Finanţele zăpăcesc din nou micile afaceri

CĂTĂLIN OPREA
Ziarul BURSA #Companii / 16 august 2005

Finanţele intenţionează să modifice, din nou, regimul fiscal aplicat microîntreprinderilor, după ce la începutul anului Guvernul a dublat impozitarea acestor afaceri de la 1,5%, la 3% din venit. Ionuţ Popescu a făcut ieri public faptul că intenţionează să schimbe regimul de impunere, prin noua strategie fiscală, astfel încît microîntreprinderilor să le fie aplicat un impozit pe profit, iar nu pe venit ca în prezent. Ministrul Popescu a mărturisit că va propune ca limita angajaţilor pentru o microîntreprindere să fie de maxim cinci persoane, deoarece aceste firme sînt acum doar modalităţi de plată a unor salarii mari fără plata contribuţiilor. În prezent, ca să poată beneficia de regimul aplicat microîntreprinderilor, firmele trebuie să aibă maxim nouă angajaţi şi o cifră de afaceri de pînă la 100.000 de euro.

Reprezentanţii patronatului întreprinderilor mici şi mijlocii sînt însă nemulţumiţi de noile propuneri şi îl atacă dur pe ministrul finanţelor. Florin Pârvu, reprezentantul CNIPMMR, ne-a declarat: "Domnul Ionuţ Popescu nu are habar pe ce lume trăieşte. Avem o mare problemă cu această iniţiativă, pentru că ne chinuim de ani de zile să construim un mediu de afaceri sănătos şi acum vine Ionuţ Popescu să dea totul peste cap. Domnia sa forţează peste 250 de mii de microîntreprinderi să-şi transfere profiturile într-o impozitare ca salariile. Pe de altă parte, dînsul nu poate să-mi impună cîţi angajaţi să am. Este o aberaţie ce spune că vrea să facă. Noi ne vom întîlni miercuri şi vom lua atitudine, vom avea o dezbatere pe acest subiect. Ionuţ Popescu trebuia să discute mai întîi cu sindicatele şi cu patronatele acest lucru. Personal, cred că aproape 200 de mii de microîntreprinderi vor dispărea. După ce a crescut cota de impozitare la 3%, încearcă, prin pîrghii artificiale, să ne pună în cîrcă noi taxe".

În schimb, şeful agenţiei guvernamentale a întreprinderilor mici şi mijloci, Eugen Ovidiu Chirovici, susţine că ministrul Popescu are parţial dreptate: "Microîntreprinderile sînt, într-adevăr, mijloace de a plăti salariaţii, însă sînt şi microîntreprinderi care chiar funcţionează în mod corect. Cred că a fost o greşeală creşterea impozitului pe venit la 3%, ar trebui să se revină la taxa de 1,5%. Eu am un punct de vedere diferit faţă de cel al domnului Ionuţ Popescu în legătură cu noua iniţiativă legislativă. Susţin tot ce înseamnă un mediu de afaceri mai prietenos.

Pe de altă parte, nu consider că o împovărare fiscală este un lucru bun, este bine ca mediul de afaceri să fie lăsat să se dezvolte."

Ministerul Finanţelor a anunţat ieri că aplicarea cotei unice nu a afectat veniturile bugetare, după şase luni constatîndu-se că evoluţia încasărilor la bugetul general consolidat este pe un trend ascendent. "În primele şase luni, veniturile bugetului de stat au crescut cu 16,7% (6,7% în termeni reali) faţă de intervalul similar din 2004", susţin Finanţele. Totuşi, Ministerul Finanţelor nu a prezentat şi o situaţie cu impactul majorării impozitului aplicat microîntreprinderilor. Intenţia modificării impozitării micilor afaceri (a doua oară într-un singur an) surprinde şi prin faptul că este inclusă în strategia fiscală pe următorii patru ani, în condiţiile în care regimul microîntreprinderilor va fi eliminat în momentul integrării în Uniunea Europeană. Adică noile modificări, dacă vor fi aprobate, urmează să fie aplicate un singur an, de la 1 ianuarie 2006, la 1 ianuarie 2007.

Sau poate Ministerul Finanţelor nu mai crede că ne vom integra în 2007?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb