde de lei în primele patru licitaţii din an şi mai are programate încă două emisiuni de vânzare de titluri.
Următoarea licitaţie este planificată joi, 19 ianuarie, când Finanţele vor scoate la vânzare obligaţiuni la cinci ani, în valoare de 300 milioane de lei.
MFP a împrumutat în anul trecut 51,5 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni şi certificate de trezorerie, cu 25% peste valoarea sumelor atrase în 2010, de 41 miliarde lei. Tot de pe piaţa internă, Trezoreria a reuşit să atragă 1,4 miliarde euro prin emisiuni de titluri de stat, faţă de 2,53 miliarde euro în 2010.
• Trei bănci au împrumutat 824 milioane euro de la BNR, pentru o săptămână
Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat ieri trei bănci cu 3,56 miliarde de lei (824 milioane de euro), pentru şapte zile, printr-o licitaţie repo, la dobânda de politică monetară, de 5,75% pe an. Prin operaţiunile repo, BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat.
Dealerii vehiculează aceleaşi ipoteze ca la licitaţiile precedente, şi anume că o parte din fonduri au fost atrase de unele bănci locale care finanţează la rândul lor Ministerul Finanţelor, la randamente în scădere, şi că unele instituţii de credit sunt în imposibilitatea de a accesa împrumuturi din piaţă, potrivit Mediafax.
Săptămâna trecută, patru bănci au atras 3,353 miliarde de lei (770 milioane de euro) de la BNR, tot pentru şapte zile.
Începând din 17 octombrie, BNR a organizat în fiecare săptămână câte o licitaţie repo, prin care a acordat împrumuturi băncilor.
Pe piaţa monetară, randamentele afişate pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână se situau la 2,44 - 2,94%. Surplusul de lichiditate este explicat de dealeri şi prin faptul că mulţi dealeri primari nu au participat la unele licitaţii din lunile precedente de la Ministerul Finanţelor, aceastea fiind susţinute doar de un număr restrâns de bănci locale.